Psikoloji

Kaygı seviyemi nasıl düşürebilirim?

Gizli Kullanıcı3 Eylül 2024 06:52

Günlük hayatta sürekli kaygı, stres yaşıyorum. Bir olayda karar vermem gerektiğinde başka birine sorup ondan onay almazsam aşırı kaygı altında hissedip o konuya karar veremiyorum. Konuyla hiç alakası olmayan biri dahi olsa beni onayladiginda daha rahat karar verebiliyorum. Hayatımda sürekli ya söyle kötü birsey olursa ya bu da benim başıma gelirse diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum. Bir ilişkim var aslında mutlu değilim ama ileride pişman olursam daha iyisini bulamazsam kaygısıyla ilişkimi bitiremiyorum. Yardımcı olabilir misiniz 🙏

Bu soru 3 Eylül 2024 12:24 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan, kaygılarınızı anlayabiliyorum. Çokça insan bu tür kaygılar yaşamaktadır. Kaygılar aslında insanlar için işlevseldir. Endişe olumsuz olaylardan, kaçınarak kendimizi koruma altına almamızı sağlar. Tehlike karşısında yaratılan işlev, o olayın içinde bulunmamak için bize fırsat verir. Bu süreç tehlikeli durumda bulunmamak için kişiyi tedbir almaya iter. Korku yaklaşan bir tehdit olduğunda kaç-savaş tepkisini etkiler. Kaygı ise gelecek bir tehdit için kaç-savaş tepkisini tetikler.

Korku ve kaygı sırasında yaşanan fiziksel durumlar gerçektir. Ve bir işlevler vardır.

Anlatmak istediğim orta düzeyde kaygı işlevseldir. Ancak kaygı var olan duruma orantısız şekilde yüksek tepki gösterilince sorun olmaya başlar. Ve günlük hayattı olumsuz etkilemeye başlar.

Kaygıyı sürdüren nedenler nelerdir?

  • Tehdite karşı seçici dikkat ve abartma olasılığı zamanla daha fazla tehdit algılamaya neden olur.
  • Tehdit algısı kaygıyı tetikler.
  • Normal düzeyden fazla kaygı sorunu çözmeye engel olur.
  • Bir endişeden diğer endişeye atlama durumu nesnel değerlendirmenize engel olur.

Düşünceler duygu ve davranışı etkiler. Örneğin endişe yaratan düşünce fiziksel uyaran yaratarak davranışı engeller. Davranışın engellenmesi endişe düzeyini arttırır. Tekrar eden bir kısı döngüye girilir. Bu yüzden kaygı için izlenebilecek yol kaygıların tamamen ortadan kaldırılması değil. İşlevsiz olan kaygıların düşünceler iler olan bağlantıları öğrenmek ve kayının kontrol edilebilmesine yardımcı olmaktır.

Bunun için öncelikle kaygının tanınması gerekir. Kaygı nasıl tanınır?

  • Kaygılandığınız esnada elinize bir kağıt ve kalem alın. Bu kağıda sütunlar halinde neden kaygılandınızı(kaygılandığınız esnada ne olduğunu) , kaygılandığınız anda ne hissettiğinizi, kaygılandığınız esnada ki duygunuzu , kaygılandıktan sonraki davranışınızı ( bir davranışı gerçekleştirme ya da bir davranışı gerçekleştirmeme de olabilir) kaydedin.
  • Bunu her kaygılandığınızda gerçekleştirin.
  • Ve kendinize şu soruları sorun. Kaygılandığım durum aslında gerçek mi? Korktuğum şeyin başıma gelme olasılığı nedir? Bir arkadaşım bu durumdan dolayı kaygılansaydı ona ne söylerdim? Gerçekçi düşünceyi elde etmeye çalışın.
  • Bilişsel hatalar gerçekte olan düşünceleri çarpıtır. Aslında zarar verebilecek bir olay o esnada yoktur ama olabilme ihtimali bile yeterince kaygılanmayı sağlar. Buna abartılmış risk algısı deriz.
  • Kaygılarınızda ki bilişsel çarpıtmayı keşfetmeye çalışın. Evet keşfettim ama bu kaygılanmam için yeterli değil diyeceksiniz. Bunun içinde kaygının gerçekten işlevsel olmadığını anlamak için pratik yapmak gerekir. Peki bunu nasıl yapacağız?
  • Örneğin korktuğunuz şey birinden onay almadan karar vermer
  • Bunun sonucunda kötü şeyler olacağını düşünüyorsunuz. Önce bu kaygıyı sorgulayın. Korktuğunuz durumu karşısına alternatif düşünceler üretmeye ve gerçekçi bakmaya çalışın.
  • Ardından bu kaygılanan durum için üstüne gitme aşamaları belirleyin. Örnek veriyorum ilk basamak birinden onay almadan kıyafet giymek, bir sonraki basamak birinden onay almadan dışarı çıkmak gibi. En az kaygılanan durumdan en çok korkulan duruma adım adım gitmek. Ve bu pratikleri sürekli tekrar etmek gerekir. Ki bilişimiz çarpıtmaları ortadan kaldırabilsin ve gerçek endişe düzeyine indirebilsin.
  • Bu süreç için zaman ve sabır gerekli unutmayalım.
  • Eğer bu süreçte tek başınıza olmak istemezseniz bir uzmandan desstek alabilirsiniz.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.

Uzm.Psk.Berfin Sönmez


alinti

Yardımınız için teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular

Romantik İlişkiler

Onu unutmam için ne yapmam gerek

Öncelikle merhabalarBenim 3 yıllık bir ilişkim vardı herşey güzel giderken son zamanlarda bana karşı ilgisiz olduğunu farkettim ve ayrıldım sonra bana pişman olup duzelicegini söyledi 3 aya kadar hergun kapıma geldi barışmak için ve ben kararlıydım barismadim onsuz daha mutlu olduğumu hatta hayatımda başka biri olduğunu söyledim sonra gelmeyi bıraktı 1 ay sonrasinda da beni kendi halime bıraktı ve onun gibi değer veren birini bulamicagimi ona çok haksızlik ettiğimi düşündüm ve ben gittim barışmak için ilk başlarda ne kadar barışmak istemiyorum seni unuttum dese de zamanla düzelmeye başlamıştık ve barıştık ilk başlarda sıkıntılar çıksa da aramiz düzeliyordu aileleler falan tanıştı gayet güzeldi herşey veya ben öyle düşünüyodum bilmiyorum 1 hafta önce aldatildigimi öğrendim ilk ogrendigimde rüya gibi geldi bana inanamadim çok rahat bir şekilde sıkıldım o yüzden yaptım dedi aradan 2 gün geçti kapıma çiçekle geldi hergun yazmalara başladı özür diledi arada bir görüşmeye konuşmaya başladık Sonra dün arkadaşlarımla bir eglendigime dair bir story paylaşınca numaramı silmiş o kadar şeye rağmen ben numarasını silmemisken o benim numaramı sildi haklıymış gibi ben nasıl toparlanicagimi ne yapacağımı bilmiyorum o kadar saçma ki bir yanım hala çok seviyor ve barışmak istiyor diğer yanım ise aldatan insan seni kaybetmekten korkmuyordur sana değer vermiyordur diyip barışmak istemiyorum kaç gündür yemek yemeyi gulmeyi unutmuş durumdayım hiç bişey yapmak gelmiyor içimden ne yapmam gerekiyor