Kendini ifade edememe
Kendimi ifade edemediğim zaman haklı olsam bile konuşamıyor ve ağlıyorum. Böyle olması çok can sıkıcı. Ağlamak istemiyorum sadece basit de olsa rahatça konuşabilmeyi isterdim. Mesela bugün ablamla kavga ettik ve annem beni arayıp ne olduğunu sordu, her zamanki gibi sadece ağladım yazmak istedim ama o an ağlayarak anlatmak durumunda kaldım. Okulda da bazen bunu yaşıyorum dışardan ne kadar ezik göründüğümün farkında olmak da acıtıyor
Bu soru 16 Temmuz 2024 10:56 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Öncelikle bu durumun temelinde bastırılmış duygular yatıyor olabilir. Bu durumu çözümleyebilmek adına duygularınızın anlam kazanmasına destek sağlamanız gerekebilir bunu da yazıya dökerek de ifade edebilirsiniz. Duygularınızı analiz etmek ilk etapta zor gelebilir bunu yaşarsanız duygular temelinde adım adım da ilerleyebilirsiniz. Örneğin; Üzüntü duygusunu seçtiğinizi var sayarsak… Üzüntü ben de neyi ifade ediyor? Üzülünce bedenimde neler oluyor? Bedenimde olan bu durumun dili olsa bana ne derdi ? Gibi duygularla ilgili adım adım analizler yapabilmekte önemlidir. Bastırılmış duyguların beraberinde bir çok durum sizi tetikleyebilir, sizi belli bir döngüye sokabilir. Bunu yaşamamak adına duygularınızı ve tetikleyicilerinizi analiz etmeniz önemli bir adım olacaktır.
Sizin yaşadığınız olayda haklı olduğunuz zaman kendinizi ifade edememeniz sizde sıkışmışlık ve anlaşılmama hislerini yaratıyor olabilir. Bunlar da beraberinde karşınızdaki kişiye ve kendinize öfke duymanıza sebep oluyor olabilir. Biliyoruz ki öfke aslında birçok duygunun birikmesiyle ortaya çıkan bir tepkidir aslında.Bunu kesin olarak değerlendirebilmek adına sizinle ilgili temel bir çok bilgiye hakim olmamız gerekir. Anlattıklarınızdan yola çıkarak bu değerlendirmeyi yaptığımızda kendinizi ifade edememek bastırılmış hissiyatına kapılmanıza neden olabilir. Bastırılmak ve ifade edememekle yaşadığınız durumda o duyguyu ifade edememenin verdiği hisle duyguyu dışa atmaya ihtiyaç duyduğunuz için bunu ağlama yoluyla dışarıya aktarıyor olabilirsiniz. Öncelikle neden kendinizi ifade etmekte zorlandığınızın analizini de yapmanızı öneririm. İfade etmemde karşılaştığım engeller ne ? İfade edememek benim kendimle ilgili nasıl inançlara kapılmamı sağlıyor gibi değerlendirmeler yapmanız önem taşır.
Öncelikle karşınızdaki insanlara ifade etme arayışına girmeden önce durumlarla ilgili, kendinizle ilgili değerlendirme yapmanız sağlıklı bir sürece destekçi olabilir. İfade etmeniz karşısındaki engelleri belirleyin. Karşınızdaki insanın jesti mi sizi rahatsız ediyor, tavrı mı ses tonu mu ? Bunu belirleyip zihninizde o sıra onu analiz edebilirsiniz. Neyi İsteyip Neyi İstemediğinizi Anlamaya Çalışını:
Örneğin, eşinizle birlikte iş çıkışından sonra beraber yemek yemeğe gitmek istediğinizi düşünelim. Ama eşiniz işten geldikten sonra bugün gerçekten onun için yorucu geçtiğini ve kendisinin çok yorgun hissettiğini sizden bugün de evde yemek yemek istediğini size isöylemiş olsun.
Siz de tepkinizi eşinize bağırarak ve ağlayarak ifade ederseniz bu durumda eşinizle aranızda sağlıklı bir iletişim söz konusu yaşanamamış olur ve hem yemeğe gitmemiş hemde eşinizle sağlıklı bir iletişim kuramamış ve birbirinizi kırmış olursunuz. Burada sizin istediğiniz eşinizle birlikte dışarda sağlıklı bir şekilde vakit geçirmek değil miydi aslında?
Bu durumu istemediğiniz bir sonuca getirmektense yeni oluşan duruma göre isteklerimizi tekrardan kendimizi sağlıklı bir şekilde ifade ederek yönlendirebiliriz. O an dışarı çıkamamış hatta bu durumda çok üzülmüş olabilirsiniz. Eşinize uygun bir zamanda o anın verdiği üzüntü ve kırgınlıkla kendinizi ifade etmek yerine daha sağlıklı bir anda ve güzel bir ses tonuyla bu durumdan kırıldığınızı ve bunun sizin için aslında çok özel ve güzel olacağını düşündüğünüzü ifade edebilirsiniz. O gün o yemeğe gidememiş olabilirsiniz ama eşinizle sürdürdüğünüz sağlıklı iletişim sayesinde hem kendinizi güzelce ifade etmiş hemde bu duruma daha pozitif bir yönle karşılık vermiş olursunuz.
- Derin bir nefes alıp olaylara bir adım geriden bakmak size her zaman daha iyi gelecektir. O an her şeyi çözümlemek zorunda değilsiniz. Derin bir nefes alıp olaylara daha sakin bakmak ve ona göre kendinizi en doğru ve güzel biçimde ifade etmek size iyi gelecektir. Durumu analiz etmek daha sağlıklı bir yaklaşım sunacaktır.
- Kendinizi o an sözlü bir şekilde ifade edemiyor olabilirsiniz. Ya da kendinizi toplu bir ortamda rahatça ifade edemiyor da olabilirsiniz. Böyle durumlarda kendinizi en iyi ifade edebilecek durumu belirleyin.
- Kendinizi rahat hissetmeye çalışın. Bu sizin kendinizi ifade edebilmeniz noktasında önemli bir püf noktadır. Kendinizi bulunduğunuz ortamda ne kadar rahat ve güvende hissederseniz kendinizi ifade etmeniz o kadar kolaylaşacaktır.
Lütfen bu durumu kontrol etmekte zorlanıyorsanız, işlevselliğinizi etkilemeye devam ediyorsa profesyonel yardım almayı ihmal etmeyiniz.
Sağlıklı günler dilerim…