Psikoloji

Kaygılarımı nasıl törpülerim?

Gizli Kullanıcı26 Aralık 2024 18:28

Önceden de sürekli kaygılı biriydim. Sürekli olabileceğin en kötüsünü düşünüp kendimi ona göre ayarlıyordum. Ama oğlum doğduğundan beri korkularım da arttı. Kaygılarım bu sefer oğlumla ilgili. Onunda benim gibi olmasını istemiyorum . Onun hayatını ona zehir etmek istemiyorum. Kaygılarını sağlıksız olduğunu bildiğim için sürekli kendime hatırlatıyorum düzelmeye çalışıyorum. Bunun bana annemden geldiğini çocukluk yaşantılarımın mirası olduğunun farkındayım. Kötümser bakış açısını nasıl atabilirim?

Bu soru 26 Aralık 2024 21:56 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Kendinizi dürüstlükle ifade edip hayatınıza dair attığınız bu değerli adımı tebrik ediyorum.

Bahsettiklerinizden çocukluğunuzdan gelen kaygı problemleriniz olduğunu ancak son zamanlarda oğlunuzun da olmasıyla birlikte korkuya eşlik eden kaygılarınızın arttığını anlıyorum.

Bu yolda hem kendiniz hem de oğlunuzun geleceği için neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.

Öncelikle kendinize, geçmişinize ve oğlunuzu sağlıklı bir şekilde yetiştirmeye yönelik gösterdiğiniz çabanızı takdir ediyorum. Farkındalığınızın yüksek olması atılacak adımlar için önem teşkil ediyor.

Sizin de belirttiğiniz üzere kaygınız annenizle yani bakım vereninizle kurduğunuz ilişkiye dayanıyor olabilir.

Dünyaya geldiğimiz ilk andan itibaren sevgi, güvenlik, beslenme gibi ihtiyaçlarımızın karşılanmasına ihtiyaç duyarız. Bu ihtiyaçlarımızın yerinde, yeterince ve tutarlı bir şekilde karşılanması ile bakım verenimizle güvenli bağlanma stili geliştirir, karşılanmaması durumunda ise kaygılı bağlanma stili geliştiririz ve bunu diğer tüm ilişkilerimize genelleriz. Eğer siz de böyle olduğuna inanıyorsanız geçmişte yaşadıklarınızı çözümlemeniz gerekiyor. İşlenmemiş travmalar böyle düşünmenize ve böyle hissetmenize sebep oluyor olabilir. Bu yolda tek başınıza olmadığınızı, bir uzman eşliğinde yürütebileceğinizi bilmenizi isterim.

Peki siz bu süreçte neler yapabilirsiniz?

Öncelikle geçmişte yaşadığınız olayları değiştiremezsiniz ama yaşadığınız şu anda olaylara bakış açılarınızı değiştirip işlevsiz düşünce kalıplarının yerine gerçekçi yargıları koymayı deneyebilirsiniz. Örneğin çocuğunuzun da kaygılı olacağına dair düşünceleriniz var ama buna yönelik çocuğunuzun bir davranışı oldu mu, yoksa bu sizin düşüncelerinizden mi ibaret? Aslında görüyorum ki çocuğunuza yönelik ilginiz alakanız oldukça yüksek o halde yanlış düşüncelerinizden kendinizi arındırmayı deneyin.

Kaygılı halinizden kurtulmak için kaynaklarınızı artırabilirsiniz. Yani odağınızı düşüncelerinize değil de sizi tatmin edecek bir hobiye, varsa mesleğinize, çocuğunuza vereceğiniz kaliteli eğitime, sağlıkla yürütebileceğiniz ilişkilere yöneltip yaşam kalitenizi artırmayı deneyebilirsiniz.

Bu düşüncelerinizden bir anda kurtulamayabilirsiniz çünkü bu sizde alışkanlık olmuş olabilir. Bu sebeple düşünceleriniz geldiğinde onlara takılı kalmak yerine bir kağıda yazmayı deneyin. Böylelikle kaygı uyandıran düşünceler sizden çıkmış olacak.

Nefes düzenleme egzersizleri de size yardımcı olabilir. Örneğin 4- 7- 8 tekniği ile rahatlayabilirsiniz.

4 saniyede nefes alıp 7 saniye nefesinizi tutup 8 sanayide vermeyi denediğinizde bedeninizdeki rahatlamayı fark edebilirsiniz.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psk. Fatma Gizem Bitgen


Cevaplanmış benzer sorular