Sosyal Hayat

Konfor Alanımın Dışına Çıkamıyorum

Gizli Kullanıcı3 Temmuz 2024 10:48

Sanarım konfor alanı deniyor... Benim sadece belli aktivitelerim var. Mesela pizza yerken sadece vejeteryan pizza yerim başka bir tür yiyemem. Belli bir alan dışına çıkamam. Yakın akrabalarım hariç diğer akrabalarımla konuşamam. Yeni bir okula geçtiğimde insanlarla tanışmaktan korkarım. Neden oluyor bilmiyorum ama belli şeylerin dışında hiçbir şey yapamıyorum. Bir yere gidince eğlenemiyorum bile. Yargılanmak beni çok korkutuyor. Babam da bundan şikayetçi. Mesela bizi dışarı çıkartıyor, ben bilmiyorum neden ama tek bir hareketim bile anı mahvedecek gibi hissediyorum. Bu yüzdende öylece tepkisiz duruyorum. Bu benim arkadaş çevremi de etkiliyor. Yemek planları kuruyorlar ama ben seçici biri olduğum için ortada kalıyorlar. Bir plan kurulduğunda beni katmadan kurun diyorum bazen. Onlarla birlikte dışarı çıkmak beni geriyor. Her an beni yargılacaklarmış gibi hissediyorum. Çok uzun oldu. Teşekkür ederim.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan, 


Konfor alanınız sizin kendinizi rahat hissettiğiniz ve rutinizin bozulmadan devam ettiği o alıştığınız alan. Bu alam tıpkı güvenli bir liman gibidir. Bu alan her zaman konforlu, mutlu hissettirmez. Çünkü yeni deneyimlere açık olmadıkça sosyal ortamdan uzaklaşma, risk almadıkça monotona bağlanma gibi olumsuz süreçler de yaşanır. Konfor alanı olarak tanımladığınız kavram rahat hissettiren bir konfor alanı değil daha çok tanıdık, bilindik olarak hissettiren bir alandır. 


Bireysel veya sosyal yaşantınızda karşılaşabileceğiniz ilişkiler ya da problemlerle başa çıkmakta stresli olduğunuzdan güvenli bir limanınıza sığınmak isteyebilirsiniz. 


Deneyimleriniz eşliğinde edindiğiniz aşırı kaygılanma hali, stres faktörleri nedeniyle yaşantınızda kendinizi kontrol altında tutmak için güvenli limamda bulunmak isteyebilirsiniz. 


Sosyal ilişkilerinizde eleştirilere karşı aşırı düşünme eğilimi ya da kafaya takma hali varsa eleştirilerle baş etmekte zorlanmaktan kaynaklı yeni bir şey yapmayarak, rutininizden çıkmayarak güvenli limanınızdan ayrılmak istemiyor olabilirsiniz.


Davranışlarınızın veya sözlerinizin bulunduğunuz her ortamı bozacağını hatta mahvedeceğinizden söz ettiniz. Bu düşüncenizi destekleyen geçmiş deneyimlerinizde hatırladığınız en eski anınız nedir? O dönem bununla nasıl başa çıkmıştınız? 


Geçmiş yaşantımızda hatta bazen çocukken yaşadığımız olumsuz deneyim sonrasında düşünceler otomatikleşir hale geliyor. Siz yeni deneyim yaşasanız da konfor alanınızdan çıkmasanız da “Girdiğim ortamın düzenini mahvediyorum.” gibi oluşan otomatik düşünceniz olumsuz duygularınızı ve davranışlarınızı tetikliyor. 


Bu aşamada düşüncelerinizi tanımlayarak, değerlendirerek farkındalık oluşturabilirsiniz. Düşünceniz siz ne hissettiriyor? Düşünceniz hangi davranışlarınızı tetikliyor? Düşüncenizi fark edip değiştirdiğinizde davranışlarınız da aynı oranda değişecektir. 


Mesela;


•Yargılanırsanız en kötü ne olabilir? 


•Yargılandığınızda oluşacak en kötü senaryonun gerçekleşme olasılığı nedir? 


•Senaryoyu gerçekleştirecek gerçekçi kanıtlarınız var mı? Varsa bunlar nedir? 


Düşüncelerinizle en kötü senaryoyu kurarak baş edebilirsiniz. Kurduğunuz senaryoya gerçekçi yaklaşmanız farkındalıklarınızı oluşturacak veya değiştirecektir.


Sevgili danışan, konfor alanınızın zorlayıcı olduğunu kabul edin, farkındalık oluşturunuz. Konfor alanından uzaklaştığınızda duygularınız acı verici hissetirse de bu olumsuz duyguların sonu olduğunu hatırlayın. Yeni deneyimlerden kaçınmayın. Cesaret göstererek bir adım atın. Attığınız adımın büyüklüğünün bir önemi yok. Küçük hedefleri belirleyip gerçekleştirerek asıl hedefinize ulaşabilirsiniz. 


Son olarak yaşadığınız bu süreç zorlayıcı olabilir. Başa çıkmakta zorlandığınız esnada psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

alinti

Dedikleriniz çok yarıdmcı olacak. Çok teşekkür ederim.

Cevaplanmış benzer sorular