Kendimi çok yorgun mutsuz ve değersiz hissediyorum. Bununla nasıl baş edebilirim
Çok değişken bir ruh haline sahibim. Bazen çok enerjik ve mutluyken bu çok nadir. Çoğu zaman mutsuz ve kendimi yorgun hissediyorum. Hayatımda iyi ilerleyemiyorum. Erteleme ve unutkanlık gibi davranışlarim var. Birde sürekli baş ağrısı çekiyorum. Strese bağlı mide rahatsizliklarim da var ne yapacağımı bilmiyorum. Yaşım gibi davranmak istiyorum. Normal insanlar gibi. Çok üzülüyorum durumuma. Benim neyim var? Lütfen yardım edin.
Bu soru 8 Ocak 2025 22:28 tarihinde Psikolog Esra Yıldız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Yaşamış olduğunuz bu durumu benimle paylaşma cesaretini gösterdiğiniz için öncelikle sizi tebrik ederim. Yaşadığınız duyguları çok iyi anladığımı bilmenizi isterim. Gerçekten zor bir süreçten geçiyorsunuz ve bu gibi duygularla başa çıkmak yalnızca bedenen değil, ruhsal olarak da yorucu olabilir. Şimdi her bir durumu daha yakından inceleyerek sizi rahatlatabilecek bazı önerilerde bulunmak istiyorum.
Ruh hali değişkenliği çok yaygın bir deneyimdir, özellikle duygusal ve fiziksel yorgunluk yaşayan bir kişi için. Bazen dışsal faktörler (sosyal baskılar, iş yükü, ailevi sorumluluklar) ruh halini etkileyebilir. Bazen de içsel bir dengeyi kurmak zor olabilir. Bu enerjik ve mutlu olduğunuz zamanları daha fazla takdir etmeye çalışmak, onların tadını çıkarmak sizi daha iyi hissettirecektir. Fakat bu zamanlar çok nadir olduğu için, kendinize nazik olmanız çok önemli. Ruh hali dalgalanması, zaman zaman stres ve kaygı gibi duygusal durumlarla da bağlantılı olabilir. Önemli olan döngünüzü fark etmek ve hayatınızdaki bu döngüyü neden yaşadığınızı çözümleyebilmek yönünde olmalıdır.
"Çoğu zaman mutsuz ve kendimi yorgun hissediyorum." demiştiniz,
Bu da yaygın bir duygu olarak günümüzde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır, özellikle stresin ve yükün fazla olduğu dönemlerde yoğunlaşır. Sürekli yorgunluk, bedensel ve zihinsel tükenmişliğin belirtisi olabilir. Hem fiziksel hem de ruhsal yorgunluk uzun süre devam ediyorsa, bu tükenmişlik hissi zamanla daha da ağırlaşabilir. Kendinize zaman ayırmak, hatta bazen hiçbir şey yapmadan dinlenmek, bu yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olabilir.
"Hayatımda iyi ilerleyemiyorum."
Bu tür düşünceler, genellikle özgüvenideki düşüşten veya stresin bir sonucu olarak karşımıza çıkmış olabilir. "İyi ilerlememek" bir nevi kendi beklentilerinize ve toplumun dayattığı standartlara göre bir kıyaslama yapmaktan kaynaklanmaktadır. Unutmayın ki her kişi farklıdır. Herkesin hayatı farklıdır ve herkes yolunda farklı bir hızda ilerler. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamadan, küçük adımlarla da olsa kendi yolunuzda ilerliyor olmanız bizim için çok değerli. Bir adım ileri gitmek, bazen tek bir nefes almak, bazen küçük bir hedefe ulaşmak bile ilerleme sayılabilir.
"Erteleme ve unutkanlık gibi davranışlarım var."
Bu durumlar, yapmanız gereken işleri yapmaktan kaçma, kaygılarından dolayı odaklanamama haliyle ilgili olabilir. Unutkanlık da, zihinsel yoğunluk ve aşırı yüklenmişlik ile bağlantılıdır. Bu konuda biraz daha organize olmayı deneyebiliriz: Bir liste yapmak, her gün küçük hedefler koymak, adım adım ilerlemek gibi. Bu şekilde, işler birikmeden tamamlanabilir ve kaygının önüne geçebiliriz.
Baş ağrılarınız ise, stres ve duygusal yüklerin bedensel yansıması olabilir. Aynı zamanda kas gerginliği, uyku eksikliği veya mide problemleri de baş ağrılarını tetikleyebilir. Bu durumun uzun süre devam etmesi, daha derin bir sağlık problemi olabileceğini de gösterebilir, bu nedenle bir sağlık uzmanına danışmak burada en güvenilir sonucu bize verecektir. Baş ağrılarınızı azaltmak için düzenli su içmek, biraz fiziksel aktivite yapmak, doğru nefes teknikler uygulamak faydalı olacaktır.
Sevgili Danışan, bu durumda ne yapabileceğinizi bilmediğinizden bahsetmiştiniz. Unutmayın yalnız değilsiniz. Bu durumda ne yapacağınızı bilmemek, gerçekten kaybolmuş hissedebileceğiniz bir nokta olabilir. Ama unutma, bu hislerin geçici olduğunu ve bu durumun üstesinden gelebileceğinizi hatırlamak önemlidir. Bir profesyonelden, yani bir terapistten destek almak, bu karmaşık duygularla baş etmenizi kolaylaştıracaktır. Bir uzman yardımı ile duygularınızı daha rahat anlamlandırabilirsiniz.
Yaşamış olduğunuz ve hissetmiş olduğunuz duyguları çok iyi anlıyorum. Tanı odaklı bakmaktansa yaşadığınız tüm olayları bir bütün halinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Hayatınızın birçok noktasında belki de tek başınıza mücadele etmek durumunda kalmış olabilirsiniz. Zorlanmış olabilirsiniz ama unutmayın geçmişte yaşamış olduğunuz tüm her şey sizi şu anki halinize getirdi. Geçmişteki olumsuz deneyimlerinizin olmasaydı şu anki siz olamazdınız. Duygusal yüklerini biraz hafifletmek için günlük hayatta size iyi gelecek küçük adımlar atmayı ihmal etmeyin: dinlenmek, nefes almak, basit hedefler koymak… Bunlar bir süre sonra sizi daha iyi hissettirebilir.
Hoşça kalın,
Sevgiler,
Psikolog Esra Yıldız