Geçmek bilmeyen bu hisleri nasıl aşarım?
Sürekli yalnız kalmak evden çıkmamak istiyorum. Okulumda bile kendimi yalnız hissediyorum (tek başıma takılıyorum sürekli) sanki kimse kafa yapımda değil ya da benden hoşlanmıyor gibi hissediyorum ve bunu bir türlü aşamıyorum. Yakın arkadaşım vardı o varken çok iyi hissediyordum ama satıldım bunu yaşadım birkaç kez daha farklı arkadaşlarımdan da ve güven problemi yaşıyorum sürekli. Ailem de soğuk durduğumu söylüyor ama elimde olmuyor samimi olmaya çalışıyorum, çekingen biriyim adım da atamıyorum. Konuşmakta iyi değilim sürekli yargılanırım ya da sevilmem diye düşüyorum ama iyi biri olmaya çalışıyorum her zaman. Sadece ailemin yanında aşırı rahat oluyorum ve sürekli konuşmak dertlerimi anlatmak istiyorum. Anksiyete, sosyal fobi ve panik atak (genetik panik atak) teşhisim vardı bunları yavaş yavaş aştım daha rahatım eskisinden ama tam olarak değil sanırım, sürekli yemek yemeye (bu yüzden aşırı kilo aldım) , bişeyleri ertelemeye ve çok büyük ilgi eksikliği yaşamaya başladım sanki sadece ailem seviyor beni gibi. Yalnız kalmak istiyorum ama yalnız hissettiğim için üzülüyorum, depresif hissediyorum sürekli ne yapabilirim? Psikolojik destek almak dışında kendim neler yapabilirim aşabilir miyim bilmiyorum.
Bu soru 3 Mart 2025 19:54 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Hissettiğin korku, yalnızlık ve güven problemleri gibi duygular, birçok kişinin yaşamında zaman zaman karşılaştığı zorluklar. Seninle aynı duyguları paylaşan başka insanların da olduğunu bilmek, umarım biraz rahatlamana yardımcı olabilir.
Öncelikle, iyi hissetmediğinin farkındayım. Yaşamda bizi nelerin mutlu ettiğini bilmemiz önemlidir. Mutluluk senin için ne anlama geliyor? Bazen mutluluğa yüklediğimiz yanlış anlamlar, ne olursa olsun mutluluğu yakalayamayacakmışız gibi hissetmemize neden olabilir. Bizim dışımızdaki insanların mutlu olduğuna inanır, mutluluğun bir bizim kapımızı çalmadığını düşünebiliriz. Ancak gerçek bu değildir, mutluluğun herkes için farklı bir anlamı vardır ve senin için neyle ilişkili olduğunu fark etmelisin. Dilerim yaşamının ne kadar değerli olduğunu görebilirsin ve bu sürecin içerisinden çıkabileceğine dair kendine güvenebilirsin.
Öncelikle, kendini değerli hissetmek ve içsel güvenini arttırmak için kendine zaman ayırmayı deneyebilirsin. Kendinle kaliteli zaman geçirmek, daha iyi hissetmene yardımcı olabilir. Yaşamda diğerlerine ihtiyacımız vardır, kurduğumuz sosyal ilişkiler oldukça önemlidir, ancak şunu unutmamalısın: kurduğun en uzun ilişki kendinle olandır, kendini ve yaşamını değerli bulmadığın sürece kim olursa olsun sana iyi gelemeyecektir.
Kendini yalnız hissettiğini söylediğinde, bu duygunun ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını gözlemlemeyi deneyebilirsin. Belki de yalnız hissettiğin anlarda kendine küçük hedefler koyabilirsin. Örneğin, birine gününün nasıl geçtiğini sormak gibi. Bu küçük adımlar, sosyal fobini yavaşça aşmana yardımcı olabilir. Unutma, her adım önemlidir ve her biri seni daha iyi hissettirebilir.
Ayrıca, duygularını yazmak, zihnini boşaltmak ve duygularını daha iyi anlamak için iyi bir yöntem olabilir. Bir günlük tutarak, hissettiklerini ve yaşadıklarını yazabilirsin. Buraya bu soruyu sorup paylaşıyor olman dahi eminim seni daha iyi hissettirmiştir.
Bu süreçte yaşamındaki “iyilikleri” göremiyor olabilirsin. Fark etmeni dilerim. Seni daha iyi yapan özelliklerin neler? neleri iyi yaparsın? Kendinle ilgili düşüncelerini fark etmelisin. Yaşadığın sorunlar nedeniyle bunları göremiyor olabilirsin, sorunun yaşamındaki olumlu şeyleri görmeni engeller. Senin için ödül nedir, bunu bilmeli ve yaşamının belli alanlarına bu ödülü koymalısın. Ayrıca, ilgi alanlarına yönelmek, yeni hobiler keşfetmek ve bunlarla meşgul olmak, ilginç şeyler öğrenmek, kendini daha dolu hissetmene yardımcı olabilir. Bu aktiviteler hem zihnini meşgul edebilir hem de seni mutlu edebilir.
Sosyal ortamlarda kendini rahatsız hissettiğinde, nefes almak için biraz geri çekilmek ve sadece kendi nefesine odaklanmak da faydalı olabilir. 4 saniye nefes al, 4 saniye nefesini tut, 8 saniyede ver egzersizi kaygı seviyeni azaltabilir. Bu basit ama etkili teknik, daha sakin hissetmene yardımcı olacaktır.
Son olarak, kendine daha şefkatli davranmayı ve her şeyi bir anda çözmek zorunda olmadığını hatırlatmak önemlidir. Psikonet yayınlarının “İyi Hissetmek” adlı kitabını okumanı öneririm.
Yaşamda tek başımıza mücadele edemediğimiz zamanlar vardır, burada bir uzman desteği önemlidir. Olası farklı sorunları engellemek ve iyileşmenin kapısını aralamak için terapi sürecine şans vermelisiniz.
Sevgiler.