Psikoloji

Gece uykuya dalarken nefes almayı unutuyor gibi oluyorum

Gizli Kullanıcı19 Haziran 2024 11:03

2 defadır oluyor. Midem ağrıyordu ama uykuya dalarken nefes alamiyordum sıçrayarak uyandım 3-4 defa ve kalp carpintim oldum. Ayağa kalkınca biraz geçiyordu ama uzaninca çok kötü çarpıntı ve nefes alamama durumu yaşadım elimi yüzümü yıkadım biraz da olsa ve nane içtim ama kendimi çok fazla kötü hissettim. Zorda olsa 4 gibi uyumuşum..😔

Bu soru 20 Haziran 2024 20:34 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Son dönemlerde endişeli veya stresli bir durum yaşadınız mı? Nefes darlığı, kalp çarpıntısı uykuya dalmakta güçlük gibi yaşadığınız belirtilere sebep olacak bir  gündeminiz var mı? Belki de bilinç dışınızda yer alan, farkında olmadan sahip olduğunuz olumsuz düşünceler/inançlarınız ortaya çıkmış olabilir. Bu düşüncelerle yüzleşmek istemediğiniz için bastırıyor, kaçınıyor olabilirsiniz. Son dönemlerde yaşadığınız olayları sorgulamanız da fayda olabilir. 


Bu durumla ilgili başa çıkmanızı kolaylaştırıcak birkaç madde ile cevaplamak istiyorum.


•İlk olarak kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi yaşadığınız sorunları fark etmeniz yani kaçınmamanız. Kendinizi yaşadığınız belirtilere maruz bırakmanız gibi. 


•Odağınızı değiştirmeniz. Oda içerisinde hareket etmeniz, odağınızı farklı bir konuma alarak kalp çarpıntısına yüklediğiniz anlamı ölçülü bir şekilde azaltmayı amaçlamak. Mesela, 3-3-3 tekniğini kullanabilirsiniz. Örneğin;

-3 tane farklı nesneye dokun.

-3 tane farklı bir eşya bul.

-3 tane farklı sesler dinle.


Bir hafta boyunca duygu-düşünce-davranış öz izleme kaydını tutmanız, kalp çarpıntılarınıza neden olacak düşünceyi bulmanızı kolaylaştırabilir. 


Duygu, düşünce ve davranış döngüsü birbirini etkilemektedir. Duygularımız düşüncelerimizi oluşturur. Düşüncelerimiz ise davranışlarımızı ortaya çıkartır. Öz izleme formu; Olay, Duygu, Düşünce, Davranış, Puanlama ( rahatsızlık derecesi, 1 en az 10 en çok) başlıklarıyla birlikte oluşturulmaktadır. Bu öz izleme formunu kendiniz için oluşturabilir ve sonrasında planlama için değerlendirme yapabilirsiniz.


Yaşadığınız problemin yoğunluğu artmaya devam ederse, başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız, davranış alanında çalışan bilişsel davranışçı terapi ekolünü benimseyen psikologa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular

Aile

Gürültülü yaşamdan uzaklaşmak istiyorum

ben kendi evimde, kendi ailemle birlikteyken huzurlu hissetmiyorum ve yaklaşık 3 senedir evde 1 gün bile durmamak için türlü türlü bahanelerle dışarı çıkıyor, eve geç dönmek istiyorum. ve bunu yapıyorum ancak ailemle bundan dolayı her daim tartışıyoruz.ailemi seviyorum ancak huzurlu hissetmiyorum ve onları gün içinde 4 saat bile görüp iletişim halinde olduğumda rahatsız hissediyorum. sanki sürekli beni huzursuz eden bir şeyler varmış gibi. biz 7/24 kavga etmiyoruz ancak sık tartışan bir aileyiz her şey bizim için tartışma konusu olabiliyor ve problemler hep var oluyor. ya ablamla ya annemle ya erkek kardeşimle ya da benimle ilgili her daim bir kavga oluyor. ve ben tartışmalardan hiç hoşlanmıyorum, bu durum beni son dönemde de oldukça rahatsız etmeye başladığı için sürekli farklı evlerde kaldım ancak o evlerde yaşanılan tartışmalarda sürekli beni tetikledi. problemlerin konuşularak çözüleceğini biliyorum ancak artık ne konuşmak ne tartışmak ne de kavga etmek herhangi bir çözüm sağlamıyor. bunun sebebi ise aile büyüklerimizde olan şu bakış açısı; ben büyüğüm bu yüzden ben ne istersem o olur.onların bakış açısı dolayısıyla bizlerin konforu ya da rahatlığı göz ardı ediliyor ve bu ise huzursuzluğa yol açıyor.bu durumu çözmek için bir çok yolu denedim ancak bizimde isteklerimizin önemli olduğunu bir türlü aktaramıyorum, ve bu sonuç dolayısıyla kendimi sağlıklı bir şekilde de aktaramıyorum sadece öfke duymaya başladım ve bu öfke zamanla beni kontrol altına alacak durumda gibi duruyor.bu problem hakkında ne yapabilirim ? artık sürekli evden uzaklaşmaya çalışmak beni yormaya başladı.