İlişkide ona karşı nasıl davranmalıyım?
2-3 aylık ilişkimiz var Ben 24 yaşındayım Bana karşı duygularını dile getirdi Birbirimizi çok tanımadan ilişkiye başladık Başka şehirlerde yaşıyoruz Yoğun çalışıyor Bazen gün için de çok az yazdığı oluyor Seviyorum diyor ama bunu yansıtmıyor. Bir kez buluştuk Daha çok buluşabiliriz İlişkinin başlarındayız Romantik olabilir Jest, hediye gibi bir şey olabilir. Kırdığı zaman telafi etmiyor Yine bir şeyler yapabilir Sorunlar çıkıyor ve ona konuyu detaylıca anlatıyorum Çoğu zaman sakince ve güzel anlatamıyorum Tartışmaya başlıyorum O kayboluyor ve tartışmadan kaçıyor Sonra bir şey yok gibi davranıyor Ayrılıyorum bırakmıyor Tekrar iletişime geçiyor Ama yine telafi etmiyor Sevdiğim için iliskimi düzeltmek istiyorum Nasıl davranacağını bilmiyorum
Bu soru 20 Temmuz 2024 10:17 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
İlişkinin ilk ayları birbirini tanımakla, alışkanlıklarımızı çözmekle geçebilir. Tanımaya anlamaya çalıştığımız bu süreçte tartışmaların, anlaşmazlıkların olması beklenen bir durumdur. Partnerinizden beklentilerinizin olduğu, belki de karşılıklı bir beklenti içerisine girdiğiniz dönemsel bir süreç içerisinde olabilirsiniz. Yaşadığınız durumun dönemsel olduğunu farkında olmanız başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Beklentilerinizi, paylaştıklarınızı ya da tartışmalarınızı gözden geçirerek değerlendirme yapabilirsiniz. İlişki içerisinde tartışmalarla başa çıkmak için partnerinizle birlikte karşılıklı kontrol listesi oluşturabilirsiniz. Yaptığınız listeyi birlikte değerlendirerek ilişki içerisinde farkındalıklar oluşturmanıza yardımcı olabilir. Kısaca bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için empati duygusunu kullanarak ifade etmek.
Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz, ve kontrol edemediklerinizi yazın. Bu aşamada önemli olan partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek, anlatabilmektir. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacak.
Örneğin;
Kendiniz için;
•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.
•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.
Partneriniz için;
•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım.
.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum.
Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz.
Sevgili danışan, partnerinizle birlikte ilişki içerisinde uzun vadede başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız çift terapisine gidebilirsiniz. Kendiniz için bireysel olarak psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.