Romantik İlişkiler

Kaygılı bağlanmamı nasıl çözebilirim?

gultentm8 Ağustos 2024 22:26

İlişkim yeni bitti. Hiçbir şey yokken benden açıklamasız bir şekilde ayrıldı. Daha öncesinde de benzerini yapmıştı. Bu davranışların bende kaygılı bağlanma ortaya çıkardığını düşünüyorum. Bu bağlanma problemini çözmek için neler yapabilirim ve bu süreci en hızlı, sağlıklı bir şekilde nasıl atlatabilirim? Ona geri dönmek istemiyorum ama o gelirse de barışmaktan korkuyorum. İkna olup tekrar bu döngünün içerisine girmek istemiyorum ama içten içe de dönsün istiyorum. Bunu pişmanlığını görmek için mi istiyorum yoksa barışmak için mi bilmiyorum.

Bu soru 9 Ağustos 2024 10:24 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

İlk aşamada yaşadığınız ayrılığı anlamak, ayrılığınızı farkında olmak başa çıkabilmenizdeki önemli bir adımdır. Ayrılığınızla birlikte kaygılı bağlandığınızı fark etmiş ve bu bağlanma stiliyle nasıl baş edeceğinizi bilemiyorsunuz.

Kaygılı bağlanma tarzı, genellikle bireylerin ilişkilerinde yüksek düzeyde bağlılık ve endişe hissetmesiyle ortaya çıkar. Bu tarz kaygılı bağlanma, geçmişte yaşanan ayrılık, terk edilme gibi yaşanan travmalar veya istikrarsızlıklar nedeniyle ya da ebeveynlerimizle bağlanma stilimizle ortaya çıkabilmektedir. Bağlanma, doğumumuzda başlar. Doğduğumuz andan itibaren ebeveynlerimizle bağ kurmaya başlarız. Ebeveynlerimizle kurduğumuz bağlanma şeklini benimsedikten sonra ilerleyen yıllarda yetişkinlik döneminde kurduğumuz diğer ilişkilerde hatta özellikle romantik ilişkilerimizde benzer izleri görürüz. Ebeveynlerimiz tarafından tutarsız davranışlara maruz kaldıysak, ilgi görürken bir anda aşırı ilgisiz bir tutum gördüysek bu yetişkinlikte kaygılı bağlanmayı oluşturmasına destek olur. Romantik ilişkinizin bitimi sonrasında kendi tutumlarınızı gözden geçirdiğinizde ebeveynlerinizle olan bağlan stilinizle ilişkili benzerlikler görüyor musunuz? Bu açıdan bakıp değerlendirerek farkındalık geliştirebilirsiniz.

Kaygılı bağlanmanızı tetikleyen olumsuz inançları, düşünceleri farkında olmanız ve bu düşünceleri yeniden yapılandırmanız olumsuz duygularınızın yoğunluğunu azarlatabilir, tetikleyen davranışlarınızı değiştirmesine destek olabilir.

-Daha önce terk edildiğinizi düşündüğünüz hatırladığınız en eski deneyiminiz nedir?

-Nasıl baş ettiniz? Ya da nasıl baş edemediniz?

-Terk edilirseniz (ayrılık ya da değer gördüğünüz arkadaşınız, ebeveyn tarafından) en kötü ne olur?

-En kötü olabilecek senaryonuzun gerçekleşme ihtimali nedir? Bu ihtimalini destekleyen kanıtlarınız var mı? Varsa neler?

Bu sorular çerçevesinde olumsuz inançlarınızı, düşüncelerinizi farkındalık oluşturarak gerçekçi bakmayı deneyebilirsiniz. Olumsuz inançlarınız, düşüncelerinizi yeniden yapılandırdığınızda eski partnerinize olan duygularınızın yoğunluğu azalacak ya da az olduğunu fark edeceksiniz ve tekrardan barışmaya yönelik davranışlarınızın önüne geçmenize destek olabilecektir.

Bu sürecinizle ilgili duygularınızla baş etmekte zorlanıyorsanız psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular