Eşimle kavgada kendimi tutamıyorum saldırganlaşıyorum
Eşimle bir konuda tartıştığımda onun umursamazlığı beni çıldırtıyor hem kendime hem ona fiziksel zarar vermeye başlıyorum vurmak çizmek gibi şeyler. Aslında başlarda istemsiz oluyordu sonraları bu tarz durum olunca kavgayı bitirip sarıldığını görünce bunu tekrarlamaya başladım ama hoş bir durum değil çünkü sonrasında üzülüyorum
Bu soru 26 Haziran 2024 19:08 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Öfke tıpkı üzüntü, mutluluk gibi hissedilmesine izin verilmesi gereken bir ikincil duygudur. Öfkeyi kontrol etmekte zaman zaman zorlandığımız anlar olabiliyor. Yaşadığınız süreçte öfkenizi kontrol edemediğiniz gibi fiziksel boyuta getirecek kadar tetiklendiğiniz bir döngü içerisinde girmişsiniz. Bilinçsizce başlayan bu durum artık otomatik bir eylem haline gelmiş görünüyor.
Yaşadığınız öfkeyi daha iyi açıklamak için seanslarımda da sıklıkla kullandığım su bardağı metaforundan bahsetmek istiyorum.
Dolu bir su bardağı hayal edelim. Dolu su bardağını masadan alıp bir dakika boyunca tuttuğunuzu düşünelim. Bir dakika boyunca bir şey hissetmediniz. Şimdi beş dakika tuttuğunuzu düşünelim. Bu sefer kolunuzda ağrı hissetmeye, yorulmaya başladınız. Biraz daha şartları zorlayalım ve yarım saat tutmaya çalıştığınızı varsayalım. Kolunuzun acısını daha fazla hissetmeye başladınız. Bu deneyimi saatler, günler hatta aylarca yaşadığınızı düşünseydiniz nasıl olurdu? Tıpkı dolu su bardağı gibi öfkeye saatlerce tutunduğunuzda, kontrol edemediğinizde sizde bıraktığı olumsuz duygular, düşünceler ortaya çıkıyor.
Öfkenizi kontrol edebilmeniz için ilk olarak duygu-düşünce-davranış döngüsünde gözlemlemeniz yapmanızı ve sonrasında gözlemleri değerlendirmeniz başa çıkma becerileri oluşturmanıza kolaylık sağlayacaktır.
-Öfkelenmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz?
-Öfkelendikten hemen sonrasında nasıl davranıyorsunuz?
-Geçmiş deneyimlerinizde hatırladığınız en eski öfkelendiğiniz anınızı hatırlıyor musunuz? Şu anda yaşadığınız öfke ile benzerlikleri, farklılıkları neler?
Verdiğiniz cevaplar öfke duygunuzu tanımlayacak ve böylelikle yol haritanızı oluşturabileceksiniz.
Eşinizle yaşadığınız tartışmalarda farklı pencerelerden bakmayı hiç denediniz mi? Eşiniz neden umursamaz davranıyor olabilir? Eşinizin belki de kavgalarla baş etme becerisi umursamamak olabilir mi? Partnerinizle birlikte bunları konuşabilirsiniz.
Öfkenizi yönetebilmeniz için nefes egzersizi önermek istiyorum. Bu egzersizi öfkelendiğinizde ortamdan uzaklaşarak, istediğiniz her an uygulayabilirsiniz.
-4 saniye boyunca nefes almak
-4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutmak
-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakmak
Bu nefes egzersizini dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Öfkenizle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. Ayrıca eşinizle birlikte kavgalarınızı çözümlemek ve birlikte başa çıkma becerileri oluşturmak isterseniz çift terapisine giderek psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir