Romantik İlişkiler

Narsist biriyle nasıl devam edebilirim?

Gizli Kullanıcı18 Ocak 2025 13:56

Merhaba. İki buçuk yıllık evliyim ve beş aylık bebeğim var. Eşim için büyük bir şehirden küçücük bir ilçeye geldim. Onu çok seviyordum. Evlilik öncesi ve başları mutluydum. Zamanla büyük tartışmalarımız oldu. Hamilelik dönemim sürekli tartışmalı devam etti. Eve gelirdi. Hiç konuşmadan yemeğini yiyip kalkar televizyon odasına giderdi. Yanına gidip sohbet edelim benimle ilgilen dediğimde kıyamet kopardı. Yorgunum, beni yalnız bırak, evin işini yap sınava çalış diyerek beni odadan göndermeye çalışırdı hep. Benim sınava hazirlanmami istiyordu. Aynı zamanda ofisim olduğu ve yoğun iş temposu içerisinde olduğumdan ve ilk bebeğime hamile olduğumdan istediği sınava yeteri kadar çalışma fırsatım olmadı.

Beni hep sorumsuzlukla itham eder. Ki ben ondan önceki hayatımda hep çok azimli, çok emek veren, alanında ülke geneli yarışmada birincilik alabilecek derecede başarılı bir insandım. Eşimin akrabaları, tanıdığı insanlar beni çok sever, çok değerli eşin var kıymetini iyi bil diye herkes nasihat eder. Bu nasihatler sanırım onu rahatsız ediyor. Kendisinin sağlam bağları olan bir aile hayatı olmamış. Babası annesini hep dövermiş. Kendisi hasta olduğunda, doktora götürün beni dediğinde kendisi de ailesinden şiddet görürmüş.

Benim sakin, mutlu bir ailem var. Annem ve babam kardeşim ve bana çok düşkünler, biz bir araya gelince keyifle sohbet ederiz, eşim bu ilişkiden zannımca rahatsız oluyor. Ben ailemle oturup sohbet ettiğim süre içerisinde hep bir iş çıkarmaya o ortamı bozmaya çalışıyor. Yıllar sonra sevdiğim bir arkadaşımla kısa süreli buluştuğumda da sürekli beni sorumsuzlukla itham ederek buluşmamızı mahvetmişliği de var. Kendisi iş hayatında gerçekten sıkıntılı sorunlarla karşı karşıya geliyor, yeri geldi ağladı, ben hep onun yanında ona destek oldum.

Doğum sürecimde kendi işlerimle alakalı üst üste terslikler yaşadım ve bu süreçte ben küçük bebeğimle ilgilenirken bu işlerle o ilgilenmek durumunda kaldı. Eşim işe başlayınca bebeğim için destek almak adına bebeğimle ben ailemin yanına gittik. Bana o süreçte sen garip birisin, senin bütün işlerin ters gidiyor, sende bir şey var diyip durdu, o anki lohusalık sürecimde bu söylemler bana çok ağır geldi. İmtihan gibi devam eden dış çevreden kaynaklı olumsuzluklar arttı ve en son olayda bana küfretti, lohusa olmamın onu ilgilendirmedigini söyledi. Benim onu hep benimle ilgilen diye darladığımı, kendisinin bu uzak kaldığımız süre içerisinde çok huzurlu olduğunu, çevredeki insanların durmadan eşin çok iyi dediğini ama benim ona eziyet ettiğimi bilmediklerini ifade etti. Bebeğim büyük bir rahatsızlık yaşıyordu o sıralar, ambulans ile birkaç defa hastaneye gitmek durumunda kaldık. Desteğine ihtiyacım var izin al gel dememe rağmen, bebeği için bile gelmedi yanımıza. Ben boşanmaya karar vermiştim ailem de bütün olaylara şahit olduğundan arkamdaydı. Ama yine bebeğim için bir şans vermek istedim. Hâlâ tartışmalarımız devam ediyor. Evde sigara içme dedim bebek için, burası benim de evim demeye getirdi. Neyse mutfakta içiyor pencereyi aç koku odaya gelmesin dememe rağmen açmıyor, soğuk oluyor hastalanırım diyor. Bari mutfaktan çıkarken aç diyorum ev soğuyor sen taktın kafana pencereyi koku falan yok diyor.

Eve sen seversin diye sana bunu aldım diye gelir çoğunu zaten kendi tüketir, aslında kendi sevdiği şeydir. Ev işlerine asla yardımcı olmaz, bebeğin bakımında asla yardımcı olmaz. Ben yardım istediğimde beni yetersizlikle suçlar. Çoğu zaman bana yetersiz sorumsuz olduğumu hissettirmeye çalışır. Araştırmalarıma bakarak eşimin narsist olduğu konusunda anlamlandırma sağladım.

Her istediğini alıyorum, ben dış işleri yaparım sen evdeki işleri yap diyor. Hem kendi işlerim, hem ev, hem bebeğim üzerine eşimin tutumu. Çok yalnızım, küçücük bir ilçede olduğumdan bir aktivite alanım da yok. Çoğu zaman boğulmuş hissediyorum, bebeğime yansıtırım diye endişeleniyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum.

Bu soru 18 Ocak 2025 19:42 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Yaşadıklarınızı benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu durumun sizi zorladığının farkına varıp çözüm arayışına koyulduğunuz için siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.


Öncelikle belirtmek isterim ki yaşadıklarınızın sizi zorladığını anlayabiliyorum. Evliliğiniz içerisinde sizi zorlayan durumlar olduğunu görebiliyorum. Sevgili danışan, bebeğinizi ne kadar önemsediğinizi yazılarınızdan anlayabiliyorum. Olası uçak kazaları için bir uyarı vardır. "Oksijen maskelerini önce kendinize sonra çocuklarınıza takınız." uyarısı. Sağlıklı ve hayatta bir ebeveynin çocuğuna efektif bir şekilde yardım edebileceği düşüncesini temel alan bir ikazdır bu. Bu örneği günlük yaşantımızda da kullanmamız gerekiyor. Önce siz iyi olun ki bebeğinize iyi gelebilin :)


Evde sigara içilmesini istememeniz, arkadaşlarınızla görüşmek istemeniz, aileniz ile vakit geçirmek istemeniz gibi konularda sınırlarınızı net olarak belirtmeniz gerekebilir. Örneğin "Arkadaşlarımla görüşmek istiyorum, yarın buluşacağım." diyebilirsiniz ve konuyu üzerinde tartışılacak bir konu olmasına izin vermeyebilirsiniz. Eşiniz arkadaş buluşmalarında sizi aradığında "Arkadaşımla oturuyorum, kalktıktan sonra konuşalım. Arkadaşımla vakit geçirirken telefona bakmaktan hoşlanmıyorum." şeklinde sınır çizebilirsiniz. Sınır çizmeniz sizin için çok büyük bir kolaylaştırıcı olacaktır. (Birçok konuda böyle olacağına emin olabilirsiniz, hayatınızın her alanında sınırlarınızı belli etmelisiniz.)


Boşanma veya evliliğe devam etme konusunda yeniden bir karar almanız gerekirse bu soruları kendinize sorabilirsiniz:

  1. Bu ilişkiye devam ettiğim senaryoda gelecekte kendimi nerede görüyorum? Bu ilişkiyi sonlandırdığım senaryoda gelecekte kendimi nerede görüyorum?
  2. Bu ilişki daha iyi bir hale gelebilir mi?
  3. Eşim ile iletişimimizde kendimi değerli hissediyor muyum?
  4. Hayat yolculuğunda eşim ile birlikte mi mücadele veriyoruz, yoksa mücadele etmem gerektiğinde yalnız mıyım?
  5. Bu evlilik, evlenmeden önce evlilikten beklentilerime uygun bir evlilik mi?


Eşinizin narsist bir birey olup olmadığına yönelik ne yazık ki net bir şey söyleyemem sevgili danışan. Terapistin bir bireyin narsist olup olmadığını söyleyebilmesi için daha kapsamlı bilgiler, bireyi gözlemleme ve bireyle görüşme gibi gereklilikler olabilir.


Tartışmalarınızda olay odaklı değil durum odaklı konuşmayı deneyebilirsiniz. Örneğin "Yine mi sigara içiyorsun? Bebeğimiz var bu evde, içme." demek yerine ikinizin de sakin olduğu, konuşmaya açık olduğu bir anı kollayıp "Evde sigara içmek bebeğimizin sağlığını riske atabilir. Sigara içmek istediğini biliyorum. Fakat evde içmemeni rica edeceğim. Bunun için birlikte neler yapabiliriz?" gibi konuşmalar yapabilirsiniz.


Son olarak, evliliğiniz için, bebeğiniz için, bebeğinizin sağlığı için verdiğiniz çabayı yazdıklarınızdan anlayabiliyorum. En başta bir birey olarak, ardından bir anne olarak çok kıymetli olduğunuzu ve kendinize şefkat göstermeyi hak ettiğinizi bilmenizi isterim :)


Aklınıza takılan başka sorular olursa bu platform üzerinden bizlere iletebilirsiniz. Bu durum günlük hayat kalitenizi olumsuz yönde etkilerse bir psikolog veya psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz. Eşiniz ile ilişkinizi iyileştirmek adına çift terapisi almayı da düşünebilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular