Neden sürekli sıkılıyorum ve bir şey yapmak istemiyorum?
Çok çabuk yoruluyorum ve bir şey yapmak istemiyorum enerjim sürekli düşük aklıma takılan herhangi bir şey benim enerjimi alıyor günüm bunun aksine iki küçük çocukla yoğun geçiyor biraz dinlenip kafamı toplamak istiyorum ama yapamıyorum sorumluluklar bazen ağır geliyor biraz sakinlik istiyorum bir şeyler yapmak istiyorum kendime ama olmuyor enerjim çok düşük vücut ağrılarım oluyor sabahları uyanamıyorum akşam kendime vakit ayırmak sessizliği dinlemek için uyuyamıyorum. Sabah kalkarken de haliyle baya bir zorlanıyorum
Bu soru 8 Ocak 2025 22:07 tarihinde Psikolog Esra Yıldız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
İçinde bulunmuş olduğunuz durumu benimle paylaştığınız için teşekkür eder ve sizi cesaretinizden dolayı tebrik ederim. Duygularınızı bu kadar yoğun bir şekilde hissediyor olmanız gerçekten zorlayıcı olabilir. Enerjinizin düşük olması, vücut ağrılarınız ve sabahları zor uyanmak gibi hisler, fiziksel ve duygusal olarak tükenmiş olabileceğinize işaret ediyor olabilir. Başlangıçta hissetmiş olduğunuz tüm bu şiddetli dönemin geçeceğini söylemek isterim. Sadece bazı şeyleri fark etmenize ihtiyacımız var.
Günlük hayatta yoğun sorumluluklar altındayken, kendinize zaman ayıramamak, biriken yorgunluk ve stresle birlikte daha fazla baskı yaratabiliyor. Kendinizi bu kadar fazla zorladığınızda, fiziksel ve psikolojik olarak daha fazla tükenmiş hissedebiliyorsunuz.
İlk adım olarak önce içinde bulunmuş olduğunuz duygudurumunuzu ve kendinize söylemiş olduğunuz eleştirel sesleri fark etmelisiniz, biraz daha kendinize şefkatli olmanızı rica edeceğim. Hayatınızda üstlenmiş olduğunuz birçok sorumluluk söz konusu. Bu sorumluluklara baktığımızda kendinizi yalnız hissediyor, yetersiz hissediyor olabilirsiniz ama unutmayın her şeye rağmen hayatınızın birçok noktasında pes etmek isteseniz bile pes etmediniz. Bu da sizi siz yapan başlıca özelliklerinizden biri. Kendinizi eleştirmeyi değil, öz şefkat uygulamanıza ihtiyacımız var. Kendinize "bunu yapamam" ya da "yeterince iyi değilim" gibi sert düşünceler yerine, "ben de hata yapabilirim, ben de böyle hissedebilirim" gibi daha yumuşak bir bakış açısı benimsemek biraz daha rahatlatıcı olabilir. Bu tür duygusal yorgunluklar, bazen sadece fiziksel bir dinlenmeye değil, aynı zamanda zihinsel bir rahatlamaya da ihtiyaç duyar. Zihninizin belki de toplanmaya değil dağılmaya ihtiyacı vardır.
İçinde bulunduğunuz durumu anlamaya çalışarak başlamak bizim için önemli olacaktır. Düşük enerji, sıklıkla stres, anksiyete veya depresyon gibi duygusal hallerle bağlantılı olabilir. Fakat bu tür bir durumun kesinlikle "geçici" ya da "gelişebilir" olduğu unutulmamalıdır. Bazen küçük, basit değişikliklerle bile farklar yaratmak mümkün.
Çocuklar ve sorumluluklar arasında, küçük bile olsa dinlenme anları yaratmak çok önemlidir. Bu, yalnızca birkaç dakika sessiz kalmak ya da derin nefes almak olabilir. Günde birkaç kez birkaç dakikalık rahatlama, enerjini biraz toparlamanıza yardımcı olacaktır. Bir rutin oluşturmak ve rutine eşlik edecek nefes egzersizleri ile beraber sizi şu ana getirecektir. Dikkat edin zihniniz ya geçmişte ya gelecekte. Önemli olan ise şu an. Farkındayım belki bunları söylemek çok kolay, yapmak ise bir o kadar zor ama unutmayın merkezinizde siz olmadığınız taktirde karşı tarafa sürekli kendimizden vererek, kendimizdeki birçok şeyden feragat etmiş oluruz. Bu da bir süre sonra bizim için alma verme dengesi korunmadığı için mutsuzluk olarak dönüş yapacaktır. Çünkü artık elinizde karşı tarafa vereceğiniz hiçbir şey kalmamış olacaktır. "Bu çocuklarım için bile mi geçerli?" sözünü duyar gibiyim. Siz kendinize iyi gelemezseniz, unutmayın çocuklarınıza da iyi gelme konusunda zorlanacaksınızdır. Kendinize birkaç dakika "hiçbir şey yapma" izni vermek de bizim için önem taşımaktadır. Bu, beyniniz ve bedeniniz için çok faydalı olabilir. Yavaşlamak, sizi bir süreliğine dinlendirecektir. Uykusuzluk da, enerjinizi daha da düşük hale getirebilir. Sabahları zor kalkıyor olmanız, gece dinlenemediğinizi gösteriyor. Uyuma öncesi ortamı daha sakin ve rahatlatıcı hale getirmeye çalışmak daha sağlıklı uyku demektir. Ekranlardan uzak durmak, ılık bir duş almak, odanızı karartmak gibi basit adımlar uyku kalitenizi iyileştirebilir. Hafif egzersizler, germe hareketleri veya yoga gibi aktiviteler de kaslardaki gerginliği azaltabilir ve ağrılarınızı hafifletebilir. Ayrıca, meditasyon ya da derin nefes egzersizleri zihnini sakinleştirmenize yardımcı olabilir.
Kimi zaman yalnız başımıza problemlerle başa çıkmak da zorlanırız. Duygusal ya da fiziksel olarak tükenmiş hissettiğinizde, bir terapistten veya yakın birinden destek almak iyi bir fikir olabilir. Bazen sadece konuşmak, düşüncelerini dışarıya aktarmak bile rahatlatıcı olabilir. Aklınıza takılan her şeyin sizi ne kadar yorduğunu fark ediyorum. Belki de zihninizdeki bu yorgunluğu organize etmek sizi rahatlatıcaktır. Endişelerinizi yazmak ya da bir liste yapmak, kafanızdaki karmaşayı biraz daha netleştirebilir. Unutmayın bu süreçte yalnız değilsiniz :).
Her şey birdenbire değişmeyecektir, değişmesini de bekleyemeyiz ama bu tür küçük adımlar, zamanla sizi rahatlatabilir ve enerji seviyenizi artırabilir. Unutmayın, kendinize karşı nazik olmak, bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır. Yalnız olmadığınızı bilmeniz ve omuzlarınızda taşıdığınız bu yükün bir kısmını dahi benimle paylaşmış olduğunuz için teşekkür ederim.
Hoşça kalın,
Sevgiler,
Psikolog Esra Yıldız
Güzel açıklayıcı teşekkür ederim ☺