Kaygı ve stresi nasıl yönetebilirim eskisi gibi mutlu umursamaz nasıl olurum
Panik atak ve anksiyete tanısı konulmustu halk dilindeki hastalık hastalığı da olmuştum ve bunlari yoğun yaşadığım dönemde ölüm korkusu gelmişti hep sonra ölümü düşünür araştırır oldum o günden sonra birdaha hic aklımdan çıkmadı ve bu hergun kötü hissetmeme sebep oluyor depresyon a girdiğim zamanlarda olmuştum çok kötüydü uykuya dalmakta güçlük çekiyorum artık çok keyif almıyorum sevdiğim şeylerden iyi hissetmek hayatımı bir duzene oturtmak mutlu olmak ve bukadar kaygilanmamak herşeyin en kötüsünü düşünmemek fiziksel bazı şeyleri yaşamamak istiyorum bunları neden yaşadım ve nasıl baş edebilirim
Bu soru 11 Temmuz 2024 20:23 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Panik atak, anksiyete gibi şikayetler kaygı bozuklukları grubunda yer almaktadır.
Aşırı endişe ve korku halini çok yoğun bir şekilde gözlemlemekteyiz. Bu zaman içerisinde sizin de belirtmiş olduğunuz üzere gündelik hayatınızı yoğun bir şekilde olumsuz etkilemeye başlaması son derece doğaldır. Gündelik rutinleriniz, insan ilişkileriniz ve kendi öz saygınız zedelenebilir. Ancak başta da belirtmiş olduğum üzere bunlar sadece belirli bir konu veya konular üzerine duyulan kaygının sonuçlarıdır.
Ölüm anksiyetesi yaşamak pek çoğumuzun zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Bazen varlığımızı, kimliğimizi veya yaşantımızı sorgulamak oldukça insani bir durumdur. Fakat bunu çok yoğun bir şekilde yaşıyorsanız öncelikle inkar etmeyin ve hissettiklerinizi kabullenin.
Özellikle sabah saatlerinde meditasyon yapmanızı öneririm. Meditasyon yerine yürüyüş gibi fiziksel olarak çok zorlayıcı olmayan fakat kaygı seviyenizi aza indirgeyecek eylemler de gerçekleştirebilirsiniz.
Kaygılarımız bizi özellikle boş zamanlarımızda ele geçirmeye hazırdır. Kendinize gün içerisinde minik görevler verebilirsiniz.
Kaygılarınız eğer tüm gününüzü ele geçirmiş durumdaysa,
Düşünce saati belirlemek size tamamen bir çözüm fırsatı sunmasa da, günün belli zamanlarını daha verimli geçirebilmenize yardımcı olacaktır .Kısa süreli ertelemek bazen kaygı konusunda iyileştirici etkiye sahiptir.
Düşünce saati; Günün belli zaman aralıklarını sadece kaygı ve diğer hislerinizi düşünmeniz için oluşturulur ve o saate kadar aklınıza gelen tüm kaygılarınızı ertelemeniz beklenir.
Bunun dışında kaygı listesi oluşturabilirsiniz.
Gün içerisinde kaygılandığınız olay ve durumları listenize ekleyiniz ve gün sonunda ''bu kaygılarınızın gerçeklik payı nedir? Bu kaygıyı yaşamanıza sebep olan şey nedir? gibi soruları kendinize sorarak ve 1-10 arasında puanlayarak kaygılarınızı değerlendirebilirsiniz.
Elbette bir uzman ile birlikte çalışmak süreci çok daha hızlı ve sağlıklı atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın