Psikoloji

Kendimi nasıl toparlarım

Gizli Kullanıcı28 Ağustos 2024 15:31

Ben mezuna kaldım bu yıl tekrar sınava hazırlanan bi öğrenciyim geçen yıl başta güzel çalışsam da sonradan bırakmıştım ve çok kötü bi döneme girmiştim isteksizlik hevessizlik sürekli ağlamalar panik ataklar sürekli uyuma isteği fln sonra yavaş yavaş geçti ama sınavdan başarısız bie sonuç aldım şimdi tekrar aynı döneme girdiğimi hissediyorum daha yolun başındayım sınav için hazırlanmam için önümde yeterli sürme var evet ama ben bu süreyi de batırmak istemiyorum yine aynı döneme girip aylarca iğrenç bi şekilde yaşamak istemiyorum bu durumu nasıl basabilirim bilmiyorum panik ataklar geliyor böyle bi anda oluşan boğulma hissi nefes alamama hissi el titremeleri ağlamalar ve ağlamayı durduramamalar sürekli böyle ben bir şeylere odaklanmakta zorluk çeken biriyim ki bu saydığım şeyler yüzünden de daha çok zorlanıyorum hiç istek kalmıyor hiç bir şey yapamıyorum odak hiç kalmıyor kendimi derslerime veremiyorum yaptığım bi ise veremiyorum sürekli bir şeyleri mahvediyorum bi durum annemin gözüne çok batıyor istediği gibi birisi asla olamıyorum hiç bir şeyi başaramıyorum ne kadar çabalasam da yine dönüp dolaşıp şu döneme giriyorum ben yoruldum gerçekten çok yoruldum canım çok yanıyor ve hiç görmüyor annem ne zaman panik atak gelse ne bileyim şu saydıklarım olduğunda fln böyle istemsizce kendime zarar verme düşünceleri oluşuyor ve engel olamıyorum bu düşüncelere artık gerçekten yoruldum iğrenç hissetmekten kendimden nefret etmekten nasıl toparlanırım bilmiyorum

Bu soru 28 Ağustos 2024 20:07 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, özellikle sınav senesindeki öğrencilerle çalışırken senin hissettiklerini hisseden, senin cümlelerini kullanan birçok öğrenci ile tanıştım. Bu konuda yalnız ve çaresiz olmadığını bilmeni isterim. Sınavlar başlı başına bir stres kaynağıdır. Çoğu öğrenci bu stresle başa çıkabilirken, başa çıkamayan öğrenciler ise sınav kaygısı yaşar. Sınav kaygısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında ebeveyn tutumları oldukça önemlidir. Ebeveynlerin de kaygılı kişiler olduğu durumlarda kendi kaygı durumlarını çocukları üzerinden gidermeye çalışabilirler, aşırı kontrolcü ebeveynler yine sınav kaygısının en büyük nedenlerinden biridir, mükemmelliyetçi anne-babaya sahip olan kişiler kendi performanslarının mükemmel olması gerektiği inancını taşırlar, ve bu mükemmel olma isteği yüzünden durumları ertelerler, mükemmel olmayacaksa hiç olmasın, ya hep ya hiç düşüncelerinin altında bu düşünce yatar, isteksizliğinin altında bu nedenin varlığını sorgulamalısın.

Sıklıkla panik atak geçirdiğini söylüyorsun, panik atağın yaşamının bir parçası olmasına izin vermemelisin, panik atak öldürücü bir hastalık değildir ancak panik atak geçirildiği zamanlarda kişi öleceğini düşünebilir. Bunun da en büyük nedeni vücudundaki belirtilerdir; hızlı kalp atışı, hızlı nefes alma, el ayak titremesi, baş dönmesi. Peki senden uzun bir merdiven bulup hızlı bir şekilde inip çıkmanı istesem de aynı belirtileri yaşarsın değil mi ? O zaman bu belirtiler felaket habercisi değildir, bu belirtilere yüklediğin anlam felaketleştirir. Panik atak anlarında nefesini kontrol ettiğinde kalbinin de yavaşladığını fark edeceksin, nefesine odaklanmak sana iyi gelecektir.

Son olarak sana mindfulness terapinin kaygı ile ilgili nefes egzersizlerinden bahsetmek istiyorum, bu egzersizlere YouTube üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsin.

Senin için oldukça önemli bir sene olduğunu anlayabiliyorum, geçen seneden çok daha fazla bilgiye sahipsin ve önünde gerçekten uzun bir süreç var, yaşamış olduğun pes etmeler yapamayacağını düşündüğün için olabilir, ancak mezuna kalmışsan yapabileceğine inandığın içindir. Bu inancından vazgeçmemeni dilerim. Paylaşımlarından terapi desteğinin sana fazlasıyla iyi geleceğini düşünmekteyim, özellikle panik ataklarının kontrol altına alınması gerekli ki sen bu sürede yks ile uğraşabil. Terapi desteğini düşünmeni isterim.

sevgiler.

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Konuşmanız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim bu şekilde içimdekileri anlatmak iyi geliyor ayrıca önerdiğiniz YouTube üzerindeki terapiye bakacağım ve gerçek bi terapiyi ben de düşünüyorum en azından daha iyi hissetmek icin

Cevaplanmış benzer sorular