Psikoloji

Neden Ani Seslerden ve Boğulmaktan Çok korkuyorum?

Gizli Kullanıcı22 Haziran 2024 19:07

Boğulmaktan çok korkuyorum. Nefessiz kalmak beni çok geriyor. Evde tekken yemek yemeye korkuyorum, boğulurum diye. İlaç kullanan biriyim. Bunu yensem başka bir atak çıkıyor ve kontrol edemiyorum. Evde tek kaldım bir süre ve şarjı dolsun diye fişe takmam gereken şeyi takamadım. Sırf gece tekim yangın çıkar, bir şey olur diye. Ama başkası varsa takabiliyorum. Bu mesela küçük bir örnek ve sorunum.

Ani seslerden çok korkuyorum. Ayak sesi bile bazen beni tedirgin ediyor. En küçük tıkırtı da yerimden sıçrıyorum. Ve bu beni yoruyor. Dediğim gibi anksiyetem için ilaç kullanıyorum ama belli bir süre sonra başka bir atak olarak bana geri dönüyor gibi hissediyorum. Döngü halinde ilerliyorum. Uzun bir süredir tedavi alıyorum. Ama bir çıkar yolum yok. Korkularım büyük bir sorun oluşturuyor. Hayatımı onlar kontrol ediyor. Ben sadece belli etmemeye, takmamaya çalışıyorum.

Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Bu soru 26 Haziran 2024 20:12 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Öncelikle kimse yokken ya başıma bir şey gelirse diye yaşadığınız korku ve beklenti anksiyetesi anksiyetenizi tetikliyor olabilir. Öncelikle geçmişte böyle bir durumla ilgili travmatik bir faktör yaşadınız mı ya da böyle bir duruma şahit oldunuz mu, böyle bir durumu duydunuz mu? Bunları cevaplandırmak süreç için doğru bir yol olacaktır. 

Anksiyetenizle baş edebilmek için öncelikle onu anlamlandırmanız ve onu anlamanız gerekir. Anksiyete temelde bakıldığında belirsizliği sevmediği için her anlamda tetikte olmayı sağlar. Bahsettiğiniz durumlar genelde güvenlik konusunda yaşadığınız anksiyete. Güvenlik anlamında sizi rahatsız eden olumsuz yaşam deneyimlerinizi belirleyip bunun başlangıcını tespit edip nedenine ulaşmak sizin için ortadaki belirsizliğin kalkmasında büyük rol oynayacaktır. 

Anksiyeteyi anlamlandırmak için temelde genetik olarak çevremizde bunu yaşayan biri var mı? Anksiyete size nasıl hissettiriyor ? Bu yaşadıklarınızın gündelik hayatınızda etkisi ne? Bedeninizde nasıl durumlar yaratıyor? Temelde ne yatıyor olabilir ? Gibi kısımları araştırıp önce sizin yaşadığınız anksiyeteyi tanıyıp, yaşadığınız durumların altta yatan durumunu bulmanız gerekebilir.


Çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ile kişi kaygı bozukluğu üzerinde olumlu gelişmeler yaşayabilir. Uyku düzeninin sağlanması, meditasyon ve nefes egzersizi yapmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, egzersiz yapmak, alkol ve kahve tüketimini sınırlamak ya da tütün kullanımını sonlandırmak gibi uygulamalar anksiyete bozukluğundan korunmaya katkı sağlayabilecek yaşam tarzı değişiklikleri arasında yer alır.

Bu fiziksel uygulamalar dışında bireyin kaygı ile ilişkili düşünce kalıplarının etkisini hafifletmek adına değerli olabilecek bir takım zihinsel uygulamalar da mevcuttur:

Eskisinden farklı olarak yaşadığım her yeni durum illa “tehlikeli ya da zor olacak” şeklinde düşünülmemeli; düşünceleri anlayıp zihnimizde düşünceleri kanıta dayalı cevaplandırıp olmasını istediğim ya da olması gereken düşünce ne sorusu üzerine düşünmek önemlidir.


Hissettiklerimiz her zaman doğru değildir. Mantığımızı devreye sokmaya özen göstermeli ve sadece duygularımızın söylediğine inanmak, bizi gerçekçi olmayan korkulara sürükler. Biz de başkaları gibi zorlukları karşılayabiliriz, başkaları gibi yeterliyiz, geçmişte başarılarımız var, olumsuzluklar olsa da bunların üstesinden gelebiliriz. Kendimize karşı bu gibi değerlendirmeleri yapmak önem taşır.


Düşündüğümüz felaket senaryolarının gerçekleşme olasılığı gerçekte çok düşüktür. Ancak biz olumsuz örnekleri kafamızda büyüterek, gerçekleşme olasılığını kendimizce fazla gibi algılayabiliriz. Düşünceye odaklandıkça ya da bastırdıkça o düşüncenin Zihni’mizde daha da büyümesine neden olabiliriz.

Kendimizin ve başkalarının özelliklerini mükemmel olmasını beklememeli, her şeyi olabildiği ölçüde benimsemeye çalışabiliriz. 


Eğer anksiyetenizin şiddeti hayat kalitenizi olduğundan fazla etkileyemeye başladıysa ve baş edemeyeceğinizi düşünüyorsanız psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.


Sağlıklı günler dilerim…

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Gelecekten korkarak büyütüldüm

Her zaman algıları açık, yaşına göre fazlasıyla olgun bir iyi kız oldum. Kendimi ifade etmek için çok çaba harcadım ama hiçbir zaman doğru anlaşılmadım. Hep gelecekten korkarak büyütüldüm "bunu yapmazsam sevilmem, fakir kalırım, evimden olurum, iyi bir hayata kavuşamam" düşüncesiyle kendimi hep aslında istemediğim ama benden beklenen yöne doğru zorladım. Başka yeteneklerim, başka ilgi alanlarım olduğunu, mutsuz olacağımı bilmeme rağmen benim için iyi olduğunu düşündükleri alana yönelmek için çok kendimi zorladım. Bir bildikleri vardır belki dedim, bir an önce ayaklarım üzerinde durmam ve bağımsız olmam gerek dedim. Ben herkes için üzüldüm, herkesi korumaya herkesin işini kolaylaştırmaya çalıştım ama kimse benim için bunu yapmadı.Yaklaşık bir yıldır kazanması, okuması ve çalışması en zor meslek gruplarından olan bir mesleğe mensubum, okuldan mezun oldum. Çok önceden de tahmin ettiğim gibi nefret ederek okuyup bitirdim ama elbette her zaman yaptığım gibi bu çok başarılı bir öğrenci olmama engel değildi, onur öğrencisi olarak mezun oldum. Bu bir yılda özel sektörde 3 kez 3 ayrı yerde duvara tosladım, kura usülü atanıyoruz 3 kez adım kurada çıkmadı ve atanamadım. Ales ve dil sınavını geçtim doktora mülakatlarına başladım, kabul alır mıyım bilmiyorum, uzmanlık sınavına hazırlanıyorum kendi kendime ama artık hiçbir şey için emek veresim gelmiyor. Bu kadar emek vermiş belli bir noktaya gelmişken buradan dönebilir miyim, hayatımı böyle sürdürmeye devam edebilir miyim bilmiyorum. Aşırı bağımsız, risk almaktan korkan bir yapım var ve bunun nasıl üstesinden geleceğimi bilmiyorum. Özgüvenim her zaman dalgalı. Artık çabalamaktan çok yoruldum. Geride kalmış hissediyorum ve yardıma ihtiyacım var. Git gide tahammül seviyem düşüyor, zaman zaman sinir olarak yansıtıyorum veya neşeyle gizliyorum ama içimde büyük bir üzüntü var.