Hiç mutlu değilim! Anksiyeteden nasıl kurtulurum?
Anksiyetem var. Hislerimi yazıyorum, kendime mektup gibi şeyler yazıyorum. Duygular ve düşüncelerim ifade bulsun diye. Bu çok yıprattı beni. Arkadaş sıkıntısı çekiyorum kimse yardım etmiyor. En yakınlarım bile ne yapabilir ki? Ben bu süreçte sorumlulugu üstlenmek kendimi sevmek istiyorum. Tek istediğim huzur. İnancım var fakat güvenim yok. Psikolojik olarak hassasım.. lütfen bana umut vermeyin yardım edin. Nefes bile alamıyorum. Öyle ki konuşurken bile zorlanıyorum. Gülemiyorum. Hiç mutlu değilim. Herkes bana psikolojin bozuk delisin se muamelesi ediyor. Ben bunu çekmekten sıkıldım.
Bu soru 7 Ekim 2024 16:00 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, anksiyete gündelik hayatta belli başlı faktörlerin yarattığı stres ve korku ile tetiklenerek ortaya çıkan endişe ve kaygı hissidir. Anksiyete gündelik işlevlerinizi etkilemediği sürece aslında normal bir duygudur. Anlattıklarınızdan yola çıkarak gündelik hayatınızda anksiyete nedeniyle oldukça zorlandığınız gözlemleniyor bu nedenle alanında uzman birine danışmanızı öneririm. Anksiyetenin birden fazla semptomu olduğu gibi birçok nedeni ve türü vardır. Anksiyeteye neden olan olayları tespit edebilmek ve doğru tedavi planını oluşturabilmesi için alanında uzman birisi ile birlikte süreci yürütmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Bir psikolog eşliğinde tedavi planı kapsamında yapılan terapiler anksiyete tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Düzenli olarak nefes egzersizleri yapmak, yeterli uyku çekmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek, meditasyon veya yoga gibi rahatlamanıza yardımcı olacak egzersizler yapmak anksiyete sebebiyle hissettiğiniz olumsuz duyguları azaltmaya yardımcı olabilir. Kafein, sigara veya alkol tüketiminiz varsa sınırlamak, günlük rutininizde kendinize dinlenme alanları yaratmak oluşabilecek olumsuz etkileri azaltan bir diğer yollardan biridir. Ancak tekrar hatırlatmalıyım ki anksiyete tedavisinde kullanılan yöntemler yaşadığınız anksiyetenin türüne, şiddetine ve bireysel ihtiyaçlarınıza göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle anksiyete alanında çalışan ve uzman bir psikolog veya psikiyatrist gibi kişilere danışarak en doğru tedavi planını oluşturmanızı tavsiye ederim.
Tedavi sürecinde terapiye başvurmanız durumunda uyum ve düzenli takip oldukça önem arz etmektedir.
Sağlıklı günler dilerim,
Sevgiler,
Psikolog Şimal Aleyna Hız