Neden yaşanmamış olayı aklımda yaşatıyorum ve konuşturuyorum?
kendimi çaresiz hissediyorum tükenmiş ve mutsuz çaresiz aklımdakileri susturamıyorum yarım kalmışlık var hayattan zevk alamıyorum yaşanmamış olayı aklımda yaşatıyorum ve yaşıyorum konuşturuyorum. yapamadıklarımı sürekli canlandırıyorum aklımda yaşıyorum neden ağlama istegi geliyor içimde geriye kalan bir acı ayrılık ve yedirememe duygusu hazmedemiyorum ayrılık acısı var sürekli yapamadıklarımı içimde yaşıyorum aklımı susturamıyorum sürekli bir tekrar içerisindeyim unutmam istiyorum hayatıma devam etmek istiyorum bana yardımcı olun lütfen
Bu soru 27 Temmuz 2024 15:22 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Zaman zaman gündelik yaşantımızda çaresizlik ve tükenmişlik hissiyle mücadele edebiliriz.
Yaşadığınız ayrılığı henüz atlatamadığınızı ve zaman zaman hayattan koptuğunuzu anlayabiliyorum. Aklınızda olası senaryoları canlandırmak ve yarım kalmış durumları zihninizde tamamlamaya çalışmanız doğal bir durumdur. Kendinize zaman tanıyın. Hayatınızdaki değişimlere ayak uydurmak, acılarınızla yüzleşmek zaman alacaktır. Öncelikle bu durumu farkına varmalı ve kabullenmelisiniz.
Duygularınızı tanımak için zaman tanıyın.
Hislerinizi anlamlandırmalı ve ihtimaller üzerinden senaryolar oluşturmak yerine kendi duygularınız üzerine konuşun.
Ağlama hissiniz ile savaşmayın. Bırakın gözyaşlarınız aksın. Duygularınızla savaşmamalısınız, yüzleşmelisiniz. İyileşme süreciniz için sabırlı olmalısınız.
Destek almaktan çekinmeyin. Psikolojik destek almayı düşünmüyorsanız sosyal çevrenizden destek istemek, size iyi gelen aktiviteleri birlikte gerçekleştirmek ve hislerinizi onlarla paylaşmak iyi gelecektir.
Adım adım düzen oluşturun.
Günlük rutinlerinizden koptuysanız, kademeli olarak kendinize rutinler oluşturun, hedefler belirleyin ve listeleyin. Özellikle kişisel bakımınıza özen göstermek, yürüyüşlere çıkmak duygusal iyilik hali ve özgüven sağlar.
Ertesi gün için ufak hedefler belirlemek güne daha iyi ve zinde bir başlamanızı sağlayabilir. Zaman içerisinde bu listenizi genişletmeli, gündelik rutinlerinize dönmeyi amaçlamalısınız. Acınızı tüm güne yaymayın, gündelik yaşantınızı tamamen olumsuz etkilemeyin.
Bunun için düşünce saati oluşturabilirsiniz.
Günün belli bir saat aralığı belirlemek ve bu saat dilimine kadar düşüncelerinizi ertelemek günlük veriminizi arttırabilir. Düşünce saatiniz geldiğinde ertelemiş olduğunuz tüm duygularınızla yüzleşebilirsiniz.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak;
Gündelik yaşantınıza geri dönebilme ve ruhsal sağlığınız açısından en sağlıklı yöntem olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın