Sosyal Hayat

Hakkımı nasıl savunabilirim?

Gizli Kullanıcı11 Ocak 2025 15:09

Öncelikle sorumu onayladığınız ve bakmak için zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ben hakkımı çoğu zaman hatta her zaman savunamıyorum.

Mesela ben birisinden bir şey istediğimde vermiyor neden diye soruyorum vermek zorunda değilim diyor .sonra ben sana veriyordum ama diyorum vermek zorunda değilim diyor ister veririm ister vermem diyor.sınıftakilerde bunu görüyor ve onu savunuyorlar ve bu durumda da ben bir şey dediğimde herkes mi böyle diyip beni eziyorlar.ve sınıfça dışlanan bir insanım mesela sınıf grubu var WhatsApptan ona mesaj yazıyorum sınavla ilgili bakılmıyor bir cevap yok ama aradan 1 -2 saat geçincede başkası başka bir şey yazıyor onun dediğine cevap veriyorlar ama benim dediğime cevap vermiyorlar sonra ben tekrardan yazdığım mesaja soru işareti ifadesi katıp tekrar mesaj atıyorum yine cevap yok.

Sonra da diyorlar biz de olsa atardık bu kadar ısrar etmene gerek yok diyorlar yani suçlu ben oluyorum. Ben mesajı iki defa terkrarlamadan önce bizde de yok deseler anlayacağım ama ben bir kaç defa mesajı tekrarladığımda da suçlu ben oluyorum.hayir yani 27 kişilik sınıf başkası yazınca müsait oluyorlarda ben yazınca mı müsait olmuyorlar bir anlamadım gitti.

Mesela serviste bir kız vardı ilk önce bana dedi ki istersen birlikte oturalım dedi ben de tamam dedim. sonra 1 hafta filan oturdu benimle sonra birdenbire servisçiye söylemiş benim midem bulanıyor demiş öne geçmiş oturmuş hem de bana sormadan tamam dedim neyse oturabilir sonra işte benim yanıma biri gelip oturdu ve ona dedi ki ben senin yanından gittim deyip lafı eveleyip geveleyip beni itham etmeye çalıştı . Sonra işte öne oturdu neyse yanındaki kızlada araları iyiydi ve 2-3 ay geçti geçmedi bir gün durduk yere arkaya geldi oturdu.

Hatta önceden önde oturdugu kız da sordu niye gittin otursana dedi hiçbir şey demedi . Yani hep böyle yapiyor. Bir de arkamdada kimse olmayınca böyle oluyor

Bu soru 11 Ocak 2025 16:49 tarihinde Psikolog Sudenur Kural tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle yaşadığın şeylerin seni üzmesi çok normal. Bazen insanlar bizim duygularımızı ya da düşüncelerimizi önemsemeyebilir, ancak bu senin değersiz veya yetersiz olduğun anlamına gelmez. Hakkını savunmak şu an için sana zor gelebilir, ama bunu öğrenebilirsin. 

İlk aşama olarak "kendini ifade etmek" oldukça önemlidir. Diyelim ki sana kötü davranıldığında ya da görmezden gelindiğinde, duygularını açıkça söyleyebilirsin. Ama bunu sakin bir şekilde yapmalısın. Örneğin:

  1. “Mesajlarıma cevap verilmediğinde üzülüyorum. Sadece bilgi almak istiyorum.”
  2. “Beni dışladığınızda kendimi kötü hissediyorum. Bunun bir sebebi varsa açıkça konuşabiliriz.”gibi.


İkinci olarak ise; gereken zamanlarda "sınır koymak" da oldukça önemli bir yer tutar.Eğer birisi sana sürekli saygısızlık yapıyorsa, sınırlarını net bir şekilde çizebilirsin.Sınırlarını belirtirken açık ve kararlı bir şekilde konuşmak ve hayır diyebilmek önemli noktalardır. “Hayır” dersem beni sevmezler ve daha çok dışlarlar diye düşünebilir ve bununla birlikte endişe hissedebilirsin. Sınır koyduğunda bazen insanlar memnun olmayabilir ve senin suçuluk hissine kapılmana neden olabilirler. Bu normaldir. Ama unutma, sağlıklı ilişkilerde sınır koymak, iki taraf için de faydalıdır. Ancak "hayır" demek suçluluk hissetmek anlamına gelmez, kendine ve başkalarına saygı duymanın bir yolu anlamına gelir.Örneğin:

  1. “Ben sana yardımcı olduğumda mutlu oluyorum. Ama senin de aynı şekilde davranmanı beklerim. Aksi takdirde, bu beni üzüyor.”

Sınırlarınızı açıkça belirttiğinizde, insanlar size karşı daha dikkatli davranabilir.


Değişim biraz zaman alabilir. Hakkınızı savunma konusunda adım attıkça, insanların size davranışlarının yavaş yavaş değiştiğini görebilirsiniz. Özgüveninizi kazandıkça, etrafınızdaki insanların da size karşı daha saygılı davrandığını fark edebilirsiniz.Unutmayın, hakkınızı savunmak ve kendinizi ifade etmek bir süreçtir. Bu süreçte kendi değerinizi hatırlatarak ve küçük adımlarla ilerleyerek büyük değişimler sağlayabilirsiniz.


Ek olarak, yaşadığın durumlarla başa çıkmana yardımcı olacak güzel bir kitap önerim var: 'Sınırlar' - Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend. Bu kitap, hem kendini koruyarak nasıl daha sağlıklı ilişkiler kurabileceğini hem de ‘Hayır’ demeyi nasıl öğrenebileceğini detaylı bir şekilde anlatıyor. Sınır koymanın sadece başkalarına değil, kendine de saygı göstermek anlamına geldiğini vurguluyor.

Kitabı okurken hayatındaki örneklere nasıl uygulayabileceğini göreceksin. Özellikle, senin gibi hakkını savunmakta zorlananlar için bir rehber niteliğinde. Eğer sınır koymanın zorluğunu yaşıyorsan, bu kitap senin için çok iyi bir başlangıç olabilir!

alinti

Teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Toplumda kabul edilmiyormuşum gibi hissetmekten nasıl kurtulurum?

Genel olarak çok yalnızım, çok yalnız hissediyorum bu duygu hiç geçmiyor. Yakın arkadaşı olan insanları ya da herkesle arkadaş olan insanlara imrenerek bakıyorum ve çok duygulanıyorum bende bu durum hiç olmadı. Ya bir ya da hiç arkadaşım olmadı. Şu anda da öyle. Toplumda sürekli en değersiz görülmekten çok yoruldum. Psikolojik destekte aldım, bana kendimi değersiz gördüğümden kendimi sevmediğimden dolayı olduğunu söyledi. sınıfımda dershanemde arkadaşlarımın arasında yani kısaca her yerde en değersiz en aptal en ucube insan benim. Ve bu beni artık çok yoruyor sürekli insanlara kendimi sevdirmeye çalışmaktan yoruldum onlara "hayır" dediğimde benim yanımda olmamalarından korktuğum için hayır diyememekten yoruldum. Çok duygusal bir insanım ve sürekli gözlerim doluyor kendimi ifade edememekten yoruldum. Öğretmenlerimin yanına bile gitmekten utanıyorum. Sınıfta bende bir söz sahibi olayım derken olamıyorum. Herkes benden her şeyde iyi sadece ben seçilmiş ucubeyim gibi hissediyorum. Örneğin bi yazılıdan ben 100 alsam ve başka biri de 100 alsa onun aldığı 100 daha çok değer görür. Çünkü Zehra kim ki. Bugün sınıfta bir hocamız bazı sınıflarda gruplaşma olduğundan bahsetti neyse ki sizde yok dedi sonra bana ve diğer kızlara dönüp zehrayı neden dışladınız o orda tek başına oturuyor dedi bende aptal aptal sırıttım kızlar da yok şöyle yok böyle dediler hocaıin alaycı tavrına gülüp geçiştirdiler. Bunu hocanın bile fark etmesi tüm olayları kanıtlıyor. Belki diğerinin hayatı etkilenmedi yani ben olsam da olur olmasam da olur ama ben saatlerde ağladım gerçekleri objektif bi şekilde bakan bi öğretmenden duymak beni incitti. Sevilmediğim toplum sırasında kabul görmediğim ve göremeyeceğim bi daha yüzüme çarpmış gibi hissettim. Lütfen bi tavsiyede bulunur musunuz artık bu ucube gibi çöküp aülamaktan kendime yüklenmekten yoruldumşimdiden teşekkürler iyi günler.