Ev İşlerinde paylaşım konusunda ne yapmalıyım?
Merhabalar. Esim ve ben çalışıyoruz ve isten eve gelince ev isleri hep bana kalıyor ve bana bu konuda hiç yardımcı oluyo bazen ayda bir falan yardımcı oluyor ve oda tek bir iş oluyor. İş paylaşımı konusunda daha önce duygularımı hislerimi anlattım ona defalarca anlatmama rağmen bir değişiklik olmadı.isten eve gelince bid eustune ev işlerine koşturup yetistiremeyince hem tükenmiş hemde yetersiz hissediyorum. İkimizi de iyileştirmek için ne yapmalıyım
Bu soru 25 Eylül 2024 12:25 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığın durumu anlıyorum. Hissettiğin tükenmişlik ve yorgunluk oldukça zorlayıcı olabilir. Hem işte çalışmak hem de eve gelip ev işleri ile ilgilenmek kendine zaman ayrımanı da zorlaştırır. Eşinle konuşup duygu ve düşüncelerinden bahsetmene rağmen, eşinin yardımcı olmaması seni etkiliyor. Sorumluluk alması ve senin yükünü paylaşması konusundaki isteklerin son derece olağandır. Ancak evliliklerde bu tarz durumların yaşanması yaygındır. İş bölümünün dengeli olması ve herkesin sorumluluklarını üstlenmesi gerekir. Dengeli bir paylaşım olmaması durumunda kişide tükenmişliğe sebep olabilir.
Konu hakkında konuşmanıza rağmen bir değişiklik olmamasını üzerine iletişim şeklini değiştirerek ya da farklı yöntemler deneyerek değiştirebiliriz.
Sadece fiziksel olarak yorulduğunuzu değil aynı zamanda duygusal olarak da yıprandığınızı, değerli hissetmeye ihtiyacınız olduğunuzu aktarın. "Ev ve iş arası denge kuramıyorum, senden yapmanı isteyeceğim şeyler söz konusu olacak. Bunları yapabilir misin?"
Örneğin, eşinize yakındığınız durumdan bahsederken "yardım etmiyorsun" cümlesi yerine somut ve spesifik işler yönlendirebiliriz. "Bulaşıkarı makineye dizebilir misin?" gibi net bir ifade sorumluluklarını geliştirebilir.
İş paylaşımına dair oturup bir liste hazırlayabilirsiniz. Haftalık olarak yapacağınız görev dağılımları iki taraf için de yapılması gerekenleri belirler.
Sorumluluk almak zaman isteyebilir, bir günde bunu oturtmasını beklemek doğru olmayacaktır. Bu anlamda süreç boyunca birbirinize nazik olmalısınız. Hafratlık programda yapamayacağı şeyler olabilir. "Bunu bana belirt birlikte yapalım" cümleleri aktivasyonu arttırarak teşviki çoğaltabilir.
Eşiniz o gün işini yaptı, yardımcı oldu. Sonrasında onun başarısını tebrik etmeyi unutmamalısınız. Bu onun motivasyonunu arttıracak bir şey olabilir. "Çok teşekkür ederim, bunu yaparak beni çok rahatlattın" gibi geri bildirimler iyi hissettirecektir.
Tükenmişlik ve yetersizlik hislerin için, kendine zaman ayrıman ok önemlidir. Kısa süreler dahi olsa kendinle vakit geçir. Rahatlayacağın bir zaman dilimi yaratarak hoşlandığın şeyleri yapmayı denemelisin.
Eğer tek başına zorlandığını ve çözüm yollarının işe yaramadığını düşünürsen bir terapistten yardım almak iyi olacaktır. Çift terapisi ile eşiniz ile birlikte katılım sağlamak mevcut problemleri beraber yürüteceğiniz anlamına gelir.
Unutmamalısın ki, değişim zaman alabilir. Aynı durumları tekrar yaşamak seni yıpratıyor ancak küçük küçük adımlarla ilerlemelisiniz. Ayrıca kendine zaman ayrımayı asla ihmal etmemelisin. Şimdilik hoşça kal...
Sevgilerimle, Psk. İrem Bor.