Kaygıdan kurtulmak için üstüne mi gitmeliyim?
5gündür kendimi kaygılı hissediyorum iştahım yok yemek yemiyorum kilo verdim işe gitmek istemiyorum bunalıyorum sıkılıyorum geçmişte yaşadığım şeyler aklıma geliyor geçmişte de bu kaygıdan dolayı ilaç kullandım sonra bıraktım.yine aynı olayları yaşayıncada tetikledi mi bilmiyorum kendimi iyi hissediyorum Dr a gittim bu kaygılı halim devam ediyor sosyal hayattan kopmak istemiyorum.canım bişey yapmak istemiyor bide sürekli uyku isteği geliyor bunun yanında gece uykum da bölünüyor fizyolojik olarak kalp çarpıntısı mide bulantısı isteksizlik bunalma yorgun hissetme kaygı ve korku durumu
Bu soru 2 Ağustos 2024 06:44 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Geçmiş yaşantınızda olumsuz deneyimlerinizin sonuçları günlük işlevinizi, kişisel yaşantınızı, sosyal ilişkilerinizi, uyku veya beslenlenme düzeninizi yani bütünüyle etkilemiş görünüyor.
Deneyimler; duygular, düşünceler, davranışlar, fiziksel semptomlar ve çevresel faktörlerden oluşur. Bu faktörler birbiriyle döngüsel etkileşim halinde ilerler. Bu döngünün temelinde olumsuz düşünceler, inançlar yatar. Olumsuz düşünceler duygularımızı oluşturur, davranışlarımızı, fiziksel semptomlarımızı tetikler hale gelir. Olumsuz düşünceleri tanımlayıp farkındalık oluşturduğunuzda, değiştirdiğinizde duygularınızın düzeyi azalacak, tetiklenen davranışlar, fiziksel semptomlar da aynı oranda değişim gösterecektir. Anlattıklarınız üzerinden birlikte örnekle ilerleyelim.
DUYGU: kaygı, korku
DÜŞÜNCE:
DAVRANIŞ: yemek yememek
FİZİKSEL SEMPTOMLAR: mide bulantısı, kalp çarpıntısı
Yukarıda örnek de olduğu gibi duygularınız, davranışlarınız ve fiziksel semptomlarınızı oluşturan tetikleyen olumsuz düşünceleriniz net değil, farkında değil görünüyorsunuz. Bu nedenle öncellikli olarak olumsuz inançlarınızı farkında olduğunuzda baş etme becerilerinizi oluşturmanız kolaylaşacaktır.
- Kaygılanmada/korkmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
- Kaygılandığınız ya da korktuğunuz tam o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
- Yemek yememe isteği olmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
- Yemek yememe isteği olduğu o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
- Mide bulantısı, kalp çarpıntısı gibi fiziksel semptomlarını olmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
- Mide bulantısı, kalp çarpıntısı gibi fiziksel semptomlarınız yaşandığı tam o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplar kapsamında olumsuz düşüncelerinizi, inançlarınıza yönelik farkındalık oluşturabilirsiniz. Verdiğiniz cevapları yazarak görmeniz, somut bir şekilde görerek farkında olmanıza gerçekçi bir şekilde bakabilmenizi sağlayacaktır.
Olumsuz düşüncelerinizi fark ettiğinizde kaygınızı tetikleyen durumları değerlendirebilirsiniz. Felaket senaryo üzerinden değerlendirip gerçekçi bir bakış açısıyla üzerine giderek baş edebilirsiniz.
Çevrenizde güvendiğiniz bir yakınınızla, aileniz ya da arkadaşlarınızdan biriyle bu sürecinizi, duygularınızı paylaşarak sosyal destek alabilirsiniz. Sosyal destek almanız sorunu tamamen çözemeyebilir ancak yalnız olmadığınızı hissetmenize, rahatlamanızı sağlayabilir.
Sevgili danışan, süreçle ilgili baş etmekte zorlanıyorsanız bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.