İletişim

İletişimimi nasıl sağlıklı hale getirebilirim?

Gizli Kullanıcı12 Temmuz 2024 12:38

İnsanlarla olan iletişimimde onları dinlemek yerine sözlerini kesiyor ve öfkeleniyorum.Bu durumu yaşantım boyunca hayatın bana getirdigi kötü bir huy olarak algılıyorum ve bu da beni kabuğuma çekiyor. Yaptigim o davranış karşısında pişmanlık duyup sinir krizi geçiriyor ve karşı taraftan özür diliyorum ama karsidaki kişi beni bu durumumdan dolayı dinlemek istemiyor bile.Bende kendimi suçluyor ve anlık ağlama krizi yaşıyorum.Bu durumda kendimi nasıl kontrol altına alabilir ve sağlıklı iletişim kurabilirim? Lütfen yardımcı olun.

Bu soru 12 Temmuz 2024 17:13 tarihinde Psikolog Merve Nur Sekmen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

İletişim kurduğunuzda karşı tarafın sözlerini kestiğiniz için öfke duyduğunuzdan söz etmişsiniz. Aynı zamanda karşı tarafın da bu konudan rahatsız olduğunu bizlere bildirmişsiniz.


Bu tarz durumlar yaşadığınızda odağınızı kendi söyleyeceğiniz şeye iten durumlar neler bunları fark edebildiniz mi? Örneğin karşı taraf bir şey anlatırken aklınıza bir şey geliyor ve ben bunu unuturum şimdi söylemeliyim gibi bir düşünce mi beliriyor ya da içinizde kıpır kıpır hissettiğiniz o cevap verme isteği mi yatıyor?

Bu durumu yaşadığınız belirli kişiler var mı yoksa herkese karşı böyle misiniz? Karşı tarafın sözünü kestiğinizi nerede fark ediyorsunuz? Karşı taraf söylediğinde mi yoksa kendiniz fark ettiğinizde mi?


Dürtü dediğimiz kavram her insanda, içerde bir yerlerde bulunur. Toplumla bu dürtülerimizi bastırır be daha uyumlu bireyler olma yolunda hayatımız boyunca ilerleriz. Dürtülerimizi kontrol etme becerimiz bize daha henüz çocukken ebeveynlerimiz tarafından yüklenir. Ayıp, yasak bilmeyiz ve ebeveynlerimiz “o ne demek öyle çok ayıp bir daha kullanmamalısın o kelimeyi” der ve bizde utanç, pişmanlık gibi duygular belirebilir. Bu sıkıntı verici duyguları bir daha yaşamamak adına da o kelimeyi kullanmayız ve ebeveynlerimiz dürtü kontrolünü “sağlamış” olurlar…


Kendi dürtünüzü fark etmeniz ve bunu kontrol etmek için bize danışmanız için sizi öncelikle tebrik ederim. Konuşmaları kesmekle ilgili özelleştirdiğiniz bu dürtü kavramının altında aslında başka dinamikler gizlenmiş olabilir. Dinlenilmeye ihtiyacınız olabilir mi sevgili danışan? Dışardan bir uyarana (kişiye) ihtiyaç duymak dinlenilmek için pek tabii ilk akla gelen şey olabilir fakat insanın kendi kendini dinlemesi kadar da güçlü bir şey olmayabilir… Günün özetini ses kaydına almak ve kendinizi dinlemek bu noktada bir başlangıç olabilir. Karşı tarafı dinleyebilmeniz için önce kendinizi dinlemeye başlamaktır belki de ihtiyacınız olan…

Daha sonra tanıdığınız birinden rica edip belirli gün ve saatlerde (ilaç alır gibi rutin olması iyi olur) tanıdığınızla iletişime geçmek ve karşı tarafın sözünü kesmeden onu dinleyebilme deneyimi elde etmek yardımcı olabilir.


Bu yazı size bir bakış açısı sunmaktadır. Önerilen egzersizler sizlere hitap etmeyebilir. Etmediği takdirde yapmak zorunda değilsiniz. Probleminizi daha derinlemesine çözümlemek isterseniz bizlerden veya dilediğiniz terapistten destek sağlayabilirsiniz.


iyi günler dilerim sevgili danışan…

Cevaplanmış benzer sorular