KPSS Odaklanma problemim için ne yapabilirim?
Kpss hazırlanıyorum şiddetli odaklanmada sorun yaşıyorum mesela ders çalışıyorum aklıma bir sürü sorunlar geliyor hayatta yaşadığım sorunları kafamdan atlatamıyorum ders çalışırken sürekli aklıma geliyor bu durum beni fazlasıyla rahatsız hissettiriyor bunun için nasıl bir yol izleyebilirim. Bu duurm özellikle hayatımda tembelliğe sebebiyet veriyor. Gün boyu bir düşündüğüm de oluyor. Dersler, aile hayatı, arkadaşlık ilişkileri, erkek arkadaş vs. Gibi durumlarda yaşanan sorunlara örnek verebilirim.
Bu soru 13 Ağustos 2024 19:45 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Sınav sürecine kadar olan dönemde zaman zaman odaklanma problemleri yaşamanız oldukça doğaldır. Bir hedef uğruna harcamakta olduğunuz efor ile birlikte yaşamakta olduğunuz stres, gelecek kaygısı odak sürenizi günden güne azaltabilir. Ancak odağınız ciddi oranda etkilenmekte ve ders çalışma veriminiz düşmekteyse, harekete geçmeniz gerekmektedir.
Sınav stresi dışında, hayatınızın diğer alanlarında yaşamakta olduğunuz sorunlar nedeniyle sık sık odağınızı kaybettiğinizi anlamaktayım.
Öncelikle "düşünce saati" uygulamasını denemenizi öneriyorum.
Düşünce saati;
Gün içerisinde, özellikle de çalışma esnasında zihnimizi kurcalayan sorunları, gün içerisinde belirlemiş olduğunuz saat dilimine kadar erteleyerek odaklanma seviyenizi arttırmanıza yardımcı olur.
Odağınızı dağıtan düşünceler aklınıza geldiğinde " Bu düşüncelerimi akşam ..... saatleri arasında detaylıca düşünüp değerlendireceğim." diyebilmek sorunları çalışma süreciniz boyunca ertelemenize yardımcı olacaktır.
Sınav sürecinde yaşanılan stres nedeniyle olay ve durumlar kontrolümüzden çıkmış gibi hissedebilir, neyi ne zaman yapmamız gerektiği konusunda bir karmaşa içerisinde hissedebiliriz. Bu karmaşadan kurtulabilmek, bir düzen oluşturabilmek ve çalışma veriminizi arttırabilmek için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Bunun dışında çalışma ortamlarınızı zaman zaman değiştirmenizi öneriyorum. Çalışma esnasında zihniniz karışmaya başladığında çevrenizdeki nesneleri sayabilir ve derin nefes alarak çalışmanıza geri dönebilirsiniz.
Odağınızın zaman zaman bozulmasının çok doğal bir durum olduğunu bilmelisiniz.
Çalışma sürenizi kısa tutarak sık molalar ile daha verimli çalışabilirsiniz.
Unutmayınız ki, her insanın odaklanma ve çalışma verimliliği birbirinden farklıdır.
Kademeli olarak çalışma sürelerinizi arttırarak verimliliğinizi gözlemlemelisiniz. Gözlem ve denemeleriniz göre kendinize özel bir çalışma stili yaratabilirsiniz.
Bu süreçte yerine getirmiş olduğunuz görevler için kendinizi ödüllendirmeyi unutmayınız. Motivasyonunuzu kaybetmeyiniz.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Sizlere bol motivasyon ve sağlıklı günler diliyorum.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın