Psikoloji

Kafamda kurduğum olayları gerçekmiş gibi görüyorum

Gizli Kullanıcı25 Temmuz 2024 11:24

Bazen kafamda kurduğum şeyler bana çok inandırıcı geliyor. Mesela ders çalışırken beynimin içi sen başaramazsın bu sınavı diyor böyle sürekli dönüyor ve bende inanıyorum. Bu sadece bir tanesi en küçük detaydan büyük bir detayına kadar.Sürekli yapamayacağıma inanıyorum. Hiç bir zaman bişey başarabileceğime yüksek bir yere geleceğime inancım yoktur.Hep bir başaramayacaksın sesi duyarım. Zaman kaybetmemem gereken şu zamanda bu şekilde motivasyonumun düşmesi benim açımdan gerçekten çok kötü.

Bu soru 26 Temmuz 2024 19:54 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan, başarısızlığa dair inançlarınız olduğunu ve abartılı bir şekilde gerçekliğine inandığınızdan söz etmişsiniz. Öncellikle eleştirel iç sesinizin nasıl olduğunu, asıl tanımının ne olduğunu anlamak size baş etmeniz için yol gösterecektir. Tanımlamanız için duygu, düşünce ve davranış kapsamında gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz. Olumsuz inançlarınızı tanımlamak için başarısızlık düşüncelerini tetikleyen faktörleri değerlendirin. Mesela ders çalışmaya başlamadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? Ders çalışma esnasında ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? Sınavdan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

Paylaştığınız bilgiler üzerinden örnekle ilerleyelim birlikte. Örneğin;

Olay: Sınava çalışmak

Duygu: Kaygı, korku

Düşünce: Başarısızım.

Davranış: Ders çalışmayı ertelemek

Yukarıda örnekte olduğu gibi başarısız olduğunuza olan inancınız olumsuz duygularınızı ortaya çıkartıyor, davranışlarınızı tetikler hale geliyor. Bu aşamada olumsuz düşüncelerinizi, inançlarınızı tanımlamaya, farkındalık oluşturmaya odaklanabilirsiniz. Olumsuz düşüncelerinizi fark ettiğinizde, değiştirdiğinizde oluşan olumsuz duygular da tetiklenen davranışlarınız da aynı oranda değişim gösterecek, azalacaktır. Olumsuz düşüncelerinizde örneğin başarısızlık inançlarına karşı abartılı gerçekçi kılmaya karşılık değerlendirebilirsiniz. Mesela;

-Başarısız olursanız en kötü ne olur? Oluşabilecek en kötü senaryonuz nedir?

-Başarısızlığa dair en kötü senaryonuzun gerçekleşme olasılığı nedir?

-Başarısızlığa dair gerçekleşebilecek en kötü senaryonuzu destekleyen kanıtlarınız var mı? Varsa neler?

Bu sorular çerçevesinde verdiğiniz cevaplarla birlikte başa çıkma becerilerinizi oluşturmanız için yol haritanızı daha da netleştirmiş olacaksınız.

Geçmiş deneyimlerinizi de değerlendirmenizde fayda var. Geçmiş deneyimlerinizi değerlendirdiğinizde başa çıkma becerilerinizi de değerlendirmiş, hatırlamış olacaksınız.

-Geçmiş yaşantınızda hatırladığınız en eski başarısızlık anınız neydi? O dönemde nasıl başa çıkmıştınız?

-Eski deneyimlerinizle şu anda yaşadığınız deneyimlerinizle benzer ya da farklı yönleri neler?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplarla oluşturduğunuz farkındalıklar çerçevesinde başarısızlık inançlarına daha gerçekçi bakmaya başlayacaksınız.

Yaşadığınız başarısızlık inancıyla baş etmek için ilk aşamada ne hissettiğinizi ne düşündüğünüzü takip ettiğiniz duygu durum kaydını tutabilirsiniz. Böylelikle olumsuz düşünceleriniz netleştikçe felaket senaryolarınızla yüzleşerek gerçekçi bakış açısıyla düşüncelerinizi oluşturabilirsiniz.

Sevgili danışan, başarısızlığa dair inançlarınızla kısa vadede baş etmeye çalışırken zorlanmanız anlaşılır beklendik bir durumdur. Bu nedenle başa çıkma becerilerini oluşturmak, farkındalıklarınızla yüzleşmek için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Karamsar bir insan olmayı nasıl aşarım?

En basitinden çalıştığım iş yerinden memnun değilim ve ayrılmak istiyorum fakat ayrılamıyorum çünkü başımdaki patrona gidip istifamı vermeye çekiniyorum burdan başka rahat bir iş bulamayacağımı düşünüyorum farkındayım aslında dışarda bir sürü işçi arayan yerlerin olduğunun fakat karamsarlığımdan dolayı ne yapabileceğimi bilmiyorum. Hayata karşı kendimi hiç bir şekilde hazır hissetmiyorum nişanlıyım ama evlendiğimde nasıl bir hayat yolu çizeceğimi bilmiyorum kendimi geliştirmek ve ayaklarımın üstünde durmak istiyorum ama becerebilecek miyim bilmiyorum. İnsanlara hayır demekte çogu zaman zorlanıyorum kendi istemediğim şeyler olsa bile onu yapmaya kendimi hep zorluyorum. Çocukluğumdada çekimser ve içe kapanık bir çocuk olduğumu söylüyorlar elimden geldiğince bunu kendi başıma hep aşmaya çalıştım ve birazda olsa başardığımı biliyorum ama şöyle bir şey var ilk okul döneminde öğretmenim tarafından bir zorluk çıkartmama rağmen beni sevmiyordu ve beni hep bir baskı altında bırakıyordu bunun getirdiği özgüvensizlikle birlikte bu yaşıma kadar geldiğimi düşünüyorum çünkü iş yerinde benden üst kademeli bir insanla konuşmaya başladığımda o zamanki gibi bir tepki alacağımı dışlanacağımı yada bana karşımdaki insanın kızacağını düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.