Psikoloji

Hayattan yorulmak

Gizli Kullanıcı17 Eylül 2024 07:54

Kendimi uzun süredir halsiz, her şey sanki üstüme gelmiş gibi hissediyorum mental sağlığım isyan edercesine kaçıyor habire ağlıyorum ve bu beni dışardan nasıl gösteriyor bilmiyorum bir insanin hayatına kaç kez kalp kırıklığı eklenir anlamıyorum biri geliyor tam her şey harika olacak çok mutlu oluyorken iki gün hata bir gün bile geçemeden püf diye yok oluyor her şeye herkese güveniyom ve çok safım ben artık kimseye inanmak istemiyorum çünkü kendimi kaptırıyom ve donunda ortada bişey yokken bile yıpranıyorum ağlıyorum çok ve kalbim gerçekten çok acıyor nasıl kendime iyi bakacam bilmiyorum ağlarken…

Bu soru 17 Eylül 2024 17:27 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, şu an yaşamış olduğunuz durumun sizin için ne kadar yıpratıcı olduğunu anlayabiliyorum. Yaşamış olduğunuz bu süreçle ilgili size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı noktalardan bahsetmeye çalışacağım.


Hayatınızda yaşamış olduğunuz olaylar sizin düşünce kalıplarınıza şekil veren olaylar haline gelebilir. Örneğin ilişkilerinizde yaşamış olduğunuz olumsuz deneyimler, i̇lişkilerinizde de benzer deneyimleri yaşayabileceğiniz algısına kapılmanıza neden olabilir. Bu yüzden farketmeden yaşamış olduğunuz olaylarda aynı kalıplarda otomatik düşünceler geliştirmeye başlarsınız. Bu da sizin hayatınızda yaşamış olduğunuz olaylarda belirli bir düşünce kalıplarına sahip olmanıza neden olabilir.


Duygusal anlamda kendinizi yorgun ve tükenmiş hissetmeniz düşünce kalıplarınız ile ilişkili olabilir. Deneyimlediğiniz olaylarda düşüncelerinizin genellikle olumsuz, suçlayıcı veya çaresiz hissetmenize neden olması da bu yorgunluğun nedeni olabilir.


Bir diğer önemli nokta ise bu düşünce kalıplarınızın ne zaman oluşmaya başladığıdır.

Örneğin; "Bu düşünceler ne zaman başladı? Bu düşünceler gerçekçi mi ? Duygusal yoğunluğunuzdan kaynaklanıyor olabilir mi? Düşüncelerinizi destekleyen kanıtlarınız var mı? " gibi sorular ile düşüncelerinizin farkına varmaya çalışabilirsiniz.


Şu an düşünmüş olduğunuz olumsuz otomatik düşüncelerinizi yerine koyabileceğiniz daha olumlu ve gerçekçi düşüncelerle değiştirmeye çalışabilirsiniz. Bu yeni düşünce kalıplarıyla duygusal anlamda daha dengeli hissedebilirsiniz.


Örneğin;

"Asla kimseye güvenemem, herkes beni yarı yolda bırakacak." gibi genel cümlelerden ziyade " Bazı insanlar bana güvenilmez olduklarını göstermiş olabilirler fakat herkesin güvenilmez olması mümkün değil. Bana da iyi hissettirecek ve güvenebileceğim insanlar eşlik edebilir." gibi daha yapıcı cümleleri tercih edebilirsiniz.


Bu süreç sizin için duygusal anlamda ve düşünsel anlamda zor geçtiği için bir şeyler yapmak sizin için zor hale gelebilir. Unutmamalısınız ki bu şekilde devam etmek sizin daha kötü hissetmenize neden olabilir. Arkadaşlarınıza zaman geçirebilir, dışarıya çıkıp küçük yürüyüşler yapabilir, yapmaktan hoşlandığınız etkinliklere devam ettirebilirsiniz. Küçük olumlu davranışlar bile sizin ruh halinizi iyileştirebilir.


İçinde bulunduğunuz durumun sizin için zorlayıcı olduğunu farkındayım. O yüzden bu süreci tek başınıza atlatabilmek sizin için zor olabilir. Duygusal dayanıklılık kazanmak hem de olumsuz düşünce döngünüzü kırabilmek için Bilişsel Davranışçı Terapi ekolü ile çalışan bir terapist ile çalışmak sizin için sağlıklı olacaktır.


Sağlıklı günler dilerim.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz


alinti

Çok güzel açıklayıcı bir yanıt olmuş çok teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular