Narsist arkadaşım tarafından manipüle edilmemek için ne yapmalıyım?
Çok fazla narsist ve ilgi manyağı bir arkadaşım var. Yakınlarda kavga ettik ama haklı olduğum halde üzerime yürüyor. Beni sürekli manipüle ediyor. Geri adım atmıyor. Suçlu olduğunu asla kabul etmiyor. Sürekli beni kıskandırmaya çalışıyor. Paylaşımlarımı kendine laf sokuyorum sanıyor kendine algılıyor. Habire benim eksiklerimi arıyor. Arkadaşlarımıza beni kötülüyor. Bir anda garip birine dönüştü. Sevdiğim arkadaşımın bana böyle davranması beni üzüyor. Kırılıyorum. Ama kendinin çok kırıldığını iddia ediyor. Halbuki haklı olan benim. Ettiği laflara cevap verdiğimde benim yaptıklarım seni ilgilendirmez karışma diyor. Kendimi ondan uzaklaştırsam ilişkiyi kesersem beni tüm arkadaşlarıma karşı kötüleyecek biliyorum. onları da benden uzaklaştıracak bundan çok korkuyorum. Ama arkadaşlığa böyle devam etmek de beni çok yoruyor , kötü etkiliyor. Ne yapmalıyım?
Bu soru 24 Temmuz 2024 15:44 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Narsist bireyler, kendisini ön plana hayatının merkezine koyan, eşsiz fikirleriyle, davranışlarıyla övünen, karşısındakinin duygularını önemsemeyen yani empati duygusundan epeyce uzak bir kişilikleri olmaktadır. Bu bireyler duygusal açıdan yoksun olduklarından empati duygusundan yoksun bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Duygusal açıdan yoksun olan bireyler kendilerini güvensiz hissettiklerinden ve bu güvensizliği bastırmak için kendilerini aşırı sevmeye eğilim gösterirler.
Narsist bir birey çocukluk yaşantısında –arkadaşının şu anki ergenlik döneminde olması dahi- ebeveynleri tarafından sıklıkla imkansız beklentilerine maruz kalmış, bu beklentiler karşılandığı takdirde değer, sevgi görmelerinden kaynaklı sürekli kendilerini daha iyi bilen, sadece kendisini başarılı görerek başkalarının değerini bastırmaya, suçlamaya karşı eğilim gösterebiliyorlar. Arkadaşınızın size veya çevresine karşı ‘’En iyi ben bilmezsem sevilmem, en iyi ben yapmazsam değer görmem’’ gibi olumsuz düşünceleri olabilir. Arkadaşınız kendi yetersizliğini ya da suçluluğunu size yansıtarak –siz öyleymişsiniz gibi- bastırıyor olabilir.
Narsist bireylerle baş etmenin temeli aslında baş etmemekle oluşur. Narsist biriyle baş edemezsiniz, kendisiyle orta yolu bulmaya çalıştığınızda manipüle edilmeniz olası bir durumdur. Arkadaşınızla ne kadar orta yolu bulmaya çalışsanız da suçlanmanız gibi, üstte çıkması gibi manipüle edici tutumlara maruz kalacaksınız. Bununla baş etmek yerine arkadaşınızın bu tutumlarını kabullenmeyi deneyebilirsiniz. Kabullenmek de aslında bir nevi baş etmektir. Kabullendiğinizde olumsuz duygularınız –üzüntünüz, mutsuzluk hali, endişeleriniz- azalmaya başlayacaktır.
Arkadaşınızın sizde oluşturduğu suçluluk duygusunu, ilişkilerdeki benlik saygınızın düşürmesiyle ilgili kendinize olumlama yaparak, kendi yeterliliğinizi farkında olarak baş edebilirsiniz. Arkadaşınızla paylaştığınız alanları, ortak buluşma planlarınız, etkinlikleri minimum düzeye indirerek, baş edebilecek kadar iletişim kurarak ve kendisiyle paylaştığınız deneyimlerde kabullenmenin, tutumların bilincinde olarak hareket edebilir, bu şekilde başa çıkabilirsiniz.
Sevgili danışan, süreçle başa çıkmakta zorlandığınızı, yorulduğunuzu görebiliyorum. Bu süreç içerisinde bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.