İnsanlara Çabuk bağlanıyorum ve Hayatımdan Çıkaramıyorum Ne Yapmalıyım?
İnsanlara çok çabuk bağlanıyorum ve bağlandığım insanlar beni ne kadar kırarsa kırsın bi süre sonra affediyorum bu konuda ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Örneğin son ilişkimde erkek arkadaşım beni iki kez terk etti ve ikisinde de affettim çünkü bi süre sonra ona karşı sinirim azalıyor sadece iyi anıları hatırlıyorum bundan dolayı sadece özlemimi göz önüne alıp duygusal davranıyorum ve bu beni yıpratıyor. Onunla konuşmadığım süreçte nefes alamıyor gibi hissediyorum. Bir de krizler geçiriyorum son zamanlarda. Nefes almada zorluk çekiyorum gözlerim kararıyor ağlamaya başlıyorum ellerim titriyor vs. Durup dururken gözlerim yaşarıyor ağlamaya başlıyorum. Tam topluyorum derken bir şeyler oluyor tekrar eski halime dönüyorum.
Bu soru 4 Temmuz 2024 20:27 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selam değerli danışan, bağlanma stillerimiz aslında bir yandan da bize bazı konularda ipuçları verir. Yaşadığımız fiziksel ve duygusal deformasyonlar, sağlıksız bağlanma şekillerinin bir belirtisi ve sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Bağlanma ve ardından yaşanan kırılmalar, kişinin mizacına göre başka başka davranışlarla kendini gösterir. Kendinizden memnun olmadığınız, suçladığınız ve yargıladığınız sürece başkalarına sağlıksız şekilde bağlanmaya devam edersiniz. Çünkü insanın tabiatında, ait hissetmediği yerden güdüsel olarak kaçma eğilimi bulunur. Bu güdüler, sadece kaçmaya odaklanır; gideceği yerin ona iyi gelip gelmeyeceğini hesaplamaz. Bu nedenle, kendinizden kendi benliğinizi uzaklaştıracak öz yaklaşımlarda bulunmaktan kaçınmalısınız ilk olarak.
Kendimizden öz şefkat ve hoş görüyü esirgeyerek başkalarına da hesapsızca dağıttığımız vakit; ismi konulamayan ve nedeni o an anlaşılamayan ağlama ve öfke nöbetleri geçirilmesi olasıdır. Bu, bir tür isyan ve adalet arayışıdır. Öz saygı ve öz sevgi kaynaklarımızın greve çıkarken duygu yönetimini etkisiz hale getirmiş, adeta fabrikanın çalışmasını durdurmuş gibi düşünebilirsiniz. Başkalarını sürekli olarak affetmek, sınırlarınızı aşabilir ve öz saygınızı zedeleyebilir. Kendinizi değersiz hissettiğinizde veya birilerini kaybetmekten korktuğunuzda, sınırlarınızı gözden geçirmek en doğrusu olacaktır. Başkalarının duygusal ihtiyaçlarını önemseyerek kendi duygusal ihtiyaçlarınızı ihmal etmek, uzun vadede size zarar verebilir. Kendi ihtiyaçlarınıza ve duygularınıza dikkat etmek, sağlıklı bir ilişki kurmanın temelidir ayrıca. Bir ilişki sona erdiğinde veya birisi sizi incittiğinde, hemen affetmek yerine zaman vermek önemlidir. bu süre, aynı zamanda sizin hak ettiğiniz değeri ve saygıyı karşı taraftan görebilmeniz adına bir telafi fırsatıdır. İlişkiyi ve duygularınızı değerlendirme sürecine izin vermek, daha sağlıklı kararlar almanıza yardım edebilir. Kendi duygusal ihtiyaçlarınızı ve sizi yoran bu bağlanma biçiminin kökenlerini anlamak, durumu yönetmenize ve düzeltmenize de olanak sağlar. Kendinizden esirgediğiniz ya da sizin de kendinize sağlayabileceğinizden haberiniz olmadığı o kaynaklara ulaşmaya odaklanın lütfen. Uzun yıllar, hep mahalledeki kuyunun başında sıra beklemiş birisinin, refleks olarak evdeki çeşmeyi es geçmesi çok doğal. Ama öz farkındalık ve kabul desteği ile; kendi içinizdeki güç ve irade sayesinde, istediğiniz an istediğiniz kadar duygusal besine ulaşabileceğinizi artık biliyorsunuz :) Kendinize yetebildiğiniz fikrine alışkanlık kazanmak için zaman vermeniz gerek sadece.
Kendinizle ve başkalarıyla sağlıklı bağlar kurmanızı umuyorum.
Sağlık dileği ve sevgilerimle...