Herkesle çok fazla samimiyet kuruyorum
önceden insanlarla aramda bir duvar vardı ve onlara o duvardan geçmelerine izin vermiyordum ama şimdi tam tersiyim samimiyetim olmamasına rağmen insanlar bana karşı istediği herşeyi sorup konuşabiliyorlar özel hayatıma kadar herşeyi soruyorlar bende birşey diyemiyorum ve cevaplıyorum rahatsız olduğumu dile getiremiyorum pasif kalıyorum bana karşı bi mesafede olmalarını istiyorum ama yapamıyorum bi anda onlarla bağ kurmuş gibi hissediyorum sonra işin içinden çıkamıyorum hal böyle olunacaksa kendime kızıyorum
Bu soru 22 Eylül 2024 11:11 tarihinde Psikolog Arya Khadivi Sohrabi tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Yazdıklarınız üzerinden, yaşadığınız problemin daha çok sınırlar ve iletişiminizde açıklık olmaması ile ilişkili olduğunu söyleyebilirim. Özellikle 20'li yaşların başlarında yani genç erişkinlik dönemlerinde bu tarz kafa karışıklıklarının olması, kendinizi tanıma sürecinizin yoğun bir şekilde devam etmesi olağan bir durumdur. Kişiliğimizi bir iskelet gibi düşünebiliriz. Bazı özelliklerimiz yapı olarak aynı kalsa da bazı özelliklerimiz zaman içerisinde değişebilir. Sınırlarınızı hangi durumlarda esnettiğinizi ve katılaştırdığınızı anlamak işinizi kolaylaştıracaktır. Tanıştığınız insana kendinizden bahsederken hangi özelliklerinizi vurguluyorsunuz? Anlatıyor iseniz hangi problemlerinizi paylaşıyorsunuz? Geçmişinizde duvarlarınız var iken bu durum nasıldı? Günümüzde duvarlarınız azalmışken bu durum nasıl? Bu soruları kendinize artı ve eksi yönleri ile sormanızı isterim. Fakat bu demek değil ki sadece duvarlarınız olsun veya hiç olmasın.
Bu noktada dengeli sınırlar koymayı öğrenmek faydalı olacaktır. Mevcut çevrenizdeki insanları hayal ettiğinizde 'iş arkadaşı', 'eğlenme arkadaşı', 'sırdaş' 'dost' ' şeklinde kategorilere ayırarak, kategoriye göre mesafenizi belirlemeye başlayabilir, özel hayatınızı açmanızı da buna göre belirleyebilirsiniz. Tabi ki ilerleyen zamanlarda insanları farklı kategorilere koyabilir ve bunu kendinize göre düzenleyebilirsiniz.
Karşınızdaki kişinin sizin rahatsız olduğunuz konuları sorması ya da açmasına gelir isek; iletişimde ben dili ve sen dilini kullanabilmek oldukça önemlidir. Kısaca ben dili, kendinizin duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aktarılması, sen dili ise sizin karşınızdaki insana karşı onun yaptıklarını söyleyerek iletişim kurmaktır ve bu yöntemi denemeniz işinize yarayabilecektir.
Örnek verecek olursak ben dili için; "bu şekilde sorular sorduğun zaman rahatsız olduğumu hissediyorum", "bu kadar hızlı yakınlaşmamız beni korkutuyor", "bu konuyu ilerleyen zamanlarda konuşmamız beni rahatlatacak"
Sen dili için; " bu tarz sorular sorman yanlış", "benimle çok hızlı samimi oldun", " bu konunun yeri ve zamanı değil" şeklinde cümleler kullanılmaktadır.
Genel anlamda bu örnekleri, kendi durumunuza yönelik şekilde kullanabilirsiniz. Ben dili karşı tarafı suçlamadan ve yargılamadan kullanılan yöntemdir, aynı zamanda istek ve ihtiyaçlarınızı da ifade edebilirsiniz. Yine bu noktada da denge çok önemlidir. Yukarıda bahsettiğiniz gibi söz konusu bir durumda kategorize etme ve ben dili size yardımcı olacaktır.
Çok teşekkür ederim bundan sonra bunlara dikkat ederek adım atıcam