• Anasayfa
  • Sorular
  • Ne hissettiğimi nasıl olduğumu bilmiyorum mutlumuyum mutsuz muyum bilmiyorum
Psikoloji

Ne hissettiğimi nasıl olduğumu bilmiyorum mutlumuyum mutsuz muyum bilmiyorum

Gizli Kullanıcı11 Haziran 2025 10:22

Sabah yataktan kalkıyorum direk sağlığımı sorguluyorum bir yerim ağrıyor mu diye sorguluyorum sürekli olarak mide bulantım var düzgün bir şey yiyemiyorum sürekli olarak içime bir his giriyor beni çok rahatsız ediyor o içime giren hisse anlam veremiyorum korku ama neden korktugumu bilmiyorum cvp arıyorum ama bulamıyorum kendime uğraşacak bir şey bulamıyorum temizlik yapıyorum bitiyor sonra oturunca midem bulanıyor sersemlik yapıyor bende nasıl düzelecem de bilmiyorum 7 aydır böyleyim mesela Su içiyorum artık psikolojik men mi niye bilmiyorum o suyu zorla yutuyorum sürekli aklımda ölüm var nedenini de bilmiyorum nasıl düzelecem bilmiyorum

Bu soru 14 Haziran 2025 12:51 tarihinde Psikolog M. Çağla Karataş tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Tüm içtenliğimle söylemek isterim ki sizi anlamaya çabalıyorum. Bu çaba, sizinle ilgili cevabını henüz bilmediğimiz bazı soruların nedenlerini düşünmeme de yardımcı oldu. Midenizin bulanması, iştahınızın azalması, hatta su içerken bile zorlanmanız... Bedeniniz size ne anlatmak istiyor olabilir? “İçimde bir his var ama ne olduğunu bilmiyorum” demenizden yola çıkarak düşündüğümüzde, belki de bu adını koyamadığınız his, bir anlam verememe kaygısı olabilir mi?



Kaygı nedenini bulamadığımızda, tanıdık gelen başka bir duyguya , örneğin korkuya dönüşebilir.

Kaygı günün her anında karşımıza çıkabilen bir duygudur. Ancak bizi yoran tarafı bazen kontrolümüzden çıkabilmesidir. Böyle anlarda zihin farkında olmadan bedenine “Bir tehlike mi var?” diye sormaya başlar. O yüzden kaygı, bir anda yükselip bir anda düşebilir, net bir nedene dayanmadan... Bu da bedenin daha hassas tepkiler vermesine neden olabilir. Midenin hassaslaşması, su içerken bile zorlanmak, aslında içinizde anlam bulmak isteyen bir duygunun yansıması olabilir.



Duygularımız hassaslaştığında odağımız bedenimize kayabilir. Zihin, kaygının nedenini bedende aramaya başlar. Bu da sağlığınızı sık sık kontrol etme ihtiyacınızı artırabilir. Sabah uyandığınızda, ilk 10-15 dakika boyunca, bedeninizi dinlemek yerine, bulunduğunuz ortamdan üç şey seçin; örneğin pencere kenarındaki çiçek, masadaki bardak, dışarıdaki bir ses gibi. Bu objeleri fark edip, her birini 1 dakika kadar detaylı inceleyin, dokusuna ya da görüntüsüne dikkat edin. Sonrasında oyalanmadan yatağınızdan kalkıp diğer odalara işlerinizi halletmek için geçin. Bu egzersiz odağınızı bedeninizde çekip, çevreye yönlendirmenize yardımcı olabilir


Dikkatinizi bedeninizden başka bir şeye yönlendirme çabanız, bana aslında bu duygudan kontrol edebilmek için gösterdiğiniz çabayı anlatıyor. Bu çabanız gerçekten çok kıymetli ve sizin de bu değerin farkına varmanızı çok isterim.


İçinize böyle bir his dolduğunda bir işle uğraşmanın sizi rahatlatacağını düşünüyorsunuz . Bu temelde doğru. Ancak size çözüm olamamasının sebebi, belki de hissettiğiniz duyguyla anlaşarak o işi yapmamak olabilir. Anlaşılmadığında belki de zihin o duyguyu yok sayıp devam etmek gibi algılayabilir. Bu yüzden de o iş bittiğinde duygu tekrardan geri gelebilir.



Temizlik yapmak, oyalanmak ya da zihninizi dağıtacak şeylerle meşgul olmak belki o an sizi rahatlatıyor, ama sonra yeniden başlayan o döngü çok yorucu hâle gelebilir. Bu yüzden sadece oyalayıcı değil, anlamaya ve yatıştırmaya yönelik adımlar atmanız sizin için daha faydalı olabilir.


Böyle anlarda masanın başına geçip bir kağıt açmak, kendinize “Bu hissin adı ne olabilir?” diye sormak, bu anlamlandıramadığınız hissin adını koymaya yardımcı olabilir. Yaşadığınız duyguyu birkaç cümleyle bir deftere yazmak, zihninizi dışarıdan gözlemlemenizi sağlayabilir. Bu küçük adım bile, düşüncelerinizin sizi ele geçirmesini engelleyebilir.


Sevgili danışan, bazen hislerimizin adını koyamayabiliriz. Anlayamadığımız hisleri geçirmeye çalışmak sonuca ulaşamamış hissetmek gerçekten çok yorucu olabilir. Böylesi yorgun anlarda profesyonel bir destek almak, gösterdiğiniz çabayı daha çözümcül kullanmanıza yardımcı olabilir.


Bir sonraki adımınızda neler deneyimlediğinizi, nelerle karşılaştığınızı anlatmak isterseniz.; nelerin sizde soru işareti oluşturduğunu konuşmak isterseniz, sorunuzu cevaplamak için burada olacağım.


Sevgilerle...

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Psikiyatri ye gittim benimle hiç konuşmadı sadece ben konuştum hiç iyi gelmedi ilaç yazıp gönderdi 10 dakika bile sürmedi görüşmemiz

17 Haziran 2025 11:44