İnsan İlişkilerimde Kendimi Geliştirebilirim?
Kendimi anlaşılmamış hissediyorum böyle durumlarda içime kapanıp küsmeyi yada trip atmayı seçiyorum. Kolay kolay kimseye hayır diyemiyorum, karşımdaki insandan hemen şüphe edebiliyor ve zor bir durumla karşılaştığımda kaçma eğilimindeyim bu durumlar etkiliyor neler yapabilirim
Bu soru 30 Haziran 2024 17:40 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Çevrenizdeki insanlarla kurduğunuz ilişkilerde kendi sınırlarınızı belirlemekte zorlandığınızdan anlaşılmadığınızı hissediyor olabilirsiniz. Anlaşılmadığınızı hissettikçe alıngan bir kişiliğe eğilim gösteriyor olabilirsiniz. Sınır koyamadığınızı fark ettikçe kişilerden veya olaylardan kaçınma davranışı davranışı gösteriyor olabilirsiniz.
Kendi sınırlarınızı oluşturmanızın en temel etken hayır diyebilmektir. Hayır diyebilmenin bir diğer göstergesi kendinizi öncelikli sıraya koyduğunuzu, kendinize gösterdiğiniz değeri de belirtir.
Hayır diyebilmek sadece davranışlardan oluşmaz. Hayır demeye eşlik eden duygular veya düşünceler vardır. Düşünceler davranışlarla birlikte hareket eder. Düşünceniz değişirse davranışınız da yeni düşüncenize göre şekil alır, değişir. Hayır deme davranışınızı engelleyen olumsuz düşünceleriniz, inançlarınız olabilir. Bu düşüncelerinizi tanımlayıp gözlemleyebilirsiniz.
-Hayır diyemediğiniz tam öncesinde ne düşünüyorsunuz?
Örneğin bir arkadaşınız birlikte alışverişe gidelim mi diye teklifte bulunduğunda o an gitmek istemediğinizi fark ettiniz ancak evet demek zorunda kaldınız. Hayır diyemediğinizi fark etmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz?
-Hayır derseniz en kötü ne olur?
Düşüncelerinizi gözlemleyebilir, düşüncelerinizin gerçekçiliğini sorgulayabilirsiniz. Mesela düşüncelerinizin gerçekten olduğuna dair kanıtlarınız neler?
Hayır demeniz bencil olduğunuzu göstermez. Kurduğunuz ilişkilerde sınırlarınızı belirlediğinizi gösterir.
Hayır demeniz bir daha sevilmeyeceğinizi göstermez. Kurduğunuz ilişkilerde sınırlarınızı belirlediğinizi gösterir.
Başa çıkmakta zorlanıyorsanız, psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.