Psikoloji

Hayatı daha az ciddiye almayı nasıl başarırım ?

Gizli Kullanıcı14 Aralık 2024 07:34

Hocam merhabalar çocukluk yıllarımdan bu yana sürekli hayatımda bir şeyler bekleyen bi insan oldum yaşanan şeyleri üzerime aldım kişisel algıladım kendime üzüldüm acıdım ve değiştiremediğimi gördüğümde anında pes ettim. Sürekli bir kurtarıcının gelmesini bekleyerek büyüdüm zamanın geçmediği kaçmak istediğim ortamlarda ordan kurtulmak için kendimi ileri hayallerimle avuttum durdum . Büyüdükçe o evden dışarı çıktıkça anladım ki hiçbir şey kafamın içindeki dünya değildi. Üzüldüm fark ettiğimde ama üzülsem dahi aynı şekilde davranmaya devam ettim beklemeye ve beklenti dahilinde üzülmeye karşılık alamamaya ve kendimi daha da bataklığa sokmaya devam ettim. Bi türlü ordan istediğim şekilde çıkamıyorum sevgimin karşılığını alamadığımda veya beklentimin kendime çok acıyorum. Bu karşılık olarak yapılmayan her davranış her duygu beni çok fazla duygusal anlamda güçsüzleştiriyor. Bu konuda nasıl düşünebilir hayatı bu konuda nasıl daha ciddiyetsiz bir hale getirebilirim?

Bu soru 19 Aralık 2024 16:06 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Çocukluğunuzdan beri yaşadığınız bu durumun yükünü anlıyorum ve çözüm arayışına girip kendinizi dürüstlükle ifade ettiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

Çocukluğunuzdan beri hayattan bir şey bekleyerek büyüdüğünüzü, hayallerinizle kendinizi avuttuğunuzu, bir noktada gerçek dünyanın nasıl bir yer olduğunu anladığınızı ancak geliştirdiğiniz davranışları sürdürdüğünüzü buna karşılık duygusal anlamda güçsüzleştiğinizi ifade etmişsiniz. Anlattıklarınızdan hayatı daha az ciddiye alıp duygusal anlamda daha az etkilenmek için bir çözüm arayışı içinde olduğunuzu anlıyorum.

Çocukluğunuzdan beri insanlara, hayata karşı geliştirdiğiniz davranış örüntülerine birlikte bakalım.

Dünyaya geldiğimiz ilk andan itibaren hayatı ebeveynlerimiz aracılığıyla deneyimleriz. Öğrenme deneyimlerimiz ebeveynlerimiz aracılığıyla gerçekleşir bazen de onları taklit ederek öğreniriz ve erken çocukluk döneminde öğrendiklerimiz diğer tüm davranış ve ilişkilerimizin temelini oluşturur. Bu noktada insanlara karşı geliştirdiğiniz davranışlarınız sizin de belirttiniz gibi erken çocukluk deneyimlerinden kaynaklanıyor olabilir. Ancak bilmenizi isterim ki farkındalığınızın yüksek olması sebebiyle bu davranışları değiştirmek mümkün.

Öncelikle dışarıdan bir kurtarıcıyı neden bekliyorsunuz bunu düşünmenizi istiyorum, neyi bekliyorsunuz? Kurtarıcı geldiğinde hayatınızda neyi değiştirecek? Bu soruların cevabını net bir şekilde verebiliyor musunuz? Kurtarıcı belli ki hayatınızdaki dinamiklerde etkili değil o halde içsel kaynaklarınıza odaklanın. Hayatta başardıklarınıza, sahip olduğunuz olumlu özelliklerinize, kurduğunuz sağlıklı ilişkilere odaklanın, yapabileceklerinize odaklanın. İçsel kaynaklarınıza odaklanıp hayatta yapabildiklerinizi gördükçe kurtarıcıya gerek olmadığını keşfedebilirsiniz.

Hayallerinizle kendinizi avuttuğunuzu ifade etmişsiniz. Hayalleriniz ne kadar gerçekle bağlantılı? Hayallerinize yönelik adımlar attınız mı? Hayallerimiz uğruna ulaşmak için emek verdiğimiz hedeflerimizdir aslında bu yolda hayatınız için hayalleriniz için harekete geçebilirsiniz.

Ve insanlara sevgi verdiğinizi ancak karşılığını alamadığınızı belirtmişsiniz. Bu noktada ise hayatta kontrol edebildiklerinizi ve kontrol edemediklerinizi düşünmenizi istiyorum.

Bir insandan hoşlanabilir, sevebiliriz. Bu insan için iyilikler yapmak isteyebiliriz, onu mutlu etmek isteyebiliriz. Tüm bunlar bizim elimizdedir ve biz kendi yaptıklarımızdan yükümlüyüzdür. Kendi yaptıklarımızdan yana vicdani bir sıkıntımız yoksa geri kalanını yani kontrol edemediklerimizi yani karşı tarafın yaptıklarını veya yapmadıklarını düşünmemizin bize bir faydası yoktur.

Ve son olarak hayatı nasıl daha az ciddiye alırım sorunuzu cevaplayacak olursam, hayat ciddiye alınmalıdır sevgili danışan. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi kontrol edebildiklerin ve kontrol edemediklerinin ayrımını iyi yaptığında hayat senin için daha anlamlı olacaktır.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Değerlendirilmesini istediğiniz veya kafanıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen


Cevaplanmış benzer sorular