Kan aldırma fobisi
Öncelikle merhaba ben 17 yaşında bir genç kızım neredeyse çocukluğumdan beri ailemin kavgaları gerek siddetli gerekse onların kavga etmesinden kendime zaman ayıramıyorum ama şu sıra daha da büyük sorunum var doktora gitmem gerek fakat iğne fobisi yüzünden gidemiyorum korkmuyorum aslında 1 gram acısında ama kolumu açmak onların bağlaması o iğne girdikten sonra o çekilme hissi beni bitiriyor geçen kardeşimi götürdüm ( 15 yaş kız ) ondan kan alınırken yanında bile olamadım dışarıda bekledim çıktı bende bir şey yoktu oturduk banka abla iyiyim dedi bı süre geçti ben terlemeye başladım da kucağına yatcam dedi tamam dedim yattı fakat bi süre sonra benim kulaklar uğuldamaya mide bulanmaya başladı tabiri caizse sanki madde içen insanlar vardır ya onlar o içtiğinin kafasını yaşar aynen öyleydim ( maddeye ve o tarz şeylerden nefret ederim aşırı karşıyım) dedim sen otur burda ben yere oturdum soğuk soğuk terlemeler aslında açlık falan diyorlar ama değil aç da olsam tok da olsam hep böyle asla cesaret edemiyorum o koltuğa oturup o kanı vermeye imkanım yok paralı şekilde tedavisine batırmaya sağlığım tehlikede napcağımı şaşırdım artık size yazayım dedim ( Çocukluğumda da böyleymişim hatta hayal meyal hatırlıyorum max ana okulu ve ya birinci sınıf yaşlarındaydım daha da küçük olabilirim zorla kan almaya calışıyolardı hemşiresi babamlar sağlık çalışanları falan doktor yani kanı alacak kişi karşımdaydı konuşuyordu ben ona tekme atıyordum doktor babama baktı o da bana aşırı derecede bağırıp çağırmakla meşguldü hep annem zaten sürekli konuşur ve hep kavga çıkartır haklı sanar kendini doktora batırcan iğneyi diye bağırmıştı babam napacağımı şaşırdım size yazıyım dedim umarım görür ve cevaplarsınız ❤️
Bu soru 22 Aralık 2024 11:25 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, deneyimlediğiniz bu süreç sizin için oldukça zorlayıcı olmalı. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Biraz korkularımızdan bahsedelim istiyorum. Fobiler olarak da nitelendirebileceğimiz korkular aslında birçok insanda görülebilen bir durumdur. Ancak herkesin korku düzeyi farklılık gösterebilir. Örneğin bir kişi iğne vurulmaktan korkarken bir başka kişi sadece iğne görmekten korkabilir.
Öncelikle bir derecelendirme listesi yaparak başlayalım. En az korktuğunuz durumdan en çok korktuğunuz duruma göre bir derecelendirme oluşturun. Örneğin iğne kelimesini duymak size ne kadar korku veriyor? İğne resmini görmek ne kadar korkutur? İğne vurulan veya kan alınan birinin fotoğrafını görmek ne kadar korkutur? gibi gibi bu şekilde düşünerek maddeleyin. Derecelendirmeyi 0-10 arasında yapabilirsiniz. 0 en az korktuklarınız ve 10 en çok korkutanlar olarak.
Sonrasında gözetim eşliğinde bu maddeleri uygulamaya başlayın. Burada önemli olan yanınızda güvendiğiniz veya konu ile ilgili bilgili yani psikolog birinin olması olacak. Herhangi bir rahatsızlık durumunda güvende olduğunuzu sağlaması için yanınızda biri olması önemlidir. Buna ek olarak maddeleri hemen arka arkaya değil yavaş yavaş uygulamanız olacak. Örneğin iğne kelimesini duymak sizi 1 derecesinde rahatsız ediyorsa en fazla kaç kelime dayanabildiğinizi ölçmeye çalışın. En fazla 5 kelime duyduğunuzda rahat olduğunuzu ancak sonrasında rahatsız olduğunuzu farz edelim. Başta 7 kelime kadar dayanmaya çalışın ardından kendinizi daha iyi hissettiğinizde kelime sayısını 10'a çıkarın yine rahat hissettiğinizde bu sayıyı biraz daha arttırın. Artık kelimeye karşı rahatsızlık duymadığınızı fark ettiğinizde bu sefer diğer maddeye geçin. Aynı süreçleri diğer maddede uygulayın.
Süreç biraz uzun ve zorlayıcı olacak ancak bunu başarabileceğinize inanmalısınız. Fobilerde atılacak ilk adımlar korkuların temellerini bulmak ve bu fobiyi yenebilmek için inancın ve motivasyonun olmasıdır. Bunu yenebileceğinize inananın. Neler istediğinizin farkına varın.
Umarım cevabım sizler için yardımcı olmuştur. Kafanıza takılan başka sorunuz olması durumunda her zaman tekrar sorabilirsiniz.
Sevgiler,