İlişkim hakkında doğru kararı nasıl verebilirim?
10 aydır devam eden uzak mesafe ilişkim var.Son aylarda uzaklığın neden olduğu bir gerginlik var üzerimizde.İhtiyacımız olan şey o an sarılmakken bu ihtiyacı karşılayamadığımız için öfkeleniyoruz ve bu da küçük problemlerin büyümesine neden oluyor. Bu durum günden güne artıyor.Yüz yüze buluşuyoruz ve buluşma çok güzel geçiyor her şeyi unutturuyor ama ben eve döndüğümde bu ayrılığı öyle yoğun yaşıyorum öyle üzülüyorum ki.Bu durumu duygularımı partnerime açıklıyorum,hislerimi ona söylemekten hiç çekinmiyorum aynı zamanda uzak olduğumuz icin ne kadar üzgün olduğumu da. Ama elinden bir şey gelmediği için çaresizlik hissi sinire dönüşüyor ve tekrar tartışmaya başlıyoruz, bu tartışmalar ilişkimizi ve birbirmize olan saygımızı zedeliyor.Onu seviyorum ama bu tartışmalar uzaklaştırıyor bizi. O da bana “sen bana duygularını açmıyorsun hep suçlamalarda bulunuyorsun hep bir şeyi yanlış yapıyormuşum gibi, hep suçlandığın yerde olmak istemezsin.” diyor.
Ben sorun çıkarmaya çalışmıyorum aslında sadece içimi açmak istiyorum. Tartışma esnasında o ortamdan uzaklaşmak icin beni kendinden uzaklaştırmak için kırıcı şeyler söylemeye başladı mesela dün “kalbimin yerini tartışmalar üzüntüler aldı seni attılar oradan” gibi bir cümle geçti ve o tartışmamızın sonunda yumuşadığımızda hayır o ben değildim lütfen artık kötü şeyleri kov ve gitmek zorunda bırakma beni gibisinden şeyler söyledi. İkimizin de kafası çok dolu ve 1 ay sonra tatil planımız var o zamana kadar uzaklaşmak istedim kafasında tartışmalar olmasın diye.Ama böyle bir ilişkinin devam etmesini istemiyorum evet bu ilişki devam etsin istiyorum onu seviyorum ama bu tavrı hak etmiyorum nasıl yaklaşmam gerek bu saygısız mesajları okumamak icin ne yapmam gerek ne şekilde açıklama yapmam gerek bilmiyorum.
O bana “bir suclanmaya daha tahammülüm yok.” dedi ama ben ona bu tarz bir şey söylesem memnuniyetsiz konumuna geliyorum, ilişkinin bitmesi bazen mantıklı geliyor ama bunu konuştuğumuzda onu kaybetmekten çok korkuyorum farklı bir kızla olabilme ihtimali beni çok korkutuyor bu yüzden gidip tekrar yazıyorum ona ve her şey yine güzel gidiyor sonra aynı şeyler. Bir döngüde gibiyiz ve bu döngüyü o tatile kadar uzak kalarak kırmaya çalışıyoruz, o bana tatil bize iyi gelecek tekrar bizi yakınlaştıracak diyor ama tartışma esnasında öyle bir yabancıya dönüşüyor ki hevesim kırılıyor, çok çaresiz hissediyorum kendimi, zaman zaman umursamaz bir hal takınıyorum ve bu iyi geliyor ama bu sevginin peşinden gitmek de istiyorum, bazen daha çok çabalamak istiyorum çünkü uzun ilişkiler böyle inşa edilir, ama bazen de çabalamak benim hayat enerjimi bitiriyor.
Arkadaşlarım akışına bırak hallolur her şey diyor ama bunu yapamıyorum çok düşünüyorum bazı şeyleri
Bu soru 14 Temmuz 2024 19:38 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Partnerinizle birlikte kurduğunuz ilişkide zaman zaman çevresel faktörlerden ya da iç veya dış faktörlerden kaynaklı çatışmalar yaşayabilirsiniz. İlişkinizi uzak bir mesafeden yürütmenin zorlayıcı ve yorucu olduğunu anlayabiliyorum. İlişkinizin sarsıldığını ve dönüm noktası olarak görüldüğü bir süreçten geçiyor olabilirsiniz. Bu süreç içerisinde partnerinizle birbirinize karşı olan anlayışınız azalmaya ve özlem duygusunun yoğunlaşmasıyla hal ve davranışlarınızı etkilediğini görüyorum.
Partnerinizle birlikte ilişki içerisinde yaşadığınız tartışmaları gözden geçirebileceğiniz ve değerlendirebileceğiniz bir kontrol listesi oluşturmanızı önerebilirim. Bu kontrol listelerinin amacı ilişki içerisinde kontrol edebildiğiniz veya kontrol edemediğiniz davranışlarınızı, söylemlerinizi farkında olmanız, değerlendirebilmenizdir. Bu kontrol listesini tartışmalarınız için hem kendi kontrol edebildiğiniz ve edemediğiniz davranışları, söylemleri not alacaksınız hem de partnerinizin tartışmalar içerisinde kontrol edebildiği veya edemediği davranışları, söylemleri not alacaksınız. Kontrol edilemeyen listelerle ilgili dikkat edilmesi gereken nokta partnerinizin davranışlarını değerlendirirken empatiyle yaklaşım göstermeniz. Partnerinizi anladığınızı, empatiyle yaklaştığınızı gösterirdiğinizde kendi duygularınızın anlatabilmeniz, anlaşılmanız için aynı empati yaklaşımını bekleyebilirsiniz. Özetle iletişimin çift yönlü olmasıyla birlikte kendi duygularımızı paylaşabilmenin ve empatiyle yaklaşım öne çıkıyor bu çalışmada.
Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz, ve kontrol edemediklerinizi yazın. Bu aşamada önemli olan partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacak. Kontrol listelerini daha iyi anlatabilmek için örnek üzerinden birlikte ilerleyelim.
Örneğin;
Kendiniz için;
-Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.
-Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.
Partneriniz için;
-Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım.
-Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum.
Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz.
Sevgili danışan, partnerinizle birlikte ilişki içerisinde uzun vadede başa çıkabilmek için ve sağlıklı ilişki sürdürebilmek için çiftlerle çalışan bir çift terapisine gidebilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.