• Anasayfa
  • Sorular
  • Eşimin bana vakit ayırmadıgını ilgilenmediğini düşünüyorum
Aile

Eşimin bana vakit ayırmadıgını ilgilenmediğini düşünüyorum

Gizli Kullanıcı25 Temmuz 2024 12:36

Eşim benimle vakit geçirmek istemiyor gibime geliyor birşeyler yapalım diyorum tamam diyor ama arkadaşları arasın hemen dışarı çıkıyor beni ikinci plana attığını düşünüyorum bunun için tartışıyoruz gece dışarı daha çok çıkıyor bazen çıkmıyor dışarı evde oluyor ama akşam çıkacağı zaman istemiyorum çıkma vakit geçirelim diyorum

"bugün zaten evde senin yanındaydım"

diyor ama hep telefonla uğraşıyor yada uyuyor bana ilgisiz olduğunu düşünüyorum sen

"hep yanında olayım dışarı çıkmayım istiyorsun"

diyor ama ben onu istemiyorum geç saatte eve gelmesin istiyorum evdeyken benimle ilgilensin istiyorum evde olduğunda bile sürekli telefondan video izliyor bişey söylüyorum beni duymuyor bile canım sıkılıyor dışarı çıkalım diyor gidebileceğimiz bir yer yok ki evimizde oturalım diyor arkadaşları arasın çıkıyor dışarı ben evde daha çok sıkılıyorum tek başıma kaldıkça gündüz çoğu zaman yalnızım gece de yalızım bu durum beni asabileştiriyor ve çabuk sinirlenen biri haline dönüştürüyor benimle ilgilenmiyorsun dediğim zaman evdeyim ya diyor gece beraber yatıyoruz ya diyor ama evdeyken ya telefonla yada uyuyor benimle vakit geçirmek istemediğini düşünüyorum sonra bana diyor ki hep dışarı çıktığımda eve geldiğimde suratın hep asık oluyor ama benimde canım sıkılıyor biz kaçarak evlendik eve gelecek kimsem yok gidecek kimsem yok bende sıkılıyorum eşimden başka kimsem yok çünkü beni boguyorsun daraltiyosun diyor ama ben eşimi daraltacak bişey yapmıyorum daraltsam istediği zaman arkadaşlarının yanına gidipte eve geç gelemez ben hep kendimi arka planda hissediyorum ki öyleyimde zaten çok seviyorum seni diyor ama beni sürekli yalnız bırakıyor bilmiyorum kendimi böyle iyi hissetmiyorum çünkü bir süre sonra ağlayarak içime atıyorum susuyorum artık çünkü söylediğim zaman tartışıyoruz ve bende bundan çok yorulduğum için ağlıyorum sadece...

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Eşinize karşı beklentilerinizin olduğunu ve bu beklentileriniz karşılanmadığı için bu süreçle baş etmekte zorlandığınızı görüyorum. Evliliğinizi olağandan daha farklı bir şekilde başlatmanız, sosyal ilişkilerinizi geride bırakarak başlatmanız kendinizi yalnızlaştırmanıza sebep olmuş olabilir. Kendi dünyanızı sadece eşiniz ve kendinizden oluşturmuşsunuz ve bu sebeple eşinizle ilgili olumlu olumsuz her şeyi daha yüksek yoğunlukta yaşıyor olabilirsiniz.

Çevrenizde sosyal desteğin azalmış olması kişisel yaşantınızda sizi mutsuzluğa itebilir. Duygularınızı paylaşabilecek, birlikte bir şeyler yapacak arkadaşınız ailenizin olması kendi içsel dünyanızda rahatlamanızı, sorunlarınızla baş edebilmekte güç verecektir. Bu aşamada eşinizden önce kendinizle vakit geçirmeyi deneyebilir –yürüyüşe çıkmak, spora başlamak, hobi edinmek için kurslara etkinliklere katılmak- gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Kurslara katılarak sosyal ilişkilerinizi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Eşinizle yaşadığınız sorunlarda karşılıklı iletişim zorlukları, empatiden uzak yaklaşımlar olabilir. Bu sebeple sağlıklı iletişim kurmak, empatiyle yaklaşabilmek için kontrol edebildikleriniz ve kontrol edemediklerinizle ilişkili liste oluşturarak karşılıklı değerlendirebilirsiniz.

Evliliğinizde yaşanan tartışmalar içerisinde kendi tutumlarınızı kontrol edebilmek, kontrol edebildiklerinizi veya kontrol edemediklerinizi farkında olarak sürdürerek ilişkinizi yürütmeyi deneyebilirsiniz. Eşinizin sizin beklentilerinizi –karşılıklı beklentiler içerisinde- karşılayamadığı bir süreçten geçtiğinizi görüyorum. Bu nedenle davranışlarınızı daha doğrusu tartışma içerisindeki davranışlarınızı ya da karşılıklı beklentilerinize yönelik söylemlerinizi gözden geçirebileceğiniz, değerlendirebileceğiniz bir kontrol listesini oluşturabilirsiniz. Yaptığınız listeyi birlikte değerlendirerek ilişki içerisinde farkındalıklar oluşturmanıza yol gösterebilir. Kısaca bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için partnerinize karşı empati duygusunu kullanarak ifade etmenizden oluşur. Hem kendiniz hem de eşiniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz ve kontrol edemediklerinizi yazarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada karşılıklı olarak hem kendinizin hem de eşinziin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı karşılıklı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek, anlatabilmektir. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.

Örneğin;

Kendiniz için;

•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.

•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.

Partneriniz için;

•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım. 

.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum. 

Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz. Ayrıca bu listeyi beklentileriniz için de oluşturabilirsiniz.

Sevgili danışan, eşinizle birlikte ilişki içerisinde uzun vadede başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız çift terapisine başvurabilirsiniz. Kendiniz için bireysel olarak psikoloğa başvurarak kendi farkındalığınızı ve baş etme becerilerinizi oluşturabilmek için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular