• Anasayfa
  • Sorular
  • Hangi duyguyu yaşadığımı ve ne hissettiğimi bilmiyorum
Psikoloji

Hangi duyguyu yaşadığımı ve ne hissettiğimi bilmiyorum

Gizli Kullanıcı25 Mayıs 2024 22:40

Önceki yaşadıklarımdan dolayı sanırım böyleyim bilmiyorum daha 19 yaşındayım ne hissettiğimi bilmiyorum seçemiyorum duyguları çok çabuk sıkılıyorum herseyden neden böyle hissediyorum?yurtdışında okuduğum için psikoloğa gidemiyorum lütfen bana bir sey önerin ne yapmalıyım ilişkim var şu an ne kadar sevsemde umursamaz davranıyorum artık nasıl sevgi verebilirim onuda bilmiyorum artık yorgun hissediyorum kendimi bazen ne düşündüğümü bille bilmiyorum ve herseyi çok çabuk unutuyorum kafam başka yerde oluyor karşıdaki bir sey anlatınca odaklanamıyorum ertesi günü herseyi unutuyorum

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, duygu bir hisse bağlı oluşan psikolojik ve fizyolojik boyutları olan bir süreçtir.

Kişinin kendini ve duygularını ifade etmesi temel ihtiyaçtır.

Duygular öğrenmemize, içinde bulunduğumuz olayları, durumları ve ilişkileri değerlendirmemize katkı sağlarlar.

Nelerden hoşlandığımızı ve nelerden hoşlanmadığımızı fark etmemizi sağlarlar.

Empati kurarak diğer insanlara destek vermemize yardımcı olurlar.

Öfke, korku, tiksinti, şaşkınlık, utanç, üzüntü ve coşku yedi temel duygudur.

Duygularımızı tanımlamak ve ifade etmek bazen zor olabilir.

Duygular ilk olarak yüz ifadesinde kendini gösterir.

Bazen ebeveynler aşırı ilgisiz ya da duygularını açığa vurmayan şekilde iletişim kurabilirler. Bu da kişide duygularını ifade edememe olarak görülebilir.

Duygularımızı, istek ve beklentilerimizi ifade edememek öfke, saldırganlaşma ve küsüp içe kapanmayla sonuçlanabilir.

Bir olay olduğunda o an duygunuzu ifade edememek sizde yoğun baskı ve öfke yaratabilir.

Olayın olduğu an duygularınızı ifade edemediyseniz daha sonrasında duygularınızı analiz etmek ve benzer bir konu gündeme geldiğinde yaptığınız analize göre hareket etmek fayda sağlayabilir.

İfade edemediğiniz duygular birikerek karşıdaki kişiye olayların sonrasında yanlış anlaşılmalara yol açabilecek şekilde aktarılabilir.

İfade edilmemiş duygular ya da yarım kalmış düşünceler size yük olabilir.

Yaşadığımız duyguyu olduğu haliyle kabul etmek ve deneyimlemek oldukça önemlidir.

Duygular bedeninizde varlığını sürdürerek görünebilir. Örneğin öfkeyi yüzümüzde, korkuyu midemizde, neşeyi göğsümüzde hissedebiliriz.

Mesela öfkeli olduğumuz bir anda aslında öyle düşünmememize rağmen karşımızdaki kişiye kırıcı sözler söyleyebiliriz.

Yürüyüş yapmak, meditasyon yapmak, güvendiğimiz insanlarla iletişim içerisinde olmak, duygu günlüğü tutmak yaşadığımız duyguların yoğunluğunu azaltarak bize yardımcı olabilir.

Duygunun türünü belirlemek, hissettiğiniz duygunun karşılaştığınız durum veya olayla uyumlu olup olmadığını değerlendirmek, beyin süzgecinden geçirmek ve duygunuzun türünü belirlemek oldukça kıymetlidir.

Duygularınızı tanımak istiyorsanız onlara izin verin ve onları kabul edin. Böylece duygusal tepkilerinizi yumuşatmayı ve değiştirmeyi sağlayabilirsiniz.

Mindfulness egzersizleri yaparak yaşadığınız duygunun yoğunluğunu azaltacak yolu keşfedebilirsiniz.

Duyguları tanımak her zaman zordur. Daha da zoru kişinin kendini tanımasıdır.

Duygularınızı kabul ederseniz daha rahat yaşayabilir ve onları tanıyabilirsiniz.

Unutkanlık durumunuz odaklanma probleminden kaynaklı olabilir.

Stresli bir dönemden geçmek, uyku problemleri, sağlıksız beslenme, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlere bağımlılık geliştirmek, depresyon gibi durumlar odaklanma problemine zemin hazırlar.

Yeterli uyku, yapılacak işleri organize etmek, kitap okumak, bulmaca çözmek, mantık oyunları oynamak, sağlıklı beslenme gibi yolları deneyimlemek odaklanma becerilerinizi geliştirir.

Sevgiler.

Psk. Sinem Temel

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Özgüvensizlik sosyal kaygı ve yalnızlık

26 yaşındayım geçen yıl mezun oldum ve hala işsizim neredeyse hiç çevrem yok 2 arkadaşım var onlar da ilkokuldan ama içten içe onlara da kendimi yakın hissetmiyorum. Hiç sevgilim olmadı. Genel olarak ilişkilerde sorun yaşıyorum. yeni bir ortama girdiğimde ilk başta zorluk yaşasam da bir şekilde aşıyor gibi oluyorum ama biraz zaman geçtikçe aniden daha çok içime kapanmaya başlıyorum. Bu sosyal fobi midir? Terapiye gidiyorum ancak terapistim sosyal fobim olduğunu düşünmediğini söylüyor. Ama ben sosyal ortamlarda çok özgüvensiz ve utangaç hissediyorum konuşurken sesim kısılabiliyor stresli oluyorum. Kimi insan çok yabani olduğumu düşünürken kimisi girişken ve özgüvenli olduğumu düşünüyor sosyal fobim var mı yok mu anlayamıyorum.Bu sosyal fobi mi yoksa yakın ilişki korkusu mu? Örneğin ingilizce kursuna gittim ve kurs başlamadan önce çok sessiz kalacağım diye korkuyordum. Ancak ilk günden muhabbetlere dahil oldum espiriler yapıyorum fikirlerimi belirtiyorum vs ama zamanla içime kapandım benzer şekilde yakın bir zamanda topluluk önünde konuşma kursuna katıldım ilk gün herkes kendini tanıtıp neden bu kursa katıldığını anlattı. Ben ilk konuşmamda çok utandım neredeyse ağlamaklıydım utangaçlığımı yenmek için bu kursa katıldığımı söyledim. 2. Konuşmamda ise resmen şov yaptım en çok benim sunumum beğenikdi ve herkes çok şaşırdı hiç utangaç olmadığımı ilk günkü benle hiçbir alakam olmadığını söylediler zaman geçince şimdi tekrar içime kapanmaya heyecanlanmaya başladım. Üniversitedeki hocam bana pısırık olduğumu çok çekingen davrandığımı iş dünyasında zorlanacağımı söyledi iş görüşmesinde mülakat için beklerken oradaki insanlarla sohbet başlattım vs ama onlarla grup mülakatına girince tek bir kelime edemedim. Hep Özgüvensizlik ve sosyal fobinin pratik yapılarak düzelebileceği söylenir ancak benim durumumda üstüne gitmek bir işe yaramıyor. Böyle olunca ilişki kuramıyorum veya bunları devam ettiremiyorum. Benim sorunum ne olabilir ve düzeltmek için ne yapabilirim?