Psikoloji

Gece uykuya dalarken nefes almayı unutuyor gibi oluyorum

Gizli Kullanıcı19 Haziran 2024 11:03

2 defadır oluyor. Midem ağrıyordu ama uykuya dalarken nefes alamiyordum sıçrayarak uyandım 3-4 defa ve kalp carpintim oldum. Ayağa kalkınca biraz geçiyordu ama uzaninca çok kötü çarpıntı ve nefes alamama durumu yaşadım elimi yüzümü yıkadım biraz da olsa ve nane içtim ama kendimi çok fazla kötü hissettim. Zorda olsa 4 gibi uyumuşum..😔

Bu soru 20 Haziran 2024 20:34 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Son dönemlerde endişeli veya stresli bir durum yaşadınız mı? Nefes darlığı, kalp çarpıntısı uykuya dalmakta güçlük gibi yaşadığınız belirtilere sebep olacak bir  gündeminiz var mı? Belki de bilinç dışınızda yer alan, farkında olmadan sahip olduğunuz olumsuz düşünceler/inançlarınız ortaya çıkmış olabilir. Bu düşüncelerle yüzleşmek istemediğiniz için bastırıyor, kaçınıyor olabilirsiniz. Son dönemlerde yaşadığınız olayları sorgulamanız da fayda olabilir. 


Bu durumla ilgili başa çıkmanızı kolaylaştırıcak birkaç madde ile cevaplamak istiyorum.


•İlk olarak kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi yaşadığınız sorunları fark etmeniz yani kaçınmamanız. Kendinizi yaşadığınız belirtilere maruz bırakmanız gibi. 


•Odağınızı değiştirmeniz. Oda içerisinde hareket etmeniz, odağınızı farklı bir konuma alarak kalp çarpıntısına yüklediğiniz anlamı ölçülü bir şekilde azaltmayı amaçlamak. Mesela, 3-3-3 tekniğini kullanabilirsiniz. Örneğin;

-3 tane farklı nesneye dokun.

-3 tane farklı bir eşya bul.

-3 tane farklı sesler dinle.


Bir hafta boyunca duygu-düşünce-davranış öz izleme kaydını tutmanız, kalp çarpıntılarınıza neden olacak düşünceyi bulmanızı kolaylaştırabilir. 


Duygu, düşünce ve davranış döngüsü birbirini etkilemektedir. Duygularımız düşüncelerimizi oluşturur. Düşüncelerimiz ise davranışlarımızı ortaya çıkartır. Öz izleme formu; Olay, Duygu, Düşünce, Davranış, Puanlama ( rahatsızlık derecesi, 1 en az 10 en çok) başlıklarıyla birlikte oluşturulmaktadır. Bu öz izleme formunu kendiniz için oluşturabilir ve sonrasında planlama için değerlendirme yapabilirsiniz.


Yaşadığınız problemin yoğunluğu artmaya devam ederse, başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız, davranış alanında çalışan bilişsel davranışçı terapi ekolünü benimseyen psikologa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular