Eşimin ailesi, ailemle görüşmemi yasakladı
Babam vefat etti ve annemin kardeşleri çok uzakta olduğu için kimsesi olmadığı için komşumuzla evlendi ben evliyim ve hamileyim eşimin ailesi ailemle görüşmemi yasakladı ve annemin evliliğine kimisi destek olurken kimiside çok kötü tepkiler veriyor beni arayıp geçmiş olsun başınıza böyle bir olay gelmiş diyenler oluyor psikolojim çok etkilendi ve kimseyle konuşmak istemiyorum olumsuz bir yanıt alınca hastalanıyorum yemek yiyemez hale geliyorum
Bu soru 23 Eylül 2024 18:52 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, öncelikle yaşamı olduğunuz kayıp ruh halinizi önemli ölçüde etkilemiş olmalı. Bunun üzerine annenizin evlenmesi, sizin hamile olmanız, eşinizin ailesinin gösterdiği tepki yaşamı olduklarınız tümüyle karmaşık bir süreç. Bu konuda hissettiğiniz olumsuz duygular için kendinizi yargılamamalısınız. Yaşadığınız tüm duyguların bu sürecin doğal bir parçası olduğunu unutmayın.
Hamile olmanız, hormonal olarak bu süreci daha yoğun ve duygusal algılamanıza yol açıyor olabilir. Bu konuda yükleriniz artmış durumda. Fiziksel açıdan bebeğin ve sizin sağlığınız için bu süreci hekiminizle iş birliği içinde yönetmekte fayda var. Doktorunuza da bu duygusal süreçlerin zorluğundan bahsederseniz vereceği tavsiyeler olacaktır.
Hissetmiş olduğunuz duyguları anlamak önemlidir. Babanızın vefatından sonra yaşadığınız yas sürecini atlatıp atlatmadığınızı bilmiyorum. Bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Ancak kendinizi kötü hissettiğinizde bu hissinizin normal olduğunu unutmayın. Duygularınıza fırsat verin. Duygularınızı bastırmak psikolojik olarak sizin için zorlayıcı olabilir. Bir günlük tutmak , duygularınızı aktarmak ve neler hissetmiş olduğunuzu gözlemlemek için güzel bir yoldur. Bunu deneyebilirsiniz.
Eşinizin ailesinin sizi ailenizle görüşmek istememesi sizin üzerinizde oldukça baskı yaratıcı ve kötü hisler yaratan bir durum olmuş olmalı. Bu tür durumlarda arkadaş ve aile üyeleriyle konuşmak , fikir alışverişi yapmak iyi olabilir. Bu süreci yönetebilmek için eşiniz ve eşinizin ailesiyle yapıcı bir konuşma yapmak işe yarayabilir. Onların kaygılarını anladığınızı ancak bu durumun sizi olumsuz etkilediğini dile getirebilirsiniz. Sizi dünyaya getiren insanla görüşmek istediğinizi bu konu için ortak bir yol bulmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Özellikle bu süreçte eşinizin yanınızda olmasını , hislerinizi ve isteklerinizi içtenlik ve dürüstlükle anlatmalısınız.
Hamilelik sürecinde bedensel ve zihinsel olarak kendinize iyi bakmalısınız. Uyku, egzersiz ve beslenme düzeni oluşturmalısınız. Beden sağlığınıza iyi geleceği gibi meditatif aktiviteler zihninizede iyi gelebilir. Yoga,meditasyon,hamile pilatesi gibi egzersizler düşüncelerinizi ve duygularınızı daha iyi anlamak ve hafifleşmek için faydalı olabilir.
Bu süreci tek başınıza yönetmek zorlayıcı olabilir. Zaman ve sabır gerektiren bir süreçtir. Kendinizi anlamak, duygularınızı yönetmek, kayıp sürecinizi atlatmak, sistematik bir yol haritası oluşturmak için bir terapistten destek isteyebilirsiniz.
Kendinize şefkatli yaklaşmayı unutmayın. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk. Berfin Sönmez