İletişim

İletişim kurmak yerine içime atıyorum

Gizli Kullanıcı22 Kasım 2024 03:00

Merhaba çok hassas ve kırılgan bir yapım var duygusal dayanıklılığını nasıl arttırabilirim İnsanlarla açık iletişim kurmak yerine içime atıp alınganlık yapıyorum ihtiyaçlarımı nasıl net bir şekilde dile getirebilirim örnekler verebilir misiniz duygusal dayanıklılığımı nasıl arttırabilirim örnekler verebilir misiniz Sürekli içime atıp duygularımı düşüncelerimi ifade edememek beni yoruyor savunmasız hale getiriyor bu durumu nasıl düzeltebilirim nasıl başa çıkabilirim bu durumla teşekkürler

Bu soru 23 Kasım 2024 20:30 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle yaşamakta olduğunuz bu zorlayıcı süreçte sizi çok iyi anladığımı belirtmek isterim.

İletişim kurmaktan kaçınmak ve duygularınızı görmezden gelerek onları halının altına süpürmek;

Geçmiş deneyimleriniz, büyüdüğünüz çevre, kişisel özellikleriniz ve pek çok çevresel faktörün sonucunda geliştirmiş olduğunuz bir kaçış yöntemi olabilir. İnsanlarla doğru iletişim kurabilmek ve ihtiyaçlarınızı karşı tarafa doğru ifade edebilmek için öncelikle gerçekten ne hissettiğinizi ve ihtiyaçlarınızı biliyor olmalı ve bu konuda kendinizden emin olmanız gerekir. Şimdi size birkaç soru sormak isterim.

Gerçekten neye ihtiyaç duyduğunuzu ve neler hissettiğinizi tam olarak biliyor musunuz? veya içinize attığınız duygular ile yüzleşiyor musunuz? Kendinizi ne kadar tanıyor ve güveniyorsunuz?

Bu sorular üzerine biraz düşünmek için zaman ayırabilirsiniz.

Kendinize yeterince inanmıyor olmak ve özgüven konusunda problemler yaşıyor olmak kendinizi savunmasız hissetmenize ve karşı taraftan duyacağınız cümlelerden kaçınma arzusuna neden olabilir.

Doğuştan veya yaşanmışlıklarınızla ilişkili olarak empatik bir yapıya sahip olabilirsiniz. Başkalarının duygularını, sizin hakkınızdaki düşüncelerini derinlemesine hissetmek kendi duygularınızı ifade etmeniz konusunda engelleyici bir faktör olabilir.

İkinci olarak kaygı seviyeniz de oldukça önemli bir faktördür. Kendinizi ifade etmeye çalışırken zaman zaman kendi düşüncelerinizden çok karşınızdaki insanın sizin hakkınızda ne düşüneceği üzerine kafa yormak, ifade gücünüzü zayıflatabilir.

Bu süreçte yapmanız gereken en önemli şey kendinizi tanımaktır. Aslında halının altına süpürmüş olduğunuz tüm duygular hala orada sizinle yüzleşmeyi bekliyorlar. Siz onları içinizde bir yerlerde sakladıkça koca bir yükü sırtlıyormuş gibi yorgun hissedebilirsiniz. Bu süreçte duygusal farkındalığınızı arttırmalısınız ki, kendinizden emin olma duygusunu yaşayabilesiniz...

Bir duygu günlüğü tutmak ve insanlarla paylaşamadığınız düşüncelerinizi bu deftere yazmak, ayna karşısında konuşmalar yaparak insanlara gerçekten söylemek istediklerinizi dile getirmek ve son olarak kendi istek ve ihtiyaçlarınızı önceliğiniz olarak görerek bunun farkındalığıyla insanlarla iletişim kurmalısınız.

Unutmayınız ki duygularımızdan kaçmak en kolayıdır, yüzleşmek ise en sağlıklı olan yoldur...

Bu süreçte bir uzman desteği almak size çok daha iyi hissettirebilir. Daha fazla sormak istediğiniz sorunuz var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz :)

Kendinizden hak ettiğiniz değeri esirgememeniz dileğiyle...

Sağlıklı günler dilerim...

Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

Cevaplanmış benzer sorular

İletişim

İnsanın sosyal bir varlık olup yalnız kalmayı tercih etmesi hakkında

İnsan sosyal bir varlıktır bunu hepimiz biliriz. Aklıma takılan kısım benim yaşamakta olduğum yalnızlığın bu bilinene ters düşüp düşmediği. Daha iyi ifade edecek olursam yaşadığım yalnızlığın sağlıklı olup olmadığı. Uzun bir süre çevremdeki insanlar ve ebeveynlerim nedeniyle yalnız kalmak zorunda bırakıldım. Artık bu tarz bi sorun hayatımda bulunmuyor ve birkaç senedir terapi alıyorum. Kendi isteğim ile yalnız kalmayı tercih ettiğimi hep savunuyorum. Fakat bunun bir savunma mekanizması olup olmadığını da ayriyetten düşünüyorum. Yaşadığım, tercih ettiğim yalnızlığı tanımlamak isterim: insanlarla konuşmayı seven, gülüp eğlenmesini bilen bir kişi olduğumu düşünüyorum. Fakat insanlar zihnimden tasarladığım bir samimiyet çizgisini aştığında gerçekten rahatsız oluyor ve hayatımdan uzaklaştırma eğiliminde oluyorum. Bu çizgi benim isteğim dışında -ki buraya dikkat çekerim- hayatımı merak eden, irdeleyen ve sorular soran insanlara karşı olan bir çizgi. Kimi zaman bunun normal olduğunu düşünsem de bazen aşırı ufak, "dert edilmeyecek" şeylere, sınırlarım aşıldığı için sinir oluyor ve insanları hayatımdan çıkartma eğiliminde oluyorum. Kimi zaman niçin sinir olduğumu, bunların niçin beni rahatsız ettiğini düşünüyorum fakat bir cevap bulamıyorum veya bulduğum cevap "bu normal birşey değil mi" oluyor. Şuan yazdığım bu satırlara baktığımda bir "kontrol manyağı" olup olmadığımı sorguluyorum. Kafamın bu kadar karışmasına sebep olan kişi ise psikoloğum. . Gerçekten bir sorun varmıydı. .. Ek olarak: Özgüvenim bir hayli düşüktür, ebeveynlerim bu konuda beni geliştirmek için çok yetersiz kalmışlardı. Hale hazırda geliştirmeye çalışıyorum. Karar vermekten, seçim yapmaktan epey korkak olmam sanırsam bu sebeple. İnsanlara da bu sebeple hep tutunmuş olmam ve yalnız kalmaktan epey korkmam da bu sebepten olsa gerek. Belki bir terkedilme korkusu vardı içimde ve kendime bir insanı ne kadar az yaklaştırırsam o kadar az zarar göreceğimi umuyorumdur. Belki bu benim için normal birşeydi ve karar vermekte zorlanıyor olmam beni bir yanılgıya düşürmüştü. . Sizce bir sorun varsa bunun sebebi düşünemediğim başka ne olabilir?. . Veya bir sorun olup olmadığına nasıl emin olabilirim?. .