Gereğinden fazla düşünüyorum
Arkadaşlarımla konuşurken konuştuğum her cümleye gereğinden fazla dikkat etmeye çalışıyorum. Ne konuşursam konuşuyum sustuktan hemen sonra acaba beni yanlış mı anladılar ben doğru mu dedim nerede yanlış yaptım ya da yaptım mı diye teker teker cümleleri aklımdan geçiriyorum. Yeterki alınmasınlar beni yanlış anlamasınlar diye 100 düşünüp 1 söylememe rağmen sustuktan sonra tekrar düşünüyorum ve bu kafamda sürekli kendimle doğru mu dedim diye konuşmak beni çok yoruyor bu konu hakkında ne yapabilirim?
Bu soru 3 Mart 2025 19:21 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Paylaştığınız durumun oldukça zorlayıcı olabileceğini tahmin edebiliyorum. Bazen, insanlarla iletişim kurarken fazla düşünmek, kendimizi bir tür iç konuşma ya da sürekli bir değerlendirme döngüsüne sokabilir. Bu durum, kimi zaman sosyal kaygılarla da ilişkili olabilir. Temelde kişinin “kendinin çok fazla farkında olması” durumudur. Bir şeyin ne kadar farkında olursanız, oradaki kusurları o kadar net görürsünüz. Bu durum sosyal ilişkileriniz için kısıtlayıcı bir yerde olabilir. Bu kaygılara sahip olduğunuz için insanlarla iletişim kurmaktan kaçınabilir veya eleştirilme korkusuyla söylemek istediklerinizi söylemekten çekinebilirsiniz. Bu davranışların var olan sorununuzu sürdürdüğünü fark edin. Elbette bununla başa çıkabilirsiniz. Size bu konuda öneri sunmak isterim.
Aşağı ok tekniği ile en derindeki korkunuzu keşfetmekte fayda var:
İnsanların yanında ne söyleyeceğimi çok fazla düşünüyorum, yoksa beni yanlış anlayabilirler!
🔽
İnsanlar beni yanlış anlarsa ne olur?
örneğin: benim hakkımda kötü şeyler düşünebilirler.
🔽
Benim hakkımda kötü şeyler düşünürlerse ne olur?
örneğin: benimle arkadaşlık etmezler.
🔽
Benimle arkadaşlık etmezlerse en kötü ne olur?
örneğin:yalnız kalırım, sevilmem ve değer görmem.
Aslında en temeldeki korku sevilmeme ve değer görmeme korkusudur.
İnsanlarla kurduğunuz iletişimde doğal olmak, bazen küçük yanlış anlamalar veya hataların olabileceğini kabul etmeyi gerektirir. Unutmayın ki, mükemmel olmaya çalışmak hem çok yorucu olabilir hem de gerçekçi bir beklenti değildir. Kendinize karşı daha affedici olmayı öğrenmek, hem zihninizdeki o eleştirel sesi biraz susturabilir hem de kendinizi daha sakin hissetmene yardımcı olabilir.
Bir diğer önerim ise, anda kalmayı denemek. Konuşmalar sırasında tamamen o anın içinde olmaya çalışarak, söylediklerinizi sürekli analiz etmekten kaçınabilirsiniz. Sürekli ne konuşacağınızı düşünmeniz anı yaşamanıza engel olur. Temelde diğerlerinde iyi bir izlenim bırakmak istiyor olabilirsiniz ancak bunun size ödettiği bedelleri fark etmelisiniz.
Ayrıca, özeleştiriyi daha yapıcı bir şekilde yönetmek de önemlidir. Bir konuşmadan sonra kendinizi eleştirirken, bu eleştirileri daha yapıcı bir hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, "Şu cümlemde daha açık olabilirdim ama bir dahakine daha net olabilirim." gibi bir bakış açısı geliştirebilirsiniz. Bu şekilde, kendinizi sürekli yargılamak yerine, öğrenme fırsatları olarak değerlendirebilirsiniz.
Son olarak, samimiyetin ve niyetin her zaman en önemli şeylerden biri olduğunu unutmayın. Karşınızdakiler, eğer sizin iyi niyetinizi ve samimiyetinizi hissederlerse, küçük yanlış anlamalar bile daha kolay aşılabilir. İnsanlar, çoğu zaman söylediklerimizin tam içeriğinden çok, nasıl hissettirdiğimize odaklanırlar. Kendine karşı şefkatli olman dileğiyle.
Sevgiler.