Aile

Eşimin ilgisizliğinden çok yoruldum

Gizli Kullanıcı12 Eylül 2024 19:45

4. Yıllık evliyim. Hamilelikten sonra eşimle çok kavgamız tartışmalarımız oldu ama şu an o günlere göre iyiyiz ama hamilelikte ve lohusalıkta yaşadıklarımı unutamiyorum. Şu anda eşimden hiç ilgi sevgi görmüyorum. Sarilmasini bile ben istiyorum öyle sarılıyor kendimi sevgiye ilgiye muhtaç hissediyorum. Eve geldiğinde sarilmasini isterim ama hiç olmuyor güzel söz desen o da yok ne canım cicim var hiç bişey yok bomboş iki arkadaş gibiyiz ben bu durumdan çok yoruldum sürekli kafamla konuşuyorum sürekli eski olaylar aklıma geliyor unutamıyorum eski yaşadıklarımı unutmak için ne yapmalıyım ve eşimden az da olsa ilgi için ne yapmalıyım. Yanlış anlaşılma olmasın esimin ilgisizliği başka biri olduğundan değil eminim bayadir böyleyiz. Kendimi evli gibi hissetmiyorum bu beni çok yordu. durduk yere ufacık seylere ağlayabiliyorum ve eşim buna tepkisiz kalıyor bir gelip sarilsa belki herşey geçecek ama gelmiyor bazen ağlama sebebini sormuyor bile ama kendimi tükenmiş bitmiş hissediyorum hiç biseye halim yok mutlu olamıyorum

Bu soru 13 Eylül 2024 14:13 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle eşiniz ile yaşadığınız iletişiminiz ve ihtiyaçlarınızın olumsuz gidişatını çok iyi anladığımı belirtmek isterim. Evlilik sonrasında eşlerimiz ile iletişim problemleri yaşayabilir, evliliğin getirmiş olduğu sorumlulukların vermiş olduğu stres nedeniyle kopuşlar yaşayabilirsiniz bu oldukça doğaldır.

Bahsetmiş olduğunuz problemlerin pek çoğu iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Az önce de belirtmiş olduğum üzere eşiniz evliliğin getirmiş olduğu sorumluluklar ile bir de ailenize minik bir üyenin eklenmesiyle tüm bu sorumlulukların stresini yaşıyor olabilir. Geçmiş tartışmalar ile ilgili olarak da size şu soruyu sormak isterim. Tüm bu tartışmaları nasıl çözüyordunuz? veya çözmek yerine halının altına mı süpürüyordunuz?

Bu soruları kendinize sormak öz değerlendirme süreciniz için oldukça kıymetlidir. Geçmişten günümüze kadar sorunları çözme biçimimiz zaman içerisinde iletişimimizi de doğru orantılı şekilde etkiler. Eşinizle yaşadığınız bu iletişim eksikliği ile birlikte zaman içerisinde ilişkinizdeki dengeler bozulmuş, ilgi ve sevgi konusunda eksiklikler meydana gelmiş olabilir. Tüm bunların sonucunda artık eşinizi partneriniz olarak değil ''arkadaş'' olarak bahsetmiş olmanız bu konuda bize bazı ipuçları veriyor.

Öz değerlendirmenizin yanı sıra empati ve farkındalık duygusu geliştirmelisiniz. Tüm bunlar eşiniz ile sağlıklı iletişim kurmanız için önemli basamaklardır.

Eşiniz niçin size bu şekilde yaklaşıyor olabilir? Tartışmalarda duygularını ne denli ifade ediyordu? Üzerindeki sorumluluklara dair size zaman zaman yakınıyor muydu? Birbirinizi gerçekten dinliyor ve anlıyor muydunuz?

Bu gibi soruları kendinize sorarak değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz.


Eşiniz ile duygularınızı paylaşın.

Suçlayıcı dilden uzak kalarak yalnızca hislerinizi eşinize ifade edin. '' Evliliğimizde zaman zaman yıprandığını, sorumluluklardan dolayı kaygılandığını ancak son zamanlardaki iletişimsizliğimizden dolayı bunları benimle paylaşamadığını anlıyorum.'' gibi eşinizi daha çok anladığınıza yönelik cümleler kurabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı ''ben'' dili kullanarak ifade ediniz. ''Sen bana ilgili davranmıyorsun.'' gibi ''sen'' dilinin bulunduğu cümleler karşı tarafı suçlayıcı hissettirir ve öfke duygusunu açığa çıkarabilir.

Bunun yanı sıra iletişim kurmak yalnızca sözlü iletişimden ibaret değildir.

Bu nedenle eşinizle haftanın bir günü belirleyerek o gün birlikte yapmaktan keyif alabileceğiniz aktiviteler oluşturabilirsiniz. Belirlemiş olduğunuz gün içerisinde birbiriniz ile tartışmamak adına minik bir anlaşma yapmak günü keyifli geçirmenize yardımcı olabilir.

Elbette bu süreçte bir uzman desteği almanız sürecinizi değerlendirme ve yolunuza ışık tutma konusunda en sağlıklı yöntem olacaktır.

Sağlıklı günler diliyorum.

Sevgiler,


Psikolog Ezgi Aydın

alinti

Herşey çok açık ve güzel bir şekilde anlatılmış çok teşekkür ederim.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Tekrarlayan ve rahat bırakmayan düşüncelerim için ne yapmalıyım?

Düşüncelerim beynimi sarıyor resmen. geceleri uyuyamaz hale geliyorum ve bu da uyku düzenimi bozuyor. Kafamda ki düşünceler beni kötü ve karmaşık hissettiriyor. bu beni aşırı sinirlendiriyor. Yaptığım bir işe odaklanamıyorum. Film izlerken kitap okurken vs.Aklım hep baska yerde oluyor. Ve bu da yaptığım şeyleri tekrarlamama sebep oluyor. Cok ruhsuz huzursuz mutsuz hissediyorum. Sanki tüm dünyanın derdini tasasını ben üstlenmişim gibi. Bu düşüncelerim okul hayatımda da beni zorluyor. Sınavdayken, soru çözerken, soruları tekrar tekrar okumak zorunda kalıyorum. Anlamakta güçlük çekiyorum. Ve düşüncelerim sadece olumsuz yönde. Hemde fazla olumsuz. Kafamı bir şekilde dağıtmaya, düşüncelerden uzaklaşmaya çalışıyorum fakat olmuyor.Bir olayı düşünmeye başlıyorum ve kendımı bı anda başka bir şey düşünürken buluyorum. Bu yüzden de gün içinde unutkanlık yaşıyorum. Bu seferde "Eskiden düşündüğüm bir şey gerçekten yaşandı mı yoksa sadece kafamın içinde miydi?" gibi bir ikileme takılıyorum. Şu an bunları yazarken bile zorlanıyorum. Bir cümleyi yazarken aklıma başka bir cümle geliyor, onun üstüne başka cümle ve onun üstünede başka bir cümle. İşte sonra kafam karışıyor. Bir gece uyurken ansızın kafama takılıyor. Ne yazmışım? bir şey unuttum mu acaba? Ve kendımı bunu kontrol etmek zorundaymış gibi hissediyorum. Bu bir çok şeyde böyle oluyor.