Aile

Manipülatif çevre sorunları

Gizli Kullanıcı10 Şubat 2025 21:49

Merhaba, nasıl başlasam pek bilemedim ama şöyle diyelim her şey benim üniversiteye gitmemle başladı. Çocukluk arkadasım aynı zaman da kuzenimle aynı şehirdeyim aynı yurt ve aynı kat ilk başta çok sevindik mutlu olduk falan sonra olaylar gelişmeye başladı. Kendisinin ailesinin durumu iyi sürekli gezmek isteyen biri tabii ki ben bütçeme göre hareket etmek zorundayım kendi hem kredi alıyor hem de ailesinin durumu iyi ayrıca extra kredi borcunu da girmiş. Neyse, tabii ben o ve arkadasları gibi olamam. Ben ilk gittiğim de misafir ögrenciydim yurtta doğal olarak ücret ödemeden yemek yiyemiyorum 2 gün falan ben dedim ona gidelim diye sonra beni aramadı yazmadı sormadı nasılsın diye üzüldüm ama belli etmedim. Daha sonra kendisinin sevgilisi var o gelecekti çocugun da arabası var kuzenim dedi gelsin gezelim sende gel bizle.

Ben kimseye demem beni de götür sevgilinle giderken diye. Neyse bunlar bana dediler işte gidelim diye bende o gün nasıl hastayım ama felaket yatak döşek yatış yani dedim ben gelemem kuzenimin 2 tane de yakın kız arkadası var onlarla gittiler. Bi süre sonra okuldan çıkınca dedim kuzenime bittiyse dersin birlikte geçelim benim ki bitti dedim yok beni sevgilim alacak dedi tamam dedim Sonra bir gün yurtta oturuyorduk fotolara bakarken ne göreyim benim o birlikte dönelim dediğim gün diğer 2 kız arkadası sevgilisi buluşmuş ve bana dememişler o gün nasıl kırılıp üzüldügümü anlatamam agladım resmen ama belli etmedim tabi bunları söyledim ona sonra haklısın dedi ama neye yarar artık. Böyle de çok mu ayrıntı anlatıyorum acaba. Kendinin 1 kız arkadaşı ben kuzenim çaşıya gittik benim beğendiğim bi ceket vardı arkadası da beğendi denedik kuzenim bana dedi ki arkadası da bu arada kemikli balık etki bi kız güzel de kız güzele güzel derim ben çekinmem.

Neyse işte bi an demesin mi sana da güzel oldu ama x arkadasıma daha güzel oldu diye şok oldum. Böyle böyle mesafe girdi böyle bi olay yine oldu hemen hemen aynısı ya bi arkadasın iyi niyetle o lafı demediğini anlıyor insan artık birey olduk büyüdük ama nasıl kalbim kırıldı anlatamam. Sonra teyzemin dügün günü çıkışta tatlı yiyelim dedik 5 kuzen o sonra bi şekilde kaldı bende eve gıdıyorum dedim akşam hepsi gitmiş beni çagırmadılar bile insan çok üzülüyor anlıyor musunuz.

Şuan ağlıyorum resmen diğer bi kuzenim niye uzaksınız falan demiş saçma bi durum olmuştu onu söylemiş yani boş bir şey cidden. Sonra kuzenime konuştun mu diye böyle yapıyor demiş çevrem beni manüpüle edip suçu benim üstüme atmaya çalışanlarla dolmuş. Ne yapacağım bilmiyorum artık

Bu soru 19 Şubat 2025 15:57 tarihinde Psikolog Betül Canbel tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Öncelikle, yaşadıklarının seni ne kadar üzdüğünü ve yalnız hissettirdiğini anlayabiliyorum. İnsan, özellikle de en yakın hissettiği kişiler tarafından dışlandığında büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilir. Sen de bu süreçte, kuzenin ve çevrendeki insanların seni anlamadığını, değer vermediğini ve zaman zaman manipülatif davrandıklarını hissediyorsun. Bunun nasıl bir üzüntü yarattığını tahmin edebiliyorum ve hislerini paylaşmanın çok değerli olduğunu söylemek istiyorum.


Şu an yaşadığın durum, hem duygusal hem de psikolojik olarak seni yıpratıyor olabilir. Ama bilmelisin ki bu yalnızca senin başına gelen bir şey değil; birçok insan, özellikle de yeni bir çevreye girdiklerinde benzer deneyimler yaşayabiliyor. Üniversiteye başlamak, kendini daha fazla keşfettiğin, yeni insanlarla tanıştığın ve belki de eski ilişkilerini gözden geçirdiğin bir süreçtir. Bazen bu süreçte, bazı ilişkilerin yıprandığını ya da eskisi gibi olmadığını fark edebilirsin. Ancak bu, senin değerli olmadığın anlamına gelmez.


Manipülatif insanlar, genellikle başkalarının duygularını göz ardı eden, kendi isteklerini ve çıkarlarını ön planda tutan kişilerdir. Senin yaşadığın örneklerde de görüldüğü gibi, bazen insanlar farkında olmadan veya bilinçli bir şekilde başkalarını dışlayabilir, suçluluk hissettirebilir veya değer görmediğin hissini uyandırabilir.


Manipülatif davranışlar genellikle şu şekillerde ortaya çıkar:


Planlardan haberdar edilmemek, bir grupta yalnız bırakılmak veya göz ardı edilmek.


Karşı tarafın yanlış davrandığı durumlarda bile seni suçlu hissettirmesi.


Açıkça dile getirilmeyen ama seni rahatsız eden, inciten veya dışlayan davranışlar.


Böyle bir çevrede bulunmak, insanın özgüvenini ve kendine olan inancını zedeleyebilir. Ama unutma ki, başkalarının sana nasıl davrandığı, senin ne kadar değerli olduğunu belirlemez.


Yaşadığın kırgınlık ve hayal kırıklığı tamamen doğal. Birçok kişi, kendisini en yakın hissettiği kişilerden gelen ihmal karşısında üzülür. Önemli olan, bu duygularını bastırmak yerine kabul etmek ve onların sana ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışmaktır.


Kendine şu soruları sorabilirsin:

“Bu arkadaşlık gerçekten bana iyi geliyor mu?”

“Beni üzmelerine izin vermek zorunda mıyım?”


Duygularını küçümsemek yerine, onların sana rehberlik etmesine izin ver. Eğer üzülüyorsan, bu durumun senin için sağlıklı olup olmadığını düşünmelisin.


Eskiden daha yakın olduğun biriyle zamanla mesafenin açılması, doğal bir süreç olabilir. Ancak bir ilişkinin sana iyi gelip gelmediğini anlamak için şu soruları kendine sorabilirsin:

“Bu insanla vakit geçirmek beni mutlu mu ediyor, yoksa daha çok üzülmeme mi neden oluyor?”

“Bu ilişkide kendimi değerli hissediyor muyum, yoksa sürekli kendimi kanıtlamaya mı çalışıyorum?”


Eğer bu ilişkinin sana zarar verdiğini hissediyorsan, onu devam ettirmek zorunda değilsin. Bazen, insanlar değişir ve yollar ayrılır. Bu, senin eksikliğin ya da hatan değildir.


Kendini dışlanmış hissettiğinde, yeni insanlar tanımak ve kendine farklı bir sosyal destek ağı oluşturmak sana iyi gelebilir. Üniversite ortamı, yeni insanlarla tanışmak için harika bir fırsattır. Ortak ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışmak için öğrenci kulüplerine veya etkinliklere katılabilirsin.


Bu süreçte şunu hatırlamak önemli: Gerçek dostluk, karşılıklı değer verme ve destek üzerine kurulur. Eğer bir insan seni dışlıyorsa, seni gerçekten hak eden insanlar mutlaka vardır. Onları bulmak için kendine fırsat tanımalısın.


Eğer bir insanın seni manipüle ettiğini veya dışladığını hissediyorsan, net sınırlar koymak önemlidir.


Seni planlara dahil etmeyen insanlarla mesafeni koruyabilirsin.


Eğer biri seni suçlamaya çalışıyorsa, “Bu benim sorumluluğum değil” diyerek kendini savunabilirsin.


Sürekli seni üzen insanlara “Bu şekilde davranman beni incitiyor” diyerek duygularını ifade edebilirsin.


Sınır koymak, insanlara kendini nasıl hissettiğini anlatmanın en sağlıklı yollarından biridir.


Bazen insanlar hayatımızdan çıkarken, bize kendi içsel gücümüzü keşfetme fırsatı sunarlar. Belki şu an zor bir dönemden geçiyorsun ama bu süreç, sana kendi kendine yetebileceğini ve daha güçlü olabileceğini gösterebilir.


Tek başına bir kafeye gitmek, sinemaya gitmek gibi küçük adımlarla kendi başına vakit geçirmeyi öğrenebilirsin. Bu süreçte kendine şu mesajı verebilirsin: “Başkalarına ihtiyacım olmadan da mutlu olabilirim.”


Duygularını yazmak, onları daha iyi anlamana yardımcı olabilir. Günlük tutarak ya da basit bir deftere düşüncelerini yazarak kendini ifade edebilirsin. Özellikle seni kıran anları yazdıktan sonra şu soruları sorabilirsin:

“Bu olay bana ne hissettirdi?”

“Bu hislerle nasıl başa çıkabilirim?”

Bu tür yazı çalışmaları, duygularını işlemene yardımcı olabilir.


Şu an yaşadığın şeyler seni zorluyor olabilir ama unutma ki bu dönem geçici. Yaşadıkların, kendini tanımanı, sınırlarını belirlemeni ve gerçek dostlukları ayırt etmeyi öğrenmeni sağlayacak.


Gerçek dostluk, sevgi ve karşılıklı saygı üzerine kuruludur. Eğer bir insan seni sürekli üzüyorsa, bu ilişkinin sana zarar verdiğini fark etmek önemli bir adımdır. Başkalarının seni nasıl gördüğünü değiştiremeyebilirsin ama kendini nasıl gördüğünü değiştirebilirsin.


Eğer kendini çok kötü hissediyorsan ve bu süreçten tek başına çıkmakta zorlanıyorsan, bir psikolojik danışmandan destek almayı düşünebilirsin. Unutma, kendine yatırım yapmak en önemli şeydir.


Umarım cevabım faydalı olmuştur. Değerlendirilmesini istediğiniz farklı bir soru veya aklınıza takılanları sorabilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Betül Canbel

Cevaplanmış benzer sorular