İletişim

İletişimimi nasıl kuvvetlendiririm?

Gizli Kullanıcı15 Mayıs 2025 10:38

İnsanlarla iletişim kurarken tahammül seviyem in azaldığını düşünüyorum. Daha önce insanlara ön yargı ile yaklaşmayan bir insandım. İnsanları dinler onları anlamaya çalışırdım. Empati kurardım. Şimdi ise insanlar üzerinde peşin hüküme varıyorum. Belki bu karşımda konuşanın konuşma tarzı ile de alakalı ama tahammül seviyem eskiye nazaran az. Argo kelimeler kullanmadan konuşabilen bir insan iken küfür ve argo artık normalmiş gibi gelmeye başlıyor.

Eskiden küfür etmemeye çok dikkat ederdim şimdi alilemin yaninda da bazen ağzımdan kaçırıyorum. İnandığım yanlış da olsa savunmak istiyorum o derecedeyim insanlarla iletisimdeylen. Eskiden sık kitap okuyordum bu son zamanlarda kitaplara odaklanamiyor ve başladığım kitapların sonunu getiremiyorum. Bu bağlamda iletişimimi eski sağlığına kavuşturmak ve konuşma dilimi duzelmede yardimci, insanlarla iletişimimi üst seviyeye çıkarmada yardımcı olacak tavsiyelerinizi almak isterim. Bu konular ile alakalı okuyunca düşünce yapımı değiştirecek ve kendimi iyi hissettirecek ne gibi kitaplar okumamı tavsiye edersiniz.

Bu soru 15 Mayıs 2025 13:50 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Paylaştıklarınızdan insan ilişkilerinize yönelik bir içsel sorgulama döneminden geçtiğinizi ve insanlara tutumunuzun geçmişe göre değiştiğini, bu değişimin de sizi rahatsız ettiğini anlıyorum. Öncelikle yaşadığınız süreci daha sağlıklı yönetmek adına attığınız adımın çok kıymetli olduğunu belirtmek isterim. Şimdi belirttiğiniz gibi iletişiminizi eski sağlığına kavuşturmak ve konuşma dilinizi düzeltmenize yardımcı olacak neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.

Sevgili danışan bazen insan kendini tanıdığı hâliyle çelişmeye başlar. Eskiden sabırlı, sakin, anlayışlı olduğunuz hâlde artık daha tahammülsüz, daha tepki odaklı hissetmeniz; aslında iç dünyanızda bir yorgunluk, bir doluluk olduğunu gösteriyor olabilir. Bu, kötüye gittiğiniz anlamına değil, yorulduğunuz anlamına gelir. İçinizde bastırılmış duygular, zihinsel dağınıklık, belki sorgulanmamış kırgınlıklar olabilir. İnsan böyle anlarda öz değerlerinden uzaklaştığını hissedebilir. Ama bu da geçici bir dönemdir. İçinizi toparladıkça, davranışlarınız da yeniden size ait hâle gelir. Kendinizi tanıdığınız hâlinizle şimdiki hâliniz arasındaki farkı fark etmeniz ve bundan rahatsızlık duymanız iyileşme süreciniz için çok kıymetli bir başlangıç. Aşağıdaki sorular insanlara karşı tahammülsüzlüğünüzün arkasında nelerin olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir;

Bugün hangi anlarda tahammülüm azaldı?, Kimlerle, hangi ortamlarda daha hızlı öfkelendim?, Ne kadar uyumuş, ne yemiş, neyle meşguldüm? Ayrıca düşünmenizi isterim ki son zamanlarda üzerinizde baskı yaratan, sizi yoran bir şeyler oldu mu? İş, aile, gündelik koşullar, hatta ülkeye dair yaşadıklarınız...Türkiye’de malum, hayatın temposu, gündemin ağırlığı, insan ilişkilerinde sabır gerektiren onlarca küçük detay var. Bu tablonun içinde yorulmak çok insani.

Konuşma dilinizi eski sağlığına kavuşturmak, düzeltmek yolunda ise farkındalık- beceri- niyet üçlüsünü geliştiren bir yaklaşım etkili olabilir. Peki ama nasıl? Farkındalık aşamasında insanlarla iletişiminizi not ettiğiniz bir defter kullanabilirsiniz. bu deftere gün sonunda kiminle iletişim kurmakta zorlandığınızı, tepkinizin ne olduğunu ve aslında nasıl davranmak istediğinizi ekleyip tepkiyle değil farkındalıkla hareket etmek için ilk adımı atabilirsiniz. Beceri aşamasında ise cümlelerinizde 'ben dili' içeren kalıplar kullanmanızı önereceğim. Yani küfür içeren ve suçlayıcı ifadeler yerine olayları kendi açınızdan ifade etmeniz etkili bir adım olacaktır. Peki ama nasıl? Örneğin 'Sen zaten beni hiç dinlemiyorsun!' yerine 'Anlaşılmadığımı hissettiğimde kırılıyorum.' 'Sinirimi bozuyorsun!' yerine 'Bu durumda kendimi çok gergin hissediyorum.' 'Bu ne saçmalık!' yerine 'Bu durumu anlamakta zorlanıyorum.' gibi. Bu sayede karşı tarafın savunmaya geçmesi azalır ve karşı tarafla olan bağınız güçlenebilir. Niyet aşamasında ise iletişiminizin açık, samimi ve anlaşılır olması temel hedeftir. Bu noktada duygularınızı gözlemlemeniz, ifade etmeniz ve saygı çerçevesinde açıkça ifade etmeniz etkili olacaktır.

Bu konular ile alakalı kitap önerilerine gelecek olursak;

İletişim Donanımları- Doğan Cüceloğlu

Duygusal ZekaDaniel Goleman

Beden DiliJoe Navarro

Dört AnlaşmaDon Miguel Ruiz

Ahmet Şerif İzgören’in deneme kitapları ise, hayatın içinde karşılaşılan iletişim zorluklarına yerel ve samimi bir bakış sunar.

Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum. Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen