Hayat dengesini nasıl kurabilirim
Ben arkadaşımın tavsiyesiyle arkadaş ortamından biriyle sevgili oldum herkes ortak arkadaş olduğu için erkek arkadaşımın da benim de anlattığım her şey yaşadığımız her şey konuşuluyordu resmen aynı masada herkes birbirinin arkasından atıp tutuyormuş ben de tüm bu kaosu görüp bir ilişki yürütmeye çalışıyordum. Ayrılıktan sonra arkamdan konuşulan her şeyi öğrendim. Herkes kendi ilişkisi konusunda bu kadar sus pus davranırken benim ilişkim masalarda meze oluyordu. Öyle bir duruma gelmiştik ki. Bazen özel olsun diye anlatmadığım şeyler yüzünden bunlar kendi arasında öğrenmiş masada gelip benden hesap sormaya başladılar ortada bir yalancı var ortaya çıksın diye. Oradan alıp oraya yetiştirilmiş meğer her şey özel hayatım kalmamıştı bir dönem. Ben en sonunda ortak olan çoğu kişiyi hayatımdan çıkardım. Şimdi en yakınım diye geçinen arkadaş zamanında arkamdan konuşulan şeyleri gelip bana anlatıyor bunlar söyleniyordu diye hiç sesimi çıkarmadan dinliyorum. Günah keçisi bulup her olayı üzerime yıkılmaya çalışıldığının farkındayım artık. Bana diğerleriyle neden görüşmediğim soruluyor. Ağız aranıyor sen kimseyle geçiremiyorsun bak gör suçlu sensine getiriyor alttan alttan lafı ben bunları hep anlıyorum. Sizce bende buralarda ne eksiklikler görüyorsunuz lütfen açık açık maddeler halinde düzeltmem gereken yönleri belirtin. Bu arkadaşlık üçgenlerinde ne yapmam lazım insan ilişkileri çok zor kime güvenip kendimi açsam herkesin çok farklı yüzüyle karşılaşıyorum bana yazarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim
Bu soru 15 Mayıs 2025 19:27 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Öncelikle sorunlarınızı tanımlayıp,anlamlandırıp soru sorma cesaretinde bulunduğunuz için kendinizle gurur duymalısınız.
Bireyler tek başına mükemmel olmak zorunda olmadıkları gibi bir toplum ya da bir ilişki içersinde de mükemmel olmak, istenileni ve beklenileni karşılamak zorunda değildir. Sağlıklı bir ilişki içinde bulunmak mesajda yazdığınız birçok duyguyu ve düşünceyi bulundurmamakta hatta tam aksine sağlıksız ve işlevsiz bir ilişkiye işaret etmektedir.Güven ortamının pek olmadığı,pozitif duyguların yer almadığı,sınırlarınızın göz ardı edildiği,saygı ve sevgi ihlalinin olduğu bir ilişki de yorulmuş ve yıpranmış hissetmeniz ne kadar normal ve olağan kabul edilse de tüm olanları ya da olabilecekleri kendinize yüklemeniz sizi bu ve benzeri oluşabilecek tüm ilişki dinamiklerinde zorlayabilir,yorabilir ve yıpratabilir devamında da süreklilik ön görülemeyebilir. Hayat yolunda başklarına karşı kibar ve nazik olduğumuz kadar kendimize karşı da kibar olmalı,kucaklamalı ve sevgi ile yaklaşabilmeliyiz.
Neler yapabileceğiniz konusunda biraz konuşalım isterim ;
1.İlişkilerinizde sınırlarınızı gözden geçirin ve olması gerektiği noktaya karar verin; sizi mutsuz eden,zorlayan,mutsuz hissettiren insanlar ile aranızda ki mesafeye karar verebilir ve buna göre sınır çizebilirsiniz.Kendi sınırlarımızı korumak bencillikten ziyade sağlıklı olanı bulmak ve mümkün kılmaktır.
2.Kendinizi açıklama hissinden kurtarın; Konuşmak istemediğiniz konularda kişiyi durdurmalı ve olabilecekleri kabul etmemelisiniz .Her zaman açıklama yapmak,doğru olanı savunmak karşı taraf için yeterli olmayabilir ve daha fazlasını isteyebilirler bu noktada kısa ve öz cevaplar vermek faydalı olabilir.
3.Güven kavramını yeniden tanımlayın; Güvenirlik zamanla oluşabilecek ve anlaşılabilecek bir kavramdır acele etmemeli zaman tanımalı ve güçlü bir dayanak oluşturulabilmelidir. Güveniniz kırılsa da sabırla yeni deneyimlere açık olmalısınız.
4.Suçu hep kendinizde aramayın; Her bireyin kendine,düşüncelerine,duygularına dair sorumlulukları,tercihleri ve kararları vardır.Biz ne yaparsak yapalım kişilerin zihinlerine müdahale edemeyiz,onlar da bizimkine .Biz sadece kendi davranışlarımızın,düşüncelerimizin,duygularımızın sorumluluğunu yüklenmeli ve kabul etmeliyiz.
5.Vücudunuzu dinleyin; Zihinsel olarak birçok süreci anında fark edemesek de fiziksel olarak bedenimizin bize verdiği birçok sinyali fark edebiliriz.Bunlar aşırı stres ve üzüntü halinde mide problemleri,kalp .çarpıntısı,gerginlik daralma,titreme olabilir.Bunları fark ettiğinizde geri çekilmek ve nefes almak yardımcı olabilir. Doğru anda zamanında sağlıklı bir şekilde ilişkide bulunmak kayıp bir zamandan ziyade kazanılacak güzel anılar olarak düşünülmeli ve motivasyonu beslemeliidir.
Bundan sonraki adımınız bir süre kendinizle baş başa kalmak, nitelikli sağlıklı yeni dostluklara fırsat açmak olabilir.Rahatça konuşabildiğiniz,dinlendiğiniz bir ortam bulmak bazen de yaratmak...
Umarım cevabım yardımcı olmuştur.
Musmutlu kalman dileğiyle...
Psikolog Nuray Halaç
Çok teşekkür ederim iyi ki varsınız