Psikoloji

Her şeye sinirlenmek

Gizli Kullanıcı19 Eylül 2024 10:37

Fazla dusunmek takintili olmam her seye cok sinirlenmem surekli aglama istegi uzgun kotu dusunceler kimseyle konusmamak istememek duygulsalik beni kimse anlamiyor yalniz kalma istegi surekli dusunmek kendimi her zaman kotu hisetmek bas agrisi istah kaybi sarilma istegi duyma bir insana fazla takintili olma icime atiyorum her seyi icime attiklarim okadar cok varki sadece susuyorum her seye goz yumuyorum ne yapmaliyim

Bu soru 19 Eylül 2024 20:56 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan , hissettiğiniz olumsu duygularınızı ve olumsuz düşüncelerinizi anlıyorum. İnsanlar hayatının bazı evrelerinde böyle hissedebilir. Ancak bu hisler gündelik yaşamı olumsuz etkilemeye başlamışsa , önüne geçmek için adım atmakta fayda var.


Sürekli ağlama isteği, yalnız kalma isteği, sinirlenmek duygusal ve psikolojik bir çok eyin habercisi olabilir. Yaşam kalitenizi olumsuz açıda etkileyebilir.


Duygularınızı tanımalı ve anlamalısınız. Bunun için olumsuz düşünceler aklınızdan geçtiği anda not almak iyi olabilir. Ağlama isteğiniz geldiğinde ,sinirlendiğinizde zihninizden geçen düşünce nedir? O esnada neler yaşanıyor? Çevrenizde neler var? Bu tarz sorularla not alırsanız , davranışlarınızın sebebini anlama fırsatı bulabilirsiniz. Günlük tutarak duygularınızı yazarak hem anlamaya çalışabilir hemde fazla duygu yükünüzü kağıda dökebilirsiniz.


Rahatlatıcı aktivitelerde bulunabilirsiniz. Örneğin; yoga,meditasyon, nefes alma egzersizi gibi. Zihni sakinleştirmek ve anda kalmak için faydalı olacaktır.


Hissettiğiniz duyguları sevdiklerinizle paylaşarak onlardan destek isteyebilirsiniz. İletişim kurmak sosyal bağları artırmak çoğu olumsuz psikolojik durumun iyileşmesinde etkilidir. Çevreniz kısıtlı ise kendinize yeni sosyal gruplara katılmak, etkinlikler araştırmak ve hobi gruplarına katılmak faydalı olabilir.


Dengeli beslenme ,düzenli egzersiz , düzenli uyku gibi rutinler çoğu stresli durumun üstesinden gelmek için faydalı olacaktır. Spor yapacak enerji bulamıyorsanız, yürüyüş yapmayı tercih edebilirsiniz. Yürüyüş yaparken farkındalık podcastleri dinleyebilirsiniz. Düşüncelerinizi açığa çıkarmaktan korkmayın. Düşüncelerinize fırsat verin ortaya çıksınlar ki hatalı zihinsel düşünceleriniz varsa olumlu ve gerçekçi düşünceleri yerine koymak için fırsat bulabilesiniz.


Hissettiğiniz duygular için kendinizi suçlamayın. Her insan bu hisler içerisinde bulunabilir, kendinize karşı nazik olun. Öz-saygı ve öz-şefkatinizi geliştirecek aktiviteler planlayın.


Her şeyi içinize attığınızdan bahsetmişsiniz , düşünceleri ve duyguları konuşmamak , bastırmak en ufak bir olumsuzlukta dışarı anlamsızca vurabilir. Biri size kötü hissettirecek bir şey söylemiştir, bundan rahatsız olduğunuzu dile getirmezseniz ve duygularınızı ifade etmezseniz, en alakasız yerde ters çıkışabilirsiniz. Ya da yalnız kaldığınızda kendinizi suçlayabilirsiniz, ağlayabilirsiniz. Bu yüzden bastırmak yerine konuşmayı tercih etmek faydalı olacaktır.

Günlük tutmanın önemi bu yüzden büyüktür. Günlük tutarak duygularınızı içinizde tutmamış, kağıda dökmüş olursunuz. Deneyin, rahatladığınızı hissedeceksiniz.


En önemlisi bu olumsuz duygu ve düşüncelerle başa-çıkmakta zorlanıyorsanız uzman bir terapistten destek istemekten çekinmeyin.


Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.


Uzm. Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular