Psikoloji

Her şeyi çok fazla düşünüyorum ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı6 Eylül 2024 21:27

25 yaşındayım okulum bitti ve işsizim kaygılarım var dönem dönem çok fazla düşünüyorum özelikle yatağa geçip uyumak istediğim zamanlarda oluyor ,gözlerim kapalı uyuyorum ama beynim hala çalışıyor ,düşünmeye devam ediyor gibi . Çok fazla çarpıntım var doktora gittim ama hiç bir sağlık sorunum yok . Duygularım karışık ne hissettiğimi bile bilmiyorum bazen ya hevesliyim ya da yaşamak istemeyecek kadar hevessizim ikisinin arasında kalmaktan çok yoruldum.

Hiç bir sorumluluğumu yerine getiremiyorum bazı dönemlerde deli gibi işime yoğunlaşırım ama sonra geçiyor bu sefer de her seyi bırakıyorum . Odaklanamıyorum, aşırı sinirliyim . Hem sosyalleşmek istiyorum Hem buna hiç hevesim yok ,bir aktivite yapmak istiyorum ama asla buna gücüm ,hevesim yok ...kendimi işe yaramaz, yetersiz değersiz hissediyorum

Bu soru 8 Eylül 2024 09:46 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, yaşadığın durumda yeni mezun olup iş bulamamanı anlıyorum. Bu süreç her yeni mezun için zorlayıcıdır. Fakat kaygılarım ve karmaşık duyguların seni olumsuz etkiliyor. Fazla düşünme hali ve uyurken beynini çalışır hissetmen zihinsel yorgunluğu ifade ediyor olabilir.

Kalp çarpıntılarının doktor muayenesi sonucu fizyolojik bir neden bulunamaması bize kaygının vücudunda yarattığı tepkiler olarak yorumlatıyor. Kaygı genellikle vücutta bu tarz tepkiler verebilir.

Duygusal olarak inişli çıkışlı olman, bir anda hiçbir şey yapmak istemem ve diğer yanda çok hevesle enerjik oluyor olman sana büyük bir içsel çatışma yaratıyor. Bunların nedeni tükenmişlik ve depresif hissetmen olabilir. İnişli çıkışlı dalgalanmaların sayesinde sorumluluklarına yoğunlaşıp sonrasında her şeyi bırakma denge kurmanı engeller. Aynı zamanda odaklanamama ve sinirlilik hali de beraberinde gelir.

Yaşadığın bu durumda neler yapabiliriz?

Zihnimizin yarattığı olumsuz düşüncelere fark etmek çok önemlidir. Bu düşüncelere fark edip sadece birer düşünce olduğunu anlamak güzel bir adım. Bunun yerine alternatif cümleler kurmayı denemelisin. Örneğin, şu anda yeni mezunum ve tüm fırsatları değerlendirmek için elinden geleni yapacağım, bekleyeceğim.

dengeli olmanın önemli olduğundan bahsetmiştim. Bunun için kendine ufak yapabileceğin hedefler koyabilirsin, büyük hedefler yerine yapılabilecek hedef ve beklentiler daha işlevsel olabilir.

kalp çarpıntısı ve kaygıların için yapabileceğim bazı egzersizleri önereceğim. Nefes ve gevşeme egzersizlerini internet üzerinden bulabilirsin. Bunları her gün yapıyor olman sana iyi gelebilir.

Yaşadığımız zorluklarda tek başımıza çözüm yolları aramak zor olabilir bu anlamda destek alıyor olmak sana da iyi gelebilir. Sürecinde kendine karşı oldukça nazik ve anlayışlı olmayı unutmamalısın. Gerekli gördüğünde buradayım. Şimdilik hoşça kal…

Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Devamlı endişeli-kaygılı hissetmek, kötü olaylar olacağı düşüncesi

Merhabalar, üniversite hazırlık dönemimden beri kaygı bozukluğu ile savaşıyorum gitmediğim psikolog ve psikiyatrist nerdeyse kalmadı. Biraz daha büyüdükçe daha farkında olmaya başladım tabi . Mesleğimi elime aldım evlendim yeni bir şehire taşındım hersey yolundaydı taa ki 2020 yılında babamin ilk hastalanmasina kadar, sabahin ilk satleryle ani bir telefonla hersey basladi . Beyin kanaması ardından beyin tümörü beyin ameliyatı ve son 6 8 ayının kalmasını öğrenmemiz pandemi ile beraber sık sık babamin yanına gidememem derken 2022 yılında babami kaybettim yine anı bir telefonla vefat haberini aldım. Onun üzerine yas surecini atlatamadığım için psikiyatrist tedavisi aldım çünkü aşırı takıntılarım ve ağlama krizlerim başlamıştı. Takıntı durumum ise devamli ocağı kapiyi kontrol etmem camları kontrol etmem vs gibi. 1 yıl tedavi gördüm ve nihayet iyileştim dedim; bebek tedavisine başladım hamile kaldım sebepsiz yere 2 aylıkken kalbinin durduğunu ve bi an önce kürtaj olmam gerektiğini öğrendim, bununla birlikte 3. 5 yuldir çalıştığım iş yerinden ayrılmak durumunda kaldım. Evde kendime zaman ayırıp psikolojik ve fiziksel olarak toparlamak gerekiyordu. Kürtaj sonrası yaşadığım psikolojik sıkıntıdan sonra urtiket ve egzama oldum bagirsak ağrısından duramadim . Biraz kendimi toparladım yaşadığım yere dönerken evimi şu bastı boru patladı ve yeni taşınmıştım ve üst kat kaynakli idi. Üst kat komşuma durumu anlattım vs. Problem çıkarttı böyle komşuluk mu olur vs bize laf attı sadece tabu büyük kavga falan olmadı. Ama bu olaydan sonra ben evde duramamaya kalp carpisintisindan uyuyamamaya başladımCunku ya tekrar olursa yine onunla muhatap olmak zorunda kalırsak eşimle kavga ederlerse bu sefer ev masrafını karşılamazsa kavga çıkarsa gibi tetikte durmaya başladım , ilerde çocuğum olduğunda ya bisey olursa yine gibi drvamli düşüncelerim artmaya başladı. Eşimle bu noktada hep konuşuruz beni kaygilandiran düşündüren şeyleri hep paylaşırız ama ya o bi gun yanımda olmazsa nasıl baş ederim devamli endişeli devamli korkarak yaşamak istemiyorum