Psikoloji

Günlük hayatımda hep kaygı ve sinir

Gizli Kullanıcı12 Ağustos 2024 11:11

Son zamanlarda içimde bir huzursuzluk var ve pek çok şeye karsl isteksiz hissediyorum.

Zihnimde sürekli tekrarlayan dügünceler ve takintilar

var.

Toplumsal ortamlarda bulunmak beni asiri derecede

kaygilandiriyor. Uyku düzenim bozuk ve genellikle uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorlaniyorum. Kimseye karşı eski duygularımı hissedemiyorum herkesden şüpheleniyorum is yasamimda karsilastigim zorluklar genel hayat

kalitemi olumsuz etkiliyor. Yakin iliskilerimde zorluklar yaslyorum ve genellikle yalniz hissediyorum.

Stresle baça çikmakta güçlük çekiyorum ve genellikle bunun altindan kalkamiyorum.

Bu soru 14 Ağustos 2024 11:04 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar.

Kaygılar, fizyolojik, bilişsel ve davranışsal tepkilerden oluşur. Bu tepkiler olası bir olumsuz durum karşısında organizmamızın verdiği otomatik bir tepkidir. Bir tehdit yaklaştığında savaş ya da kaç sistemini aktive eder. Kaygıların hepsinin aslında bir işlevi vardır ancak günlük yaşamda sorun haline gelme ihtimali mümkündür.

Endişe ve kaygı tehdit oluşturan şeye karşı orantısız ve bağlantısız bir biçimde artıyorsa işlevini kaybeder ve performansı olumsuz etkilemeye başlar.

Kaygı tedavisinde amaç endişeyi ,korkuyu ortadan kaldırmak değil, onu tanımayı, kabul etmeyi ve onunla başa çıkmayı sağlamaktır.

Son zamanlarda içinizde bir huzursuzluk, endişe olduğundan bahsetmişsiniz öncelikle ilk amacımız bu durumu tanımak ve anlamaya çalışmak olacaktır.

Düşündüğünüzde sizce son zamanlarda ne oldu bu kaygı başladı ya da arttı? Kaygının arttığı sırada neler oluyor? Hangi ortamlara girerken endişe daha üst düzeyde oluyor? Bu endişenin sebebi sizce ne olabilir? Girdiğiniz ortamda neyle karşılaşmaktan çekiniyorsunuz? Kendinize bu tarz sorular yönelterek öncelikle kaygının sebebini bulmak faydalı olacaktır.


Kaygı ve endişenin sebep olduğu aile,iş,sosyal yaşam bozulması bu kaygının kaynağını bulup onu iyileştirmeye karar verdikten sonra daha kolay iletişimlerin sağlanacağı durumu oluşturacaktır.


Unutmayın önce kendimizi iyileştirelim ki sonra aile ve çevremizi iyleştirelim.


Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk.Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Geçmişe olan takıntılarımdan kurtulmak için neler yapmam lazım

sürekli geçmişte yaptığım hataları düşünüp sevdiğim kişiyi üzdügümü hiç bir şeyi haketmedigimi düşünüyorum aylardır her gün bunu düşünüp uyuyamıyorum sürekli geçmişle ilgili bir kusur bulmaya çalışıyorum yemek yiyemiyorum her aklıma yeni birsey geldiğinde midem bulanmaya başlıyor endişe korku panik artıyor gelecekle ilgili kötü senaryolar kurmaya başlıyorum bu beni çok kötü etkiliyor bununla birlikte seslere olan takıntım iyice ruh halimi bozuyor geçmişten kalan başka takıntılarımda var hepsi bazen bir anda yaşanıyor hiç bir seye odaklanamıyorum sürekli yalnız kalmak istiyorum korkuyorum herkesi hayatımdan çıkardım yinede endişelerim var çok ayrıntılı olması cok az ihtimal olan kötü seyleri bile saatlerce düşünüp ağlıyorum ve geçmişle ilgili olan herşeyi silmek istiyorum bir kaç yaşadığım travma (trafik kazası ve deprem) sonrası bu duruma geldim başlarda bu kadar şiddetli değildi gün geçtikçe arttı hiç bir şeyden zevk alamaz mutlu olamaz hale geldim kendime bile bakamıyorum duş almak bile çok zor geliyor bazen geçmişin dışında diğer takıntılarim ise düzensiz sesler düzensiz esyalar belirsizliğe karşı tahammülsüzlük mükemmeliyetçilik gibi gibi panikledigim durumlardada nefes alamıyorum titriyorum ve ağlıyorum sonra kendi kendine geçiyor bi anda bazen cok umursamaz oluyorum bazen çok takıntılı değişiyor