Sosyal Hayat

Nasıl insanları fazla sevmeden devam edebilirim?

Gizli Kullanıcı4 Ocak 2025 09:24

Benim elimde değil arkadaşlıklara insanlara çok değer veriyorum bana en ufak adım atan hatta bir güler yüz gösterene bile ilgi duyuyorum. kendini sev diyorlar ama ben kendimi seviyorum. hatta kendime yöneliyorum sevdiğim şeyleri yapıyorum ama buna rağmen insanlara olan sevgim bağliligim kendime olan sevgimden daha fazla ve ben bunu tek başıma aşamıyorum. Çok denedim okul rehberlikçime çocuk gelişimcisine hatta psikoloğa kadar gittim durumumu anlattım ama bir şey demediler zamanla arkadaşın olur bir sorunun yok dediler. ilaç kullanayım dedim ilaçlık durumun yok dediler. kendini sev dediler kendimi seviyorum ama olmuyor yine de bana en ufak ilgi gösterene sanki tüm hayatımı verecek kadar çok seviyorum ve ne kadar istesemde olmuyor kendime yöneliyorum hatta sevdiğim şeyleri yapıyorum yine de olmuyor.

Bu soru 4 Ocak 2025 14:10 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,


Yaşadığınız durum, birçok insanın hayatının belirli dönemlerinde karşılaşabildiği bir duygusal bağlanma durumunu yansıtıyor gözüküyor. İnsanlara çok fazla bağlanmak ve beklentisiz sevmek sizi yıpratıyor olabilir. Bu durumu daha iyi anlamaya ve çözüm yolları bulmaya birlikte bakalım istiyorum.


Sizin gibi başkalarına aşırı değer veren kişiler genellikle şu özelliklere sahiptir: Yüksek empati düzeyine sahiptirler. İnsanların hislerini kolayca anlayabilmek, onları kendinize yakın hissetmenize neden olabilir.

Onaylanma ihtiyacına ihtiyaç duyabilirler. Sizin hakkınızda olumlu bir şey söyleyen veya güler yüz gösteren kişilere güçlü bir bağlanma hissi duyabilirsiniz.

Değer ve anlam arayışınız olabilir. İlişkilerde aşırı sevgi ve bağlılık, kendinizi değerli hissetmenin bir yolu olabilir.


Bağlanma duygusu, sınırları belirsiz olduğunda ise sizi tüketebilen bir şeydir. Sınırlar, başkalarıyla ilişki kurarken nerede durmanız gerektiğini belirleyen önemli bir konudur. Bu sınırlar belirsiz olduğunda, her ilişkiye çok fazla duygusal yatırım yaparak hayal kırıklığına uğrama olasılığınızı artırabilirsiniz.

Kendinize sormanızı istediğim birkaç soru var;

“Bu kişiye bu kadar bağlanmamın sebebi nedir?”

“Bu ilişkide gerçekten benim ihtiyaçlarım karşılanıyor mu, yoksa sadece vermeyi mi tercih ediyorum?”


Bir ilişkiye ne kadar yatırım yaptığınızı anlamak için her arkadaşınıza ve ilişkinize puan vermenizi söyleyebilirim.

Bu kişi benim için neden önemli?

Ne kadar zamanımı ve enerjimi harcıyorum?

Bu kişi benim ihtiyaçlarımı ne kadar karşılıyor?


“Bu kişiye neden bu kadar çok değer veriyorum?”

“Benim bu ilişkiden beklentim ne?”

Bağlılık kurduğunuzda, karşınızdaki kişiden karşılık bekliyor musunuz?

Kendinize sormuş olduğunuz her soru için bir defter edinebilirsiniz. Bir not kağıdına cevaplarınızı ve düşüncelerinizi yazmak faydalıdır. Zihninizdeki canlı olarak görmenizi sağlar. Beklentilerinizi gerçek bir çerçeve içinde değerlendirmeniz oldukça önemlidir.


Sevdiğiniz şeyleri yapmak kendinize olan sevgiyi artırabilir, ancak duygusal bağlanma ihtiyacınızın altında yatan temel sebebi keşfetmek daha önemlidir.

Günlük yaşamınızda kendi başınıza yaptığınız ve keyif aldığınız her şeyi listelemeyi deneyin.

Başkalarından gelen sevgi ve ilgiyi değil, kendi başarı ve mutluluğunuzu onaylamayı alışkanlık haline getirin.


Birisi size ilgi gösterdiğinde ve ona aşırı bağlanma hissettiğinizde kendinize şunu söylemeye çalışın:

“Bu kişinin ilgisi hoşuma gidiyor, ancak bu ilgi benim değerimi belirlemez.”

“Bu ilişki benim için ne kadar anlamlı? Duygusal yatırım yapmaya değer mi?”


Kendinize şu cümleleri sık sık tekrar etmeniz faydalı olabilir:

“Sevgi benim için önemli, ama sadece başkalarına bağlı kalmak zorunda değilim.”

“Duygularımı yönetmek benim sorumluluğum. İnsanlarla sınır koyabilirim ve bu beni kötü bir insan yapmaz.”


Son olarak insanlara çok bağlanmanız sizi kötü veya eksik bir insan yapmaz; bu sadece öğrenilebilir ve yönetilebilir bir durumdur. Sınırları korudukça ve kendi ihtiyaçlarınızı tanıdıkça bu yolculuk size yardımcı olacaktır. Sabırla ve adım adım ilerlemek zamanla dengeli ilişkiler kurmanızı sağlayabilir.

Size fayda sağlayabildiğim için gururluyum. Olursa aklınıza takılan noktalar için veya farklı konular için sorularınızı sorabilirsiniz. Hoşça kalın…


Sevgilerle,

Psikolog İrem Bor


Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Kaygılarımdan ötürü neyim olduğunu anlayamıyorum

Merhaba ben kendimi bildiğimden beri çevrem tarafından hep sessiz ve utangaç olarak tanımlandım. Çocukluğumda dahi sadece kendi başıma oyun oynamaktan zevk duyardım. Son yıllarda kendimi daha sosyal bir insan olmaya zorladım. Toplu bir konferansta veya insanlara konuşurken çok sakin kalabiliyorum ancak bir kişiye hitap ederken ders sayfası veya yazı vb. Okurken fazlaca strese ve heyecana kapılıyorum ve o sırada ellerim titriyor, başım dönüyor, vücudum uyuşuyor gibi hissediyorum ve istemsizce ağlama krizlerine giriyorum. Kendime gelmem ise on beş yirmi dakikayı buluyor ve büyük bir boşluk hissi hissediyorum. Yaptığım şeylerde hep çok mükemmelliyetçiyim fakat bunun artık tamamen tersine dönmeye başladığını, bu huyumun beni kötü etkilemeye başladığını fark ettim. Bazen nadir de olsa kalabalık insanların olduğu yerlerde ayaklarım geri geri gidiyor adeta yürümeyi unutuyorum. Kendi potansiyelimi gösterememek beni üzüyor. Bazen akıcı bir şekilde konuşabilirken bazen tutuluyorum. Sosyal hayatımı çok fazla etkiliyor ağlamamı tutamıyorum. Önceden başıma her ne gelirse gelsin duygusal darbe de yesem duygularımı kontrol edebiliyordum ve hiç ağlamayan bir insandım. Şimdi durum tam tersine döndü ve beni rahatsız ediyor. Psikolojik bir yardıma ihtiyacım var mı uzun zamandır merak ediyorum:( Şimdiden teşekkür ederim