• Anasayfa
  • Sorular
  • Hayatına sürekli birini almak ne anlama gelir? Bu kişiler neden ilişki yürüyemez?
Psikoloji

Hayatına sürekli birini almak ne anlama gelir? Bu kişiler neden ilişki yürüyemez?

Gizli Kullanıcı20 Mayıs 2024 06:13

Hayatına sürekli birini dahil etmek ve hiç boş kalmamak neden olur? Bu kişide ne gibi sebepler yaratır? Psikoloji de ne anlama gelir? Bu kişiler neden ilişki yürüyemez? Terapi ile düzelebilir mi? Kişinin bu davranışı sergileme sebepleri temeli ?

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, kendiyle baş başayken yalnız ya da mutsuz hisseden bir tarafta mısınız? Hayatına sürekli birini dahil etmek ve boş kalmamak, genellikle bağımlı kişilik özellikleri gösteren kişilerde görülebilir. Bu durum, kişinin kendine güveninin düşük olduğu, bağımlılık ilişkilerine eğilimli olduğu ve başkalarının onayını sürekli aradığı durumlarda ortaya çıkabilir.

Bağımlı kişilik özellikleri gösteren bir kişinin diğerlerine aşırı derecede bağımlı olma eğilimi olur.

Sürekli birini hayatlarına dahil etme isteği ve boş kalmamak iki büyük sebep üzerinden oluşabilir:

İlk olarak; kendi içsel boşlukları doldurma isteği. Bu kişiler genellikle kendi içsel boşluklarını doldurmak için dışsal ilişkilere bel bağlarlar. Yalnız kaldıklarında kendilerini eksik hissederler ve bu eksikliği başkalarının varlığıyla doldurmaya çalışırlar.

Diğeri ise; Onay ve değer arayışı. Bağımlı kişilik özellikleri olan bireyler, kendilerini yalnızca başkalarının onayıyla değerli hissederler. Sürekli birinin hayatlarında olması, onların bu onay ve değer arayışını karşılamaya çalışır. Siz de böyle hissediyor musunuz?

Bu davranış kalıpları ilişkilerin sürdürülmesini zorlaştırabilir çünkü bu kişiler genellikle bağımlı olduğu kişinin isteklerini ve ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koyarlar. Bu da sağlıklı bir ilişki dinamiği oluşturmayı engeller ve zamanla ilişkide sorunlara yol açabilir.

Terapi, bağımlı kişilik özelliklerinin yönetilmesi ve sağlıklı ilişki becerilerinin geliştirilmesi için etkili bir yöntem olabilir. Terapi sürecinde kişi, kendi öz-değerini artırmayı, bağımlılık ilişkilerine olan eğilimlerini anlamayı ve sağlıklı sınırlar koymayı öğrenebilir. Ancak terapiye başlamadan önce kişinin terapiye katılmak istemesi ve değişim için istekli olması önemlidir.

Bu davranışları sergileyen kişilerin sebepleri genellikle çocukluk deneyimleri, aile yapısı, travmatik olaylar gibi çeşitli faktörlere dayanır. Ancak bu davranışların temelinde yatan nedenler bireyden bireye farklılık gösterebilir. Sizin için bunlardan hangilerinin baskın ve etkili olduğunu anlamak için öykünüzü dinlemek çok kıymetli.

Kendinizle barıştığınız bir yaşam dilerim.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kendimi bazen çok boşlukta hissediyorum sebebi ne olabilir?

Çok nadir iyi hissettiğim zamanlar oluyor. Çoğu zaman karamsar oluyorum. Sanki düşüncelerimin içinde kayboluyorum. Özellikle yatmadan önce uykumu kaçıracak kadar oluyor. Hayatımdaki olumlu yönlerden çok olumsuza takılıyorum.çok olumsuz şey varmış gibi hissediyorum. İçten gülmek istiyorum gerçekten olumlu olmak istiyorum. Kendimi görüyorum dışardan bir gözle ve iyi hissetmiyorum.Özellikle kış aylarında oluyor bu yazın nadir oluyor ama yinede var denecek kadar oluyor. İnsanlar beni hep ketum, bencil, ve sanki kimse ile iyi anlaşmak için değilde kötülemek için konuştuğumu düşünüyor. Ama içten içe herkes ile iyi geçinmek istiyorum. Bu beni çok yoruyor. Etrafımda arkadaşlarımın olmayışı yada ailemle iyi anlaşamamamın sebebi sanki benim içten görünmeyen davranışlarım sözlerimmiş gibi hissediyorum ya da onlar öyle hissettiriyor bilmiyorum. Yanımda hep var asla gitmeyecek olan biri var evet ama onun dışında çok yalnız hissediyorum kalabalık içinde bile herkes ile gülüp sonrasında kendimle kaldığımda yine yalnız hissediyorum yine iyi hissetmiyorum.Küçüklüğümde en yakın arkadaşım ve sevdiğim bir çocuktan unutamayacağım bir darbe yedim. Yıllarca bunu atlatmaya çalıştım. Ama sanki içten içe hep varlar gibi hissediyorum. İsimlerini duyduğumda aşırı öfkeli ve aciz hissediyorum. Benim bu davranışlarımın sebebi ne olabilir? Ne tetikliyor olabilir beni? Ya da daha iyi hissetmek için ne yapmam gerekiyor? Bu duyguları hissetmem doğru mu? Daha iyi hissetmek için ne yapabilirim?Şimdiden teşekkürler yanıtınız için.

Aile

Eşime karşı kendimi nasıl daha iyi ifade edebilirim?

Ben 26 yasındayım lisans mezunuyum. 53 gün önce dogum yaptım. Farklı sebeplerden ötürü 1 yıldır esimin ailesi ile yaşıyorum. Istanbulda evim varken memlekete döndük evim hala istanbulda duruyor surekli bir ertelemeyle memlekete yerlesicez dedi esim ve simdi bir işi cıktı istanbula dönücez diyor. Ben ailesiyle daha 1 gün bile gecirmek istemiyorum.O kadar bunaldım ki ama bunu esime söyledigimde sana naptılar diyor. Mutlu degilim diye defalarca dile getirdim. 1 sene oldu ve ben artık kimseyi istemiyorum. Memlekette oldugumuz süre boyunca anneme gitmem cok sınırlıdır. Eşim kendi ailesini benim ailemin üstünde tuttuğunu düsünüyorum. Bunu onada söyledim inkar etsede öyle kendi ailesinden birine gidecegimiz de asla sorun yaratmıyor ama beni aileme götür dedigimde bir sürü bahane üretiyor. Istanbula dönücez diyor ben madem gidicez biraz ailemle vakit geciriyim istiyorum. Zaten 1 senedir onun ailesiyle yasıyorum.Annemde kalma sayim 15 günü gecmez bile. Ben çok fedakarlık yaptıgımı düsünüyorum. 2 gün önce artik dayanamayıp valizimi falan topladım bosanmayı bile göze aldım. Ama terk etmedim esim her ne kadar kavga esnasında kırıcı konusup azarlasada sonunda "tamam buradan gidicez,iş yerinden haber gelse de gelmese de gidicez "dedi. Acaba hormonlardan mı bu kadar asırı tepki veriyorum diye düsündüm ama aile konusunda bencil bir esim var . Sadece bu konuda normalde esim kendinden bile daha cok düsünür beni kendine bir sey almaz bana istedigimi alır. Ama ailesini ön planda tutması benim sinirimi bozuyor. Sabahtan aksama kadar da yanımda degil ben evde ailesiyle oturuyorum o gec saatlere kadar bazen calısıyor bazen arkadaslarıyla oturuyor. Ben sadece onun ailesini görüyorum ve zerre keyif alamıyorum.