Günlük hayatımı etkileyen rahatsizliklar
Surekli baş dönmem icerimde kötü birsey olacakmış hissi el ayak titremelerim hızlı nefes almalarim oluyor kardiyoloji ve dahiliye tahlilleri temiz nörolojiye gitmedim 😊kaynağı ne olabilir herseyi kafama takıyorum tek kalınca bayılacak gibi oluyorum hep yanımda birileri olsun istiyorum uyku aralarında bile sicrayip uyanıyorum nörolojik olabilir mi yoksa gerçekten psk. Mi gerçekten bende cevapları merak ediyorum yardımcı olur musunuz rica etsem
Bu soru 31 Temmuz 2024 19:55 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Yaşadığınız durumun psikolojik ya da nörolojik olarak değerlendirebilmemiz adına öncelikle tıbbi durumlarınızın tamamen değerlendirilmesi ve somut bir duruma ulaşılmadığınız gözlemlenmesi gerekir. Bazen yaşanılan vitamin eksikleri bile belirttiğiniz durumlara neden olabiliyor. O yüzden kapsamlı bir tarama yaptırabilirsiniz.
Eğer durum psikolojik ise,
Kaygılarımız, vücudumuzun strese karşı verdiği doğal tepkilerdir. Geleceğe karşı duyduğumuz korkularımız ve endişelerimizdir. Mesela topluluk önünde konuşma yapacak olmak ya da işimizin ilk günü, çoğu insanın gergin ve korkulu hissetmesine neden olabilir.
Ancak duyduğumuz endişe fazlaysa ve uzun süreli olup yaşamımızı zorlaştırıyorsa bu durum kaygı bozukluklarını da beraberinde getirir. Kaygı bozuklukları diğer adı ile anksiyete, kişilerin çevrelerindeki ya da kendi vücutlarındaki belli uyaranları tehlike ve tehdit olarak yorumlanması sonucu kontrol edilemeyen sıkıntı, korku, endişe ve gerginlik hissetmeleri sonucunda bu hisleri doğuran olay ve durumlardan kaçınma davranışlarına verilen isimdir.
Kaygının temelinde genetik faktörler, çevresel faktörler ve kişisel deneyimler vb. Durumlar olabilir. Kaygı belirtileri genellikle birkaç dakika süren kısa ataklardır. Anksiyete krizi belirtileri bir anda gelen kaygı, korku hisse, kalp çarpıntısı, hızlı nefes alışverişi, terlemek, titremek, boğulma hissi, göğüs ağrısı gibi belirtilerin birkaçının aynı anda yaşanmasıdır. Bu durum anksiyete krizi olarak adlandırılır ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Kaygının işlevselliğini yitirdiği durumlarda kişi rahatsızlık ve huzursuzluk hissedebilir ve kaçmak için çeşitli yollar arayabilir. Bu durum çok normaldir. Ancak kaygı ile baş etme sürecinde en iyi yöntem değildir. Kişi kaçtığı sürece tehlike olarak yorumladığı olay durum nesne karşısında sağlıklı baş etme becerisini geliştirebilme şansından uzak kalır.
Kaygıyla baş etmek için öncelikle yapmanız gereken kendinize;
-“Beni kaygılandıran şey nedir?”
-“Hangi durumlarda kaygı belirtilerimi (terleme, mide bulantısı, sinirlilik, korku, gerginlik, vb.) yaşıyorum?”
-“O anda zihnimden neler geçiyor/ne düşünüyorum?”
Gibi sorularla kaygının temelini belirlemeniz gerekebilir. Kaygınızı kontrol altına alabilmek için bu durumda öncelikle onun sizde yaşattığı etkileri ve anlamlarını değerlendirmeniz gerekebilir.
Beraberinde duygu düşünce analizlerinizle kaygıya neden olan, bastırmanıza sebep olan durumları değerlendirmek önem taşır.
Aynı zamanda kaygı yaşadığınız durumlarda kontrolü kaybetmeme ve an a odaklanmak adına farkındalık, nefes ve gevşeme egzersizlerinden de destek alabilirsiniz.
Kaygınızın şiddeti işlevselliğinizi olumsuz etkilemeye devam ederse lütfen profesyonel destek almayı ihmal etmeyin.
Sağlıklı günler dilerim…