Psikoloji

Monotonluk, bir şey yapmak isteyip harekete geçememe

esraloji15 Kasım 2024 16:27

Merhaba ben Psikolojik danışmanım bir kolejde rehber öğretmenim. Diğer rehberlikçi ve öğretmenlerden mobbing yiyip göğüslüyorum.

Eve geldiğimde yapmak istediklerimi yapamaktan ziyade kendimi çok sorguluyorum bu sorgulama sonunda annemi suçlayıp duruyorum ve sonunda eve geldiğimde istediklerimi yapmaktan ziyade elimde telefon zihnimi uyuştururken buluyorum .Dışımdan hiçbir şey yok içimde limanları yakıyorum. Kendime olan güvenimi tamamiyle çatal dili ve beni insan içinde "şaka adında aşağılaya aşağılaya" 2019'dan beri kendimi yetersiz hissettiriyor. Bu iş hayatıma da yansıyor. Artık ayağa kalkmak istiyorum ama tutunacak bir bastonu kendime nasıl yapabilirim?

Bu soru 21 Kasım 2024 19:10 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar;

Öncelikle, yaşadığınız bu zorlayıcı durumlar için üzgün olduğunuzu hissettiğimi bilmenizi isterim. İş yerindeki mobbinglerle birlikte olan içsel çatışmalarınızın sizi yıprattığını anlıyorum. Bu farkındalığınızla birlikte harekete geçmeniz, bu döngüyü kırmanızı kolaylaştıracaktır. Kendinizi bu süreçte yeniden keşfederek, kendinizde değişimler yaparak, olumsuz düşünceleri geride bırakarak ve aslında kendinizi yeniden inşa ederek başlayabilirsiniz. İnsanların size karşı olan düşüncelerini engelleyemezsiniz ama o düşüncelere kapılmak ya da kapılmamak sizin elinizde. İnsanların size olan düşüncesi, sizin karakterinizi ve nasıl olduğunu belirlemez. Sizin bunlar karşısında olan duruşunuz ve kendinizle ilgili olan güzellikleri fark etmeniz süreç açısından daha olumlu olacaktır.


Bu süreçte sizi yetersiz hissettiren düşünceleri düşünün ve bunları sorgulayın. Bunların gerçekten sizin düşünceleriniz mi yoksa başka kişilerin size empoze ettiği düşünceler mi bunları belirleyebilirsiniz. Bazen başkalarının bize sürekli söyleyerek empoze ettiği düşünceler bizim düşüncelerimizmiş gibi olup hayatımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kendinizle ilgili olumlu özelliklerinizi sürekli düşünerek bunları kağıda döküp farkındalığınızı arttırabilirsiniz. Çünkü hayatımızın yoğunluğundan ve çevresel sesler tarafından bazen kendimizle ilgili olan düşüncelerimizi yok sayarak hayatımızı devam ettiriyoruz. Fakat bunları düşünerek yazıya döktüğünüzde kendinizle ilgili olan farkındalığınız artarak olumlu yönlerinizi keşfetmiş olacaksınız. Bu süreçte kendinizin ne kadar değerli olduğunu unutmadan, yeni bir sürece hazır olduğunuzu kendinize hatırlatabilirsiniz.


Hayatınızdaki hangi alanlarda iyi olduğunuzu ve neleri yapmaktan keyif aldığınızı belirleyerek hayatınızda yeni hobiler edinebilirsiniz. Farklı bir yer keşfetmek, farklı bir sosyal hobi bulmak ya da size iyi gelen farklı insanlarla farklı bir sosyal çevre oluşturmak gibi. Hayatınızdaki rutinleri değiştirdiğinizde, düşünceleriniz ve hayata karşı bakış açınızda değişmiş olacaktır. Siz kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, başkalarının düşüncelerinden etkilenmeden kendi yolunuzda mutlu bir şekilde ilerlersiniz. Fakat kendinizdeki olumlu özellikleri keşfetmeden çevrenizdeki kişilerin söylediği şeyler sizin hayatınızda etki bıraktığı için kendinizle ilgili olumsuz düşüncelere kapılmış olursunuz. Yeni alanlar keşfettikçe ve bunları hayatınıza empoze ettikçe kendinize odaklanarak yeni bir başlangıç yapmış olacaksınız. Örneğin eve geldiğinizde aşama aşama telefon detoksu yapabilirsiniz. Telefona ayırdığınız vakti, bir kitap okuyarak bir müzik dinleyerek ya da başka bir aktivite yaparak doldurabilirsiniz. Bu sayede telefonun sizin düşüncelerinizi esir almasını da engellemiş olursunuz.


Çevrenizde ve iş yerinizde size mobbing uygulayan ve sizi yıpratan kişilerle aranıza mesafe koymayı deneyebilirsiniz. Kibar ama kararlı bir şekilde onlara sınırlarınızı ifade edebilirsiniz. Örneğin; ''Bu şekilde davranmanız ve bu yorumlar beni rahatsız ediyor, lütfen bu şekilde konuşmayın'' şeklinde kibarca bunu dile getirerek sınırlarınızı net bir şekilde koymak bunu yapan kişileri durdurabilir. Bazen ne düşündüğümüzü söylemezsek insanlar bundan rahatsız olup olmadığımızı anlamadan bu davranışları yapmaya devam ederler. Ama açık iletişim kurarak rahatsız olduğunuz durumları dile getirdiğinizde bu onlarda da bir fark yaratmasını sağlayacaktır. Bu kişilerle açık iletişim kurmaktan çekinmeyin ve rahatsız olduğunuz konuları net bir şekilde dile getirin. Bu süreci daha farklı bir şekilde etkileyebilir.


Annenizle olan ilişkinizi gözden geçirebilirsiniz. İlişkinizdeki iletişim kopuklukları sizin onu suçlamanıza sebebiyet veriyor olabilir. Onu suçlamak yerine, onun davranışlarından nasıl etkilendiğinizi fark edebilirsiniz. Aynı şekilde annenizin bir davranışı sizi olumsuz etkiliyorsa bunu onunla da açık iletişim kurarak ve onunla paylaşarak süreci daha olumlu bir şekilde ilerletebilirsiniz. Bu şekilde çözüm odaklı bir yaklaşım aranızdaki ilişkiyi ve iletişimi daha ılımlı hala getirebilir. Belki de dıştan gelen sesler kendinizi suçlu hissettirerek bunu dışarıya yansıtmanızı sağlıyor olabilir. Bu süreçte en önemlisi kendinize karşı sabırlı olarak, bunun bir zaman gerektirdiğini unutmadan adım adım ilerlemektir. Kendinize her gün '' Ben çok değerliyim, yeniden bir hayata başlamak için bir güce sahibim ve kendimin farkındayım'' gibi cümlelerle kendinizi olumlu düşüncelere teşvik edebilirsiniz. Siz kendinize değer vermeye başladığınız an karşınızdaki insanlarda size değer verecektir. Kendinizdeki değeri onlara yansıttığınız an onlarda sizdeki değeri fark edecektir. Bu süreçte bir profesyonel destek almak, hayatınıza farklı bir bakış açısı sunmak için iyi olabilir. Mobbing ve stresle başa çıkma gibi durumlarda terapi size alternatif yollar göstererek süreci daha olumlu hale getirebilir. Unutmayın ki siz çok değerlisiniz sadece önemli olan kendinizdeki bu değeri ve bu ışığı fark ederek ilerlemeniz. Konuyla ilgili sormak istediğiniz bir konu olursa buradan bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.


Sevgiyle ve mutlulukla kalın.

Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu



Cevaplanmış benzer sorular