Gerçek Aşkı Nasıl Bulurum?
Kafamı çok karıştıran şey aşk. Uzun zamandır gerçekten aşık olmak istiyorum ama yaşadığım ilişkiler her zaman bomboş bitiyor ve bu beni çok büyük bir boşluğa sürüklüyor. İlişkilerimde kendim olamadığımı düşünüyorum çünkü her zaman onların ilgilendiği şeylere çok ilgi gösteriyor gibi davranıyorum ve kendi ilgilendiğim şeyleri karşı tarafa yansıtmıyorum. Aramızda bir konuşma geçecek ise sürekli nedensiz bir şekilde sessiz olup hiçbir şey söyleyemiyorum ve böyle olunca da kendimi suçluyorum. Benim istediğim şey kendim olup beni bu halimle sevecek birini bulmak.
Bu soru 12 Haziran 2024 11:01 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
öncelikle ilişkiden beklentiniz nedir? Nasıl bir ilişki de mutlu olabilirim? Nasıl bir ilişki de kendimi daha rahat hissederim? Bunları cevaplandırsanız süreç sizin için daha sağlıklı ilerleyecektir.
İlişkilerde hayatınızda ki kişinin istek ve arzularına daha önem verdiğinizi belirtmişsiniz bunun temelini sorgulamak gerekebilir. Altta yatan inancı tanımlarsanız daha sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz. Geçmiş ilişkilerinizde hayatınızdaki insanın isteklerini yerine getirseniz daha iyi bir ilişki yaşayacağınıza sizi inandıran ne oldu? Böyle bir kalıplaşmış inanca mı sahipsiniz? Örneğin: Onu mutlu edersem ben mutlu olurum, onun isteklerini yaparsak daha çok değer görürüm ? Bu gibi soruları kendinize sormanız size bu anlamda çok büyük farkındalık kazandıracaktır.
Aranızda yaşadığınız konuşmalarda sessizce kabuğunuza çekildiğinizi, ifade edemediğinizi ve söylemek istediklerinizi dile getiremediğinizden kendinize kızdığınızı ifade etmişsiniz. Bunun altında bir çok durum yatıyor. Kaybetme korkusu da bunlardan biridir. Bu konuda da kendimi ifade edersem ne olmasından korkuyorum? Kısmını cevaplandırmanız sizin için doğru bir adım olacaktır.
ilişkilerde yaşanılan kaybetme korkusu, ilişkilerde sınır koymadı da engelleyip bir çok olumsuz inanç ve düşünceyi doğurabilir. Kişi değer verdiği şeyleri kaybetme tehdidini yaşadığında korku, kaygı, stres ve üzüntü gibi bir çok duyguyu yaşayabilir. Bu duygular bazen belirli durumlarla ortaya çıkabilirken bazen de her anlamda kalıcı olarak karşımıza çıkabilir. Kaybetme korkusu kişinin günlük hayatını yaşamasına, günlük rutinlerine odaklanmasını engellerse o konuda psikolojik destek alması önerilir. Kaybetme korkusunun temelinde kişilerin bağlanma stilleri, yetişme tarzları, çocukluk dönemindeki belirli deneyimler ve kontrol kaybından korkmak gibi birçok durum kaybetme korkusuna neden olabilir.
Kaybetme korkusu yaşayan kişilerde durumu bastırmamak, durumun sebepleriyle anlaşılması gerekir, kişinin bu durumu kabullenişi kişinin böyle bir korkuyu neden yaşadığını analiz etmesi duygularını anlamasına ve çözmesine yardımcı olacaktır. Çözüm sürecinde çevreden sosyal destek almak, öncelikleri gözden geçirmek, sağlıklı sınırlar koyabilme konusunda analiz yapmak, öz bakım üzerinde çalışmak ve gerekirse psikolojik destek almak bu süreçte fayda sağlayacaktır.
Sağlıklı günler dilerim…