Ne kadar sevsek yine de birbirimize zarar veriyoruz
Bir gün iyiysek üç gün tartışıyoruz bazen benden kaynaklı bazen ondan en ufak bir hareketime kızıyor birbirimizi seviyoruz bundan eminim ama onun düşünceleri benim düşüncelerim uymuyor bir çatışma yaşanıyor illa ki onun benden bekledikleri yapmamı istediği şeyler ben yapmak istemesem de kabul ediyorum kendimi değiştirmeye çalışıyorum kaç kere ayrılmayı denedim ama yanında söyleyemedim onu bırakamadım ne onunla ne onsuz yapabiliyorum ne yapmam gerekiyor kendimi hiç iyi hissetmiyorum sevmek böyle bir şey mi yanında mutlu huzurlu hissetsem de çok kısıtlıyor her şeye karışıyor bir çözüm bulamıyoruz her tartışmada eski konuları açıp duruyoruz birbirimizi üzüyoruz ama ayrılamıyoruz da düşünmekten acaba buna kızar mı diye düşünmekten aramız kötü diye yemek yiyememekten sinirden stresten saçlarımın dökülmesinden her şey bıktırdı artık bir hevesim kalmadı ne yapmam gerekiyor bilmiyorum ilerde ne olacak nasıl devam edecek düşünemiyorum anı yaşamıyorum hep mutsuzum düşünceliyim yorgunum kimseyle konuşamıyorum yemek yiyemiyorum sadece uzanıp müzik dinleyip düşünmek kafa yormak istemiyorum hayatımda olmasını istiyorum ama bu fikirlerini değiştirmesini istiyorum bazen de ayrılmak istiyorum ne yapacağım lütfen yardımcı olun bana psikolojim bozuldu
Bu soru 29 Aralık 2024 10:17 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Kendinizi dürüstlükle ifade ederek daha sağlıklı bir gelecek için attığınız adımı takdir ediyorum.
Partnerinizle yaşadıklarınız oldukça yıpratıcı görünüyor.
Partnerinizle birbirinizi hem severken hem de birbirinizi bu kadar yoruyor olmanızın ikiniz için de zorlu bir süreç olduğunu anlıyorum.
İlişki dinamiklerinize ve ilişkinizin geleceği için ne yapabileceğinize birlikte bakalım.
Öncelikle bilmenizi isterim ki sağlıklı bir ilişki de bireylerin kendine ait alanları vardır. Bu alana kimse müdahil olamaz. Sizin tercihleriniz, kendinize göre iyi ve kötü kavramlarınız vardır ve romantik olarak hayatınızda olan kişi buna sadece saygı duyabilir ve kararlarınızı destekleyebilir ya da fikirlerini beyan eder ama sizin hayatınızla ilgili kararlarınız size aittir. Düşüncelerinizin uyuşmayıp sırf partneriniz istiyor diye kendinizi değiştirmeye çalışmanız çok sağlıklı durmuyor. Belki kısa vadede o anki çatışmanızı çözüyor olabilir ama uzun vadede sağlıklı bir ilişki temelinin inşasına olanak tanımaz.
Aslında romantik ilişkilerde çatışma olmalıdır ve sağlıklı çözümlenen çatışmalar ilişkiyi besler çünkü hiç bir ilişki dümdüz ilerlemez, hayat gibi. Önemli olan çiftlerin çatışmayı nasıl çözümlemeye gittiğidir. Partnerinizle çatışmalarınızı gözden geçirmeniz adına sağlıklı çatışma ögelerini size açıklayacağım.
İlk olarak çiftler birbirini dikkatle dinleyebilmelidir.
İkinci olarak bireyler ilgili sorunu yumuşak bir şekilde dile getirebilmelidir.
Üçüncü olarak sorun senin sorunun benim sorunumdan ziyade soruna karşı birlik olup çözülmeye çalışılmalıdır.
Dördüncü olarak karşılıklı saygı içinde sorun çözülmeye çalışılmalıdır.
Ayrıca içinde bulunduğunuz ilişki sizi yukarıya taşımalıdır sevgili danışan aşağıya çekmemelidir. Yani ilişki içinde iyi hissedebilmelisiniz. Bulunduğunuz ilişkiye bağlı olarak yaşadığınız stresin bedensel belirtiler göstermesi ilişki içindeki ruhsal durumunuzun çok da iyi olmadığını gösteriyor.
Birini seviyor olmanız çok güzel ancak eğer geleceğiniz için sağlıklı adımlar atmak istiyorsanız ilişkinizle ilgili kendinize şu soruları sormanız size faydalı olabilir;
Bu kişi ile ortak hayallerim var mı?
Birbirimizin kararlarına saygı duyuyor, birbirimizi destekliyor muyuz?
İlişki içinde ilgi ve sevgiyi paylaşıyor muyuz?
Birbirimizi motive ediyor, birlikte kaliteli vakit geçiriyor muyuz?
Çatışmalarda etkili diyalog kurabiliyor muyuz?
Bu soruları cevapladığınızda kafanızda nasıl bir ilişki profili oluşuyor? Verdiğiniz cevaplar ilişkinizin geleceği için alacağınız karara yardımcı olabilir.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Değerlendirilmesini istediklerinizi veya kafanıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen